torsdag 6 januari 2011

Röd thaicurry med kyckling

Röd curry är perfekt när man vill ha stark mat. Jag älskar thaimat och här i Kalmar finns en jättebra thairestaurang som heter Thai Silk, deras buffé är super! Vill du istället göra denna sortens mat hemma är rätten jag gjorde till middag idag ett bra alternativ. Var dock försiktig med den röda curryn, det blir lätt väldigt starkt!


Röd thaicurry med kyckling
(ca 4 portioner)

2 kycklingfiléer
1 burk (400ml) kokosmjölk
½-1 msk röd curry paste (beroende på hur starkt du vill ha det)
1 tsk kycklingfond
haricot verts (om man vill)
2 limeblad (inte supernödvändigt men går att hitta i thaibutiker)
salt
svartpeppar

Bryn kycklingen i en djup panna, krydda med salt och peppar. Tillsätt kokosmjölken, curryn och fonden. Släng sedan i lite haricot verts och limebladen, låt koka några minuter. Servera med ris och eventuellt lite sötsur sås.

onsdag 5 januari 2011

Pasta med salami, bakade tomater och mozzarella

När jag var hemma i julas fick jag med mig sån där fin "julkorv" som är kryddad med olika örter, svartpeppar m.m. På paketet som denna korven låg i fanns ett recept som fick bli inspirationen till kvällens middag. Det blev hur gott som helst! Alla ingredienser passar verkligen tillsammans och det blev en toppenrätt gjord på bara en kvart!


Pasta med salami, bakade tomater och mozzarella
(4 portioner)

ca 400g pasta
1-2 dl röd pesto (beror på hur mycket smak man vill ha)
1 förpackning körsbärstomater eller liknande
1 msk olivolja
250g salami
250g mozarella (2 påsar)
ruccola
salt
svartpeppar

Gör såhär:
Sätt ugnen på 150°, skär tomaterna i halvor, blanda med olivolja i en form och salta och peppra. Baka i ugnen ca 5 minuter. Koka pastan enligt anvisningarna på paketet och skölj sedan kallt, blanda med peston. Skiva salamin i fjärdedelar och bladna med pastan. Lägg därefter på de bakade tomaterna och skivad mozzarella. Servera med lite ruccola till.

tisdag 4 januari 2011

Biffar med oliv, feta och soltorkad tomat

Till middag idag stod det biffar på menyn och i dem hade jag en massa gott i form av oliver, fetaost och soltorkade tomater. Det blev hejdundrande gott! Till detta hade vi potatiskroketter och min kalla vitlökssås som du hittar här!


Biffar med oliv, fetaost och soltorkad tomat
(4-5 portioner)

600g köttfärs
ca 6 skivor soltorkade tomater
½-1 burk(100g) svarta kärnfria oliver
1 förpackning(150g) fetaost
1 ägg
1 tsk sambal oelek
salt
svartpeppar

Lägg färsen i en stor bunke. Hacka tomaterna och oliverna grovt (men inte för stora bitar) och häll i till färsen. Smula i fetaosten och blanda alltsammans. Salta och peppra efter egen smak och tillsätt även sambal oeleken. Blanda i ägget och forma färsen till lagom stora biffar (jag fick ut 11 stycken). Servera med vitlöksåsen, sallad, potatis i olika former eller pasta.

Klassisk kladdkaka

När jag väl bakar blir det nästan alltid något med choklad, det händer väldigt sällan att jag gör något som inte innebär att det finns just kakao eller choklad i. Denna kladdkaka är en klassisk och väldigt enkel variant som blir sådär perfekt kladdig, precis som det ska vara! Receptet kommer från Maria Öhrns bok "Kladdkakor" och vid det här laget kan jag faktiskt receptet utantill. ;)


Klassisk kladdkaka

100g smör
2 ägg
3 dl strösocker
2 ½ dl vetemjöl
4 msk kakao
1 ½ tsk vaniljsocker
½ krm salt

Smörj och bröa en form (jag brukar använda kokos) med löstagbar kant, ca 21 cm i diameter. Smält smöret på låg värme. Vispa ägg och socker pösigt (vispa inte för mycket om du vill att kakan ska bli extra kladdig) och tillsätt sedan smöret. Blanda mjöl, kakao, vaniljsocker och salt och rör ner blandningen i äggsmeten. Rör försiktigt sönder eventuella klumpar. Häll smeten i formen och grädda ca 20 minuter i 200°C.

måndag 3 januari 2011

Tortellini på salladsbädd

Vissa tortellini är faktiskt riktigt goda, inte de med skinka som fyllning men hittar man med t.ex basilika, ricotta, spenat, tomat eller mozzarella så tycker jag att det funkar riktigt bra. Och lite sallad, tomater och och riven parmesanost till gör susen!


Tortellini på salladsbädd
(ca 4 portioner)

500g valfri tortellini
250g körsbärstomater
ruccola
isbergssallad
parmesanost
citronsaft
salt
(och kanske lite lufttorkad skinka eller liknande för att göra det mer matigt)

Koka tortellinin enligt anvisningarna på paketet. Lägg upp sallad och ruccola på en tallrik. Häll över tortellini och tillsätt några halvor körsbärstomater. Skvätt lite citronsaft och riv parmesan över. Lägg eventuellt till skinka eller något annat passande.

söndag 2 januari 2011

Solrosbröd med morot

Nu är julledigheten och allt som hör till slut och det är dags att gå tillbaka till vardagen. Så nu kommer recepten antagligen upp lite mer frekvent än vad de gjort under de senaste veckorna. :)
Idag testade vi än en gång vad den nya matberedaren är kapabel till och gjorde frukostbröd i form av limpor. Jag tänkte att vi skulle bli lite nyttigare nu detta året och baka vårt eget frukostbröd istället för att köpa. Receptet hittade jag på sidan "Söta saker" och det var riktigt saftigt och gott och dessutom enkelt att göra! Jag gjorde dubbel sats, vilket blev en stor och en lite mindre limpa.





Solrosbröd med morot
(1 sats)

25 g jäst
3 dl vatten

1½ tsk salt

1 morot

1 dl solrosfrön

1 dl grