söndag 22 mars 2015

Dumlekakor!

Här kommer ett recept på dumlekakor som är fantastiskt goda! Väldigt lättlagade är de också, perfekt när man ska göra många till t.ex. kalas!


Dumlekakor
(ca 24 st)

200 g margarin
1 dl strösocker
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
24 folieformar
24 st dumkekolor
1 ask noblesse

Gör såhär:
Blanda, margarin, strösocker, vetemjöl och bakpulver. Låt degen stå kallt i ca 30 min. Dela degen i 24 delar och rulla till runda kulor. Lägg varje boll i en folieform. Tryck ner en dumlekola i varje boll. Grädda mitt i ugnen på 200 grader i 10 min. Ta ut kakorna-lägg direkt över en noblesse på varje kaka, så de smälter. Låt svalna. De är goda att äta både ljumna och kalla.

måndag 5 januari 2015

Paella

Nu har jag prövat på att laga paella för första gången - och jag gilla'rt! Vi gjorde en variant med stekt kycklingfilé och räkor vilket gick hem hos både mig och Jimmy.


 Paella
(ca 4 portioner)

1 gul lök 
2 vitlöksklyftor
2 dl långkornigt ris (jag använde jasmin)
ca 0,5 paket saffran
1 dl vitt vin 
3 dl hönsbuljongtärning (tärning + vatten) 
0,5 röd paprika
ca 10st småtomater
lite ärter 
2 kycklingfiléer
olivolja 
salt och svartpeppar 200g skalade räkor (500 g räkor med ska)

Gör såhär: 
Skär kycklingfiléerna i små bitar/strimlor, krydda med salt och svartpeppar och lägg åt sidan. Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs de båda löksorterna med riset i olja i en djup stekpanna. Tillsätt saffranet och häll på vinet. Låt koka någon min. Häll på buljongen och låt koka under lock ca 20 min. Skölj, kärna ur och tärna paprikan smått. Halvera tomaterna. Stek paprika och tomater i lite olja tills de mjuknat något, låt kyckling, räkor och ärtor fräsa med en kort stund. Blanda sedan i till riset. Smaka av med salt och svartpeppar.
 

torsdag 11 september 2014

Vårchiladas! (Falska vårrullar/enchiladas)

En kollega tipsade häromveckan om "falska vårrullar" som hon brukar göra på en köttfärsröra, liknande den man har i vårrullar, inrullat i tortillabröd och sedan in i ugnen med lite ost på. Vi andra runt lunchbordet tyckte dock att detta mer lät som en variant på enchiladas varpå vi kom fram till det nya namnet Vårchiladas - en blandning av vårrullar och enchiladas. Självklart var jag tvungen att göra egna och kan konstatera att vårchiladasen får två tummar upp!


Vårchiladas
(ca 6 stycken)

1 pkt tortillabröd (8 st)
ca 500g köttfärs
1/2 strimlad vitkål
1 stor morot
1 gul lök
1-2 msk soja
1 dl mango chutney
1/2-1 tsk sambal oelek
lite ost

Gör såhär:
Strimla vitkålen tunt och fräs tillsammans med grovriven morot i lite olja tills kålen blivit mjuk. Lägg åt sidan. Hacka löken och stek tillsammans med köttfärsen. Häll över kål och morot. Tillsätt soja, chutney och sambal oelek och låt puttra ihop. Fördela färsen i tortillabröden och rulla ihop. Riv över lite ost och sätt in i ugnen på 200° tills osten smält och fått fin färg. Servera med sallad och lite crème fraiche.

onsdag 30 juli 2014

Kinesisk bambuskottsgryta

För någon vecka sedan hittade jag ett recept på en blogg där man hade gjort biff med bambuskott, ni vet en sådan där gryta man kan beställa när man äter kinamat? Det såg inte dumt ut alls och jag var såklart tvungen att göra min egna variant utifrån det receptet. Och vilken fullträff, minst lika god som på restaurangerna!


