onsdag 23 april 2014

Indisk kikärtsgryta

I förra veckan prövade vi på ett vegetariskt recept med kikärtor och indiska smaker. Blev grymt gott, en riktigt smakexplosion!


Indisk kikärtsgryta
(ca 4 portioner)

1 gul lök
Smör/olja att steka i
2 vitlöksklyftor
1 bit ingefära, 3-5 cm
1 msk tomatpuré
2 tsk sambal oelek
1,5 tsk cayennepeppar
1 tsk garam masala
1 tsk spiskummin
1 tsk koriander
1,5 tsk salt
5 msk kokosflingor
1 burk kokosmjölk, ca 400 g
1-2 dl vatten
2 burkar kokta kikärter

Gör såhär:
Hacka och fräs löken mjuk. Tillsätt pressad vitlök, riven ingefära och resterande ingredienser. Börja med 1 dl vatten och tillsätt mer efter behov. Koka ihop i 10 min. Servera med kokt ris, fetaost och en massa gurka!

söndag 6 april 2014

Pulled pork, igen!

Sist vi gjorde pulled pork använde vi i princip endast BBQ-sås som smaksättning, vilket både Jimmy och jag tyckte blev för sötsliskigt. Därför gjorde vi ett nytt försök där vi istället gjorde en egen "rub" av olika kryddor m.m. samt att köttet denna gång fick ligga gotta sig i en blandning av öl, Coca Cola och whiskey. Resultatet blev minsann både godare och mycket mer smakrikt!


Pulled pork


ca 800g fläskkarré
1 gul lök
2 dl Coca Cola
2 dl öl
en skvätt rökig whiskey

Rub:
1-2 tsk sambal oelek
1 st röd finhackad chilifrukt
1 msk spiskummin
1 msk svartpeppar
4 msk tomatpuré/röd pesto
2msk japansk soja
5 st pressade/finrivna vitlöksklyftor
lite salt

Gör så här:
Blanda ihop ingredienserna till rubben och smörj noga in köttet med den. Lägg köttet i en lergryta med lock eller i ett ugnsfast kärl som är tätslutande. Blanda Coca Cola, öl och whiskey och häll över köttet. Klyfta löken och lägg i den. Sätt ugnen på 100°-125° och ställ in köttet i nedre delen i ugnen i ca 7-8 timmar. Om du har möjlighet - vänd på köttet någon gång så att både sidorna hamnar i vätskan. När köttet är klart ska det falla isär när du drar igenom det med en gaffel. Ta ur köttet ur grytan och dra isär det. Smaksätt lite genom att hälla över valfri mängd av vätskan. Servera med valfria tillbehör. Vi åt det dragna fläsket med ciabattabröd, coleslaw, lite BBQ-sås och grönsaker.



Fisksoppa med smak av saffran

Jag har länge velat göra en Bouillabaisse men har inte riktigt tagit mig tid, däremot gjorde jag en vardagsvariant i förra veckan. Jag använde mig av en crème fraiche smaksatt med saffran och hackade ner de grönsaker/rotfrukter som fanns hemma. Jag gillade den skarpt!
 

Fisk- och räksoppa
(4-6 portioner)


ca 500g valfri fiskfilé
1/2 blomkålshuvud
1/2 broccoli
1 morot
3 potatisar
en bit purjolök
0,8-1 liter vatten
2,5 fiskbuljongtärning
1 burk crème fraiche - Saffran & Tomat
dill
räkor
salt och svartpeppar
ev. en skvätt balsamvinäger

Gör så här:
Skala och hacka rotfrukter och grönsaker i bitar. Täck dem med vattnet i en kastrull och tillsätt fiskbuljong, koka några minuter tills grönsakerna nästan är mjuka. Tillsätt crème fraiche och mindre fiskbitar, låt sjuda någon minut tills laxen är klar. Smaka av med salt, peppar och vinäger. Toppa soppan med räkor och dill.

söndag 9 februari 2014

Chili con carne!

Nu kommer här äntligen ett nytt recept! Härom veckan gjorde jag chili con carne för första gången. Varför det dröjt så länge innan jag prövade på denna maträtt beror antagligen på att jag aldrig varit särskilt förtjust i bönor. Nu har jag dock, av av någon outgrundlig anledning, helt ändrat åsikt och lagar mer än gärna mat med både bönor och kikärtor.


Chili con carne
(5-6 portioner)

2 st medelstora lökar
2 st vitlöksklyftor
2 st medelstora morötter
1 stor röd paprika
olivolja
minst 1
tsk chilipulver
minst 1 tsk malen spiskummin
flingsalt och nymalen svartpeppar
ca 800g blandade bönor/kikärter på burk
800 g krossade tomater på burk
ca 500 g nötfärs
2 msk balsamvinäger
0,5-1 tsk sambal oelek

Gör så här:

Skala och finhacka lök, vitlök, morot. Hacka paprikorna grovt. Ta fram en djup stekpanna eller liknande, tillsätt två skvättar olivolja och alla hackade grönsaker. Tillsätt chilipulver, spiskummin, en generös nypa salt och peppar. Stek tills allt har mjuknat och börjat få lite färg. Rör om lite då och då.
Tillsätt de avrunna kikärterna/bönorna samt krossade tomater. Tillsätt även färsen. Fyll en av de tomma tomatburkarna halvt med vatten och häll det i pannan. Tillsätt balsamvinäger och sambal oelek och smaka av med en rejäl nypa salt och peppar samt mer spiskummin och chilipulver om det behövs. Låt koka ihop en stund. Servera med ris eller bara en bit bröd.

tisdag 29 oktober 2013

Inbakad fläskfilé

I fredags förra veckan lagade jag inbakad fläskfilé till fredagsmyset. Jag hade inte ätit detta sedan jag åt det hos en vän som liten och kände därför att det definitivt var dags att pröva igen. Jag hade en stor klick Crème Bonjour - kantarell i mina knyten men man kan såklart använda vilken smak man vill, eller kanske till och med en bit ädelost istället? Enkelt var det i alla fall och väldigt gott blev det också!


Inbakad fläskfilé
(5 knyten)


500-600g fläskfilé
1 paket smördegsplattor
200g valfri Crème Bonjour eller ädelost
purjolök
1 ägg
ev. sesamfrön

Gör så här:

Sätt ugnen på 200°. Putsa och skiva filén i tunna skivor. Salt och peppra, stek i olja. Tina smördegsplattorna och kavla ut en platta till ca 10x10 cm. Lägg några bitar fläskfilé i mitten och bred över en stor klick med ost. Strö även över valfri mängd grovhackad purjolök. Stäng knytena och nyp ihop ordentligt. Pensla med uppvispat ägg och strö över lite sesamfrön. Sätt in i ugnen i ca 20 minuter. Servera med en passande favoritsås (vitlök- eller rödvinssås kanske?) samt potatisgratäng eller liknande.

lördag 26 oktober 2013

Chocolate chip cookies - Subwaykakor!

Jag har en prövat del olika kakrecept för att komma så nära Subways gudomliga chokladkakor men aldrig varit särskilt nöjd - förrän nu! Enligt mitt tycke är dessa kakor faktiskt förvånansvärt lika Subways variant. Personligen vill jag ha dem riktigt sega och med mycket chokladsmak och då är detta recept perfekt!


Chokladkakor a.k.a Subwaykakor
(ca 12-14 kakor)

150 g smör
1 dl strösocker
2 dl råsocker
2 msk sirap
1 tsk vaniljsocker
1 ägg
1 äggula
4 dl vetemjöl
½ dl kakao
½ tsk bikarbonat
½ tsk salt
200 g hackad valfri choklad (Jag använde mig av Marabous schweizernöt)
 
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret. Blanda i socker, sirap och vaniljsocker.
Tillsätt även ägget och äggulan och rör/vispa ihop smeten. Det behöver inte vara länge. Blanda vetemjöl, bikarbonat, kakao och salt i en separat skål och häll sedan ner blandningen i smörblandningen. Rör ihop tills det är blandat, rör inte för länge. Hacka chokladen och vänd ner i smeten. Rulla små bollar av smeten (lite mindre än golfbollar ungefär) och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Tryck till dem så att det blir platta. Var noga med att ha avstånd mellan dem då de flyter isär ganska lätt. Grädda i nedre delen av ugnen cirka 9-12 minuter, lite beroende på storlek. De ska vara fasta men ändå mjuka, håll koll på dem! Låt de svalna en bra stund så de hinner stelna till.

tisdag 10 september 2013

Risotto med kantareller, sparris och kryddkorv!

Förra veckan gjorde jag risotto för första gången och blev då nästan lite arg på mig själv för att jag aldrig har gjort detta innan. Det är ju dock lite tidskrävande med en del olika moment. Ändå var det enklare än jag trott från början och definitivt värt mödan. Jag blandade i kantareller, champinjoner, merguez-korv och sparris i min risotto och det visade sig vara en perfekt kombination!



Risotto
(4 portioner)
Risotto:
2 msk smör
1 hackad gul lök
4 dl risottoris t.ex Aborio
1 dl vitt vin
1-1,5 liter grönsaksbuljong (buljongtärning + vatten)
1,5 dl parmesan eller västerbottenost
svartpeppar

Att blanda i risotton:
1 stor näve kantareller
6-7 st champinjoner
5 st finare kryddkorvar (Jag använde Scans merguezkorv)
1 bunt sparris

Gör så här:
Gör först och främst i ordning det som ska blandas i risotton då en risotto helst ska serveras med en gång när den är klar. Dela svampen och stek i smält smör tills de blivit mjuka. Skiva korven och häll över den till svampen samt hacka sparrisen i bitar och gör likadant med dem. Fräs alltsammans några minuter och lägg sedan åt sidan. Smält smöret till risotton och fräs löken utan att den tar färg i en djup stekpanna. Tillsätt riset och "rosta" det med löken några minuter på medelvärme - rör om regelbundet. Tillsätt vinet och rör om tills vinet har tagits upp av riset. Fyll på med varm buljong så att den täcker riset. Låt sjuda tills buljongen har sugits upp av riset. Tillsätt en skopa buljong åt gången tills riset är klart och risotton fortfarande är ganska lös. Räkna med att det tar minst en halvtimme. Smaka av med svartpeppar. Blanda ner osten så att den smälter och gör risotton riktigt krämig. Blanda sedan ner svamp, korv och sparris. Servera direkt!