tisdag 28 augusti 2012

Sweet chiliwok!

Jag är väldigt förtjust i woker av olika slag, dels för att de går att variera in i det oändliga men även för att man kan ha i lite av varje av det som finns hemma. En wok är ju perfekt att göra när det dags för lite kylskåpsrensning. Denna kväll blev det en variant bestående av sweet chilisås, grönsaker och kyckling. Inte dumt alls!


Sweet chiliwok
(4-6 portioner)


1 hel grillad kyckling
1 röd paprika
1 grön paprika
1 morot
½ litet vitkålshuvud
1 rödlök
2-3 dl sweet chilisås
½ burk créme fracihe
salt och svartpeppar
olivolja

Gör så här:
Rensa den grillade kycklingen på kött och lägg det åt sidan. Strimla paprikorna och rödlöken. Strimla även moroten och vitkålen men med t.ex. en osthyvel. Bryn grönsakerna i en wokpanna eller liknande i lite olja och låt fräsa en stund. Lägg sedan i kycklingen och häll över sweet chilisås samt crème fraiche. Rör om låt alltsammans värmas upp. Smaka till sist av med lite salt och svartpeppar och servera sedan med t.ex. ris, bulgur eller nudlar.

torsdag 23 augusti 2012

Laxkotlett med timjansmör

Slänger in ett litet inlägg mellan allt packande. Redan den 15:e september bär nämligen flyttlasset av till Karlskrona så det är mycket att göra nu! På måndag börjar jag på mitt nya jobb och tills vi har flyttat kommer vi att bo hos mina päron. I vilket fall som helst blir det tyvärr en del snabbmat nu när packandet är i full gång. Häromdagen fyndade vi dock en hel lax som vi i veckan stekte upp och åt tillsammans med lite kryddsmör gjort på timjan. Riktigt gott och väldans lättlagat också! Tyvärr har jag inga mått för kryddsmöret, man får gå lite på känn helt enkelt.


Laxkotlett med timjansmör
(2 portioner)

2 laxkotletter
persilladekrydda
citronpeppar
salt

Kryddsmör med smak av timjan:
smör
salt
svartpeppar
timjan
vitpeppar
pressad vitlök

Gör så här:
Krydda laxkotletterna med persillade, salt och citronpeppar och stek/grilla tills de är genomstekta. Använd rumsvarmt smör till kryddsmöret och lägg i en skål. Smaka av med kryddorna efter hand, jag använde mest timjan för att smöret skull få just den smaken. Men man får som sagt pröva sig framefter eget tycke! Servera med kokt potatis.

torsdag 16 augusti 2012

Rökta laxfenor, räkor och en brödburk!

Idag tog Jimmy och jag en sväng över till Öland och passade även på att besöka Borgholm. Där hittade jag en alldeles underbar röd brödburk som fick följa med hem. Jag har nämligen letat efter en röd brödburk hur länge som helst och blev väldans lycklig när jag äntligen hittade en. På hemvägen stannade vi även och köpte färska räkor och rökta laxfenor som åts ute på balkongen när vi kom hem. Mys!

Fantastiskt goda räkor och laxfenor!

Finaste brödburken från Ib Laursen som kommer att pryda köket i den nya lägenheten.

måndag 13 augusti 2012

Panerad fisk med stuvad spenat

Jag har under min uppväxt aldrig tyckt om stuvad spenat, det var i princip det värsta som man kunde få i skolmatsalen. Häromdagen fick jag dock någon slags knäpp och blev spontan sugen på just detta. Så ikväll försökte jag mig på att laga lite stuvad spenat som serverades tillsammans med panerad torsk och färskpotatis. Det blev riktigt gott och såklart inte alls så som jag mindes det under min barndom. Men så är det ju också liiite skillnad på hemlagad mat och skolmat. ;)


Panerad fisk med stuvad spenat
(4 portioner)


4 panerade torskfiléer (recept finns här)

Stuvad spenat:
250g spenat (jag använde fryst bladspenat som jag hackade fint i en mixer)
1½ msk smör
1 msk vetemjöl
1½ dl mjölk
salt, vitpeppar och vitlökspulver

Gör så här:
Fräs smöret och mjölet i en kastrull och späd sedan ut med mjölken. Rör tills stuvningen blir riktigt slät och fin. Rör sedan ner den hackade spenaten och låt stuvningen bli genomvarm. Tillsätt eventuellt lite mer mjölk om du vill ha rinnigare konsistens. Krydda efter egen smak med salt, vitpeppar och en gnutta vitlökspulver. Servera den stuvade spenaten till panerad fisk och färskpotatis.

torsdag 26 juli 2012

Spännande nyheter och en pastasallad!