Kinesisk bambuskottsgryta
(ca 6 portioner)
 
Köttet:
ca 600g kött (ryggbiff, lövbiff, picnicbog)
1 msk färskriven ingefära
2 msk maizenamjöl
3 msk vatten
0,5 tsk salt 

Såsen:
2 små gula lökar
ca 10 färska champinjoner
1 burk bambuskott
1 burk vattenkastanjer
3 vitlöksklyftor
1 köttbuljongtärning
1½-2 msk kinesisk soja
4 msk ostronsås
1 msk hoisinsås (eller lite sweet chilisås, heinz chilisås och sambal oelek)
½ msk olja
4 dl vatten
maizenaredning

Gör såhär:
Strimla köttet tunt. Blanda ihop riven ingefäran, vatten, salt och maizena. Blanda ihop det med köttet och låt marinera över natten (iallafall minst tre timmar). Skala och skiva löken i tunna klyftor. Skiva champinjonerna. Stek lök och svamp i matolja tills det börjar få lite färg. Lägg över i en bunke och ställ åt sidan så länge. Hetta upp matolja i stekpannan och stek köttet tillsammans med vitlöken.
När köttet börjar bli klart tillsätt lök, svamp, bambuskott, vattenkastanj och häll genast på soja, ostronsås, hoisinsås, olja och vattnet. Smula i buljongtärningen. Låt puttra ihop 5-10 minuter under omrörning. Red ev. såsen med lite maizena. Koka tills den tjocknar en aning. Servera med jasminris.

måndag 14 juli 2014

Steak Sandwich

Tyvärr har vi inga grilllmöjligheter i lägenheten som vi bor i nu, därför har vi istället åkt ut och lånat mina föräldrars hus och grill när de har varit iväg på semester. Sist gjorde vi den godaste mackan jag någonsin ätit, nämligen en Steak sandwich!



Steak Sandwich
(2 stora mackor)

1/2 marinerad fläskfilé eller annat gott kött
4 skivor grekiskt lantbröd
coleslaw (recept finns här)
tomat
grillade champinjoner
grillad halloumi
avocado
ruccola
inlagd rödlök (recept finns här)
vitlök

Gör såhär:
Skiva fläskfilén tunt, krydda med lite salt och peppar och grilla tills den är klar. Skär upp 4 skivor lantbröd och lägg dem på grillen tills de fått lite färg och blivit krispiga. Skala en vitlöksklyfta, dela den på mitten och gnugga den på brödskivorna så att de tar smak av vitlöken. Varva sedan alla de goda tillbehören efter smak och tycke på en av brödskivorna och lägg den andra som lock. Voilà!

måndag 23 juni 2014

Lasagne med skinka

Idag blev det en variant på lasagne till middag. Istället för den vanliga köttfärsen hade jag rökt skinka varvat med morötter, champinjoner och ruccola. Inte dumt alls!



Lasagne med skinka
(4-5 portioner)

lasagneplattor
ca 800g tomatsås (jag använde ICAs tomatbaserade pastasås denna gång)
ca 150g skinka
2 morötter
3-4 champinjoner
1-1,5 dl matlagningsgrädde
ost
ruccola

Gör såhär:
Värm upp tomatsåsen och krydda med lite vitlökspulver och svartpeppar. Grovriv moroten och blanda i den. Lägg ett lager tomatsåsen i botten på en ugnssäker form. Varva sedan lasagneplattor, tomatsås, matlagningsgrädde, lite riven ost, skinka, skivade champinjoner och ruccola. Avsluta med plattor, tomatsås och riven ost. Sätt in i ugnen på 200° i ca 30 minuter. Servera med färsk ruccola!

söndag 8 juni 2014

Bönbiffar i pita

Jag försöker att laga lite vegetariska alternativ till middag någon gång ibland och blir då ofta överraskad över hur goda rätter det faktiskt kan bli. Sist gjorde jag väldigt goda och framförallt snabba bönbiffar som vi åt i pitabröd med en god sås och massa grönsaker. Riktigt mättande och smakrika!



Bönbiffar
(ca 6 stycken)

1 pkt kidneybönor (230g, avrunnen vikt)
1 pkt kikärtor (230g, avrunnen vikt)
1 ägg
2 msk potatismjöl
1 tsk salt
2 krm peppar

Gör såhär:
Skölj bönorna och låt rinna av. Mixa till en slät eller nästan slät smet. Blanda med övriga ingredienser till biffarna. Forma biffsmeten till biffar och stek i smör eller olja tills de har fått fin färg på båda sidor. Servera i t.ex. pitabröd men sallad, gurka, tomat och en god sås (välj din kalla favoritsås!).