lördag 6 november 2010

Rostbiff

Lördagsmys igen! Veckan har verkligen gått fort, alldeles för fort.
I vilket fall som helst hade vi en riktig helgmiddag idag, nämligen rostbiff. Tanken var att vi skulle ha potatisgratäng till som vi hade fryst från förra helgen men det smakade inte alls gott av någon anledning. Så det fick bli kött med grönpepparsmör och en sallad med lite balsamico på istället. Fräscht och gott!


Rostbiff med grönpepparsmör 
och balsamicosallad

Egentligen finns det väl inte mycket till recept att skriva för just den här maträtten. Det enda vi gör med köttet är att krydda det med salt, svartpeppar och ört- och vitlökskrydda. Man steker köttet några minuter (beroende på hur välstekt man vill ha det) och sedan är det bara att servera. Det smaksatta smöret brukar finnas i flera olika smaker i de flesta matbutiker, min favorit är grönpeppar medan sambon gillar vitlök mest. Balsamicon använder jag ofta till sallad men det funkar på kött och kyckling också.
Jag anar att det nog blir samma slags stil på middagen imorgon, inte kött men smått "receptlöst" liksom. Fast lite inspiration till middagsmat kanske jag bidrar med i alla fall! Får försöka lägga in lite roliga recept nästa vecka istället.

Hemmagjorda hamburgare

Snabblagade burgare stod på menyn igår eftersom vi skulle på inflyttningsfest hos två vänner och behövde något snabbt och enkelt till middag.
Saken är den att det är väldigt svårt att portionera upp ingredienserna när man gör hamburgare/biffar, speciellt kryddor och smaksättningsingredienser. Jag går oftast på måfå och slänger i det jag tycker behövs helt enkelt. Sen beror det ju mycket på vad man själv tycker om. Jag och sambon tycker om när det är starkt och som ni kanske märkt har jag sambal oelek i nästan allt jag gör. Men här kommer ett par riktlinjer för hur jag gör mina biffar, så får man pröva sig fram efter egen smak.


Hemmagjorda hamburgare

600g köttfärs
2 ägg
ströbröd
sambal oelek
salt
svartpeppar
ört- och vitlökskrydda
lite liquid smoke (En smaksättare som gör att smakar lite rökigt, nästan grillat även om man gör det i stekpannan. Börja med lite för tar man för mycket blir det inte gott alls.)

Tillbehör:
tomat
gurka
sallad
paprika
ketchup
dressing
ost
hamburgerbröd

Rör ihop alla ingredienser i en stor skål, krydda efter eget tycke. Forma köttfärsen till lagom stora biffar och stek i en panna tills de är genomstekta. Välj och vraka bland olika tillbehör tills du har den ultimata hamburgaren.

torsdag 4 november 2010

Lat = Pizza

Av någon konstig anledning lyste matlagningsinspirationen med sin frånvaro denna kväll. Jag har en massa plugg som måste göras, sambon kom hem sent från jobbet plus att vi var dunderhungriga och ville ha mat snabbt. Så vi bestämde oss helt enkelt för att beställa pizza! Det var nog säkert 2-3 månader sen vi åt det sist, så vi tyckte att vi kunde unna oss det idag.

Men jag tänkte att om jag inte kan lägga upp något roligt recept så kan jag i alla fall tipsa om den  pizzerian som vi brukar beställa från, den heter Panorama och ligger en liten bit utanför Kalmar "city". De har verkligen supergoda pizzor och dessutom är de väldigt trevliga där. Så är man på besök i Kalmar eller rent av bor här så är det här en bra pizzeria för lata dagar när man inte orkar ställa sig i köket.

Oxfile/gorgonzola- och gyrospizza



tisdag 2 november 2010

Köttfärsgratäng

Köttfärs är nog det vi äter mest till middag här hemma, oftast har vi hela frysen full. Antagligen beror det på att det går att göra så  otroligt mycket olika rätter med just köttfärs, bland annat köttfärssåser av olika slag, gratänger, biffar, köttbullar, soppa.. You name it. Dessutom är det hyfsat billigt också och det gillar vi! Idag gjorde jag en köttfärsgratäng med mozzarella och tomat ovanpå. Yummie!


Köttfärsgratäng med mozzarella & tomat
(4-6 portioner)

ca 600g köttfärs
1 gul lök
1 paket krossade tomater
1 msk tomatpuré
1 msk chilisås
1-2 tsk sambal oelek
1-2 msk balsamvinäger
2 dl crème fraiche
2 vitlöksklyftor
1 köttbuljongtärning
salt, svartpeppar, oregano

500g valfri pasta
250g mozzarella
3 tomater
En skvätt rödvin (1/2-1 dl)

Koka pastan enligt anvisningar på paketet. Låt rinna av och ställ åt sidan. 
Bryn köttfärs och hackad lök i lite olja, krydda med salt och peppar. Tillsätt tomatpuré, krossade tomater, buljongtärning, chilisås och sambal oelek. Pressa sedan i vitlöken. Häll i crème fraichen samt balsamvinäger och rödvin. Låt puttra i några minuter tills röran är genomvarm.
Häll nu pastan i en ugnsform (en ganska stor) och häll sedan över köttfärssåsen. Rör runt tills allt är ordentligt blandat. Och till sist, varva skivad mozzarella och tomater ovanpå köttfärs/pastaröran. In i ungen på 200° i ca 20 minuter eller tills gratängen fått färg och osten har smält.

söndag 31 oktober 2010

Enchiladas med tacofärs

Taco är något som jag aldrig tröttnar på, det är minsann alltid lika gott! Dels är det ganska tacksamt då det går att variera i så stor utsträckning, dels går det fort att tillaga. Så ikväll när tacosuget gjorde sig påmint prövade jag att göra enchiladas med tacofärs. Det visade sig bli en stark kandidat till favoriträttslistan!
Jag blev inspirerad från bloggen "Hallon & Blåbär" och gräddade dessa enchiladas i en sås under tiden de är i ugnen vilket bidrog till att de blev väldigt krämiga. Sen får man såklart inte glömma att osten ovanpå säkert bidrar en hel del den med. Man kan aldrig ha för mycket ost, som sambon brukar säga.


Enchiladas med tacofärs
(8 st)

8 st tortilliabröd(mellan)

Köttfärsen:
600g köttfärs
1 gul lök
1 paprika
ca 8 champinjoner
1-1½ påse tacokrydda
1 tsk sambal oelek
1 msk tacosås (stark)
½ dl vatten
Svartpeppar

Såsen:
3 dl vatten
1 köttbuljong
2 ½ msk tacosås (stark)
2 dl crème fraiche
Svartpeppar samt paprikakrydda eller chilikrydda
Lite mjöl eller maizena att reda såsen med


Bryn köttfärsen i en stekpanna med hög kant. Hacka lök, parika och champinjoner och stek tillsammans med färsen. Tillsätt tackokryddan, häll sedan i vatten och krydda med svartpeppar efter behag. Låt puttra i några minuter.
Blanda ihop alla ingredienserna till såsen och låt koka upp. Tillsätt lite redning för att få såsen att tjockna. Låt även detta puttra i några minuter.
Fördela sedan köttfärsen i tortilliabröden, rulla ihop dem och lägg dem i ugnsform. Se till att de inte "vecklar upp sig". Häll såsen över rullarna och strö riven ost ovanpå. Sätt in i ugnen på 200° i ca 20 minuter. Servera med sallad och lite tacosås.


lördag 30 oktober 2010

Kyckling med soltorkade tomater och spenat

Här kommer dagens middag. Det blev lite lördagsmys med en smakrik kycklingrätt som trots sin enkelhet känns lyxig på något vis. Få ingredienser, snabb tillagning och ett mumsigt resultat, precis så som det ska vara.


Kyckling med soltorkade tomater och spenat
(ca 4 portioner)

3 kycklingfiléer
10-12 soltorkade tomater
200 g bladspenat, färsk eller fryst
3 vitlöksklyftor
2,5 dl matlagningsgrädde
2,5 dl crème fraiche
salt och svartpeppar

Skär kycklingfiléerna i bitar och stek i en stekpanna, salta och peppra efter behag. Vid fryst spenat, tina upp och krama ur vattnet. Strimla sedan spenaten och de soltorkade tomaterna. Skala vitlöksklyftorna och grovhacka dem. Häll i tomaterna, spenaten och vitlöken till kycklingen och tillsätt matlagningsgrädden och crème fraichen. Rör runt och låt sedan puttra en liten stund. Servera med pasta och kanske en nypa riven ost ovanpå.

Scones

Idag bestod lördagsfrukosten/lunchen av nybakade scones. Jag har varit otroligt sugen på scones hur länge som helst nu och idag tog jag mig äntligen i kragen och fixade till några som jag överraskade sambon med när han tillslut vaknade. Försökte mig också på att göra dem lite nyttigare så jag hade i kesella istället för smör samt hälften grahamsmjöl. Smakade precis som vanliga scones, jättegott!


Scones
(8 st)

2 dl vetemjöl
2 dl grahamsmjöl
4 tsk bakpulver
1 tsk salt
1 dl kesella
1 dl mjölk

Blanda ihop mjöl, salt och bakpulver. Tillsätt mjölk och kesella och rör ihop till en deg. Degen ska inte kladda men inte heller vara mjölig så man får kanske tillsätta antingen lite mjöl eller kesella/mjölk för att degen ska få rätt konsistens.
Forma till två runda och platta kakor och skär ett kors i varje kaka med en kniv. Grädda i ugnen på 250° i ca 10 minuter. Låt svalna lite och bryt varje kaka i fyra delar.