Det har inte hänt så mycket här på bloggen på ett tag men det har sina förklarliga skäl. Det är nämligen så att jag har haft ganska fullt upp, mestadels med sommarjobbet då det känns som att jag jobbar i princip hela tiden. Men jag har även spännande nyheter som innebär en hel del förändringar! För någon vecka sedan var jag på en anställningsintervju i Karlskrona och i måndags fick jag reda på att jag fått jobbet! Så den 27:e augusti börjar som annonsproducent/kreatör på Gota Media i Karlskrona. Det känns helt underbart och jag är grymt lycklig över att jag lyckats få ett jobb som jag faktiskt vill ha bara någon månad efter examen. I tisdags skrev jag på anställningskontraktet och samma dag var sambon och jag på en lägenhetsvisning gällande en underbar vindsvåning med snedtak, braskamin och havsutsikt. Vi fick första tjing på lägenheten och tackade ja till den i onsdags. Så just nu flyter allt på ganska bra! Men så värst många nya recept har jag tyvärr inte kokat ihop på grund av omständigheterna. Igår blev det dock en fräsch pastasallad som passade perfekt för sommarvärmen som äntligen har kommit!


Fräsch pastasallad
(4 portioner)

4 portioner pasta
3-4 kycklingfiléer
2 burkar majs
1 ask körsbärstomater
3-4 nävar blandsallad, t.ex. isbergssallad, ruccola, frisésallad m.m.
en stor bit fetaost
2 påsar grekisk salladsvinegrette
valfria kryddor, t.ex. basilika, ört- och vitlökskrydda m.m.

Gör så här:
Koka pastan enligt anvisningarna på paketet, skölj i kallt vatten och häll över i en stor bunke. Dela kycklingfiléerna i små bitar och stek i en stekpanna tills de har fått färg och är genomstekta. Blanda ner kycklingen till pastan. Häll sedan över majs, skivade körsbärstomater och blandad sallad och rör om. blanda en påse salladsvinegrette enligt anvisningarna på paktet och höll över pasta salladen. Använda den andra vinegrettepåsen till att smaka av salladen tillsammans med några andra valfria kryddor. Smula till sist över rikligt med fetaost och blanda runt. Servera med en god sås, t.ex. den här!

onsdag 11 juli 2012

Aprikosmarmelad

Häromdagen blev jag sugen på att göra egen marmelad eftersom jag aldrig har gjort det innan. Jag kikade runt lite på nätet och efter en stund hittade jag ett recept på aprikosmarmelad hos Söta saker som jag bestämde mig för att pröva. Marmeladen blev riktigt god och smakade underbart på en rostad macka med lite ost. Dessutom var den både förvånansvärt lätt och snabb att koka ihop, enklare kan det inte bli!


Aprikosmarmelad
(ca 600g)

200 g torkade aprikoser
½ citron
2 dl vatten
3-4 dl syltsocker

Gör så här:
Låt aprikoserna ligga i blöt över natten. Hacka dem i en mixer tillsammans med den halva citronen som tvättats noga och delats i klyftor (med skal på, men utan kärnor). Koka upp röran tillsammans med vatten och syltsocker. Låt sjuda i 20-25 minuter tills den klarar ett marmeladprov (vilket innebär att man tar en sked med marmelad, lägger på en kyld tallrik och drar en sked genom den. Om marmeladen inte flyter ihop igen utan stannar på sin plats är den klar). Häll aprikosmarmeladen på rena, torra burkar och låt svalna.

måndag 9 juli 2012

Chocolate chip cookies

Ingen har väl undgått de populära Chocolate Chip Cookies vid det här laget? Jag är inget jättestort fan av småkakor men dessa små godingarna fyllda med choklad kan inte ens jag motstå! Degen är även perfekt att frysa in som små bollar och sedan ta fram och grädda en stund i ugnen när man behöver något snabbt till fikat.


Chocolate chip cookies
(2 plåtar, ca 24 stycken)

5 1/4 dl mjöl
en nypa salt
½ tsk bikarbonat
150g smör
2 dl farinsocker
1 dl socker
1/4 tsk vaniljpulver
1 stort ägg
1 stor äggula
150g mjölkchoklad, hackad
150g vit choklad, hackad

Gör så här:
Sätt ugnen på 160°. Smält smöret och låt svalna. Sikta mjöl, salt och bikarbonat i en bunke. Vispa samman det smälta smöret med farinsocker, socker och vaniljpulver. Tillsätt sedan ägg och äggula och blanda till en jämn smet. Rör ner mjölblandningen och knåda till en deg. Tillsätt den hackade chokladen och blanda runt tills den är jämnt fördelad. Rulla till små bollar (ca 4 cm i diameter, jag fick ut ungefär 24 stycken men det beror såklart på hur stora man gör dem) och lägg på bakplåtspapper. Se till att lämna lite mellanrum mellan dem eftersom kakorna sjunker ut i ugnen. Grädda sedan i ca 15 minuter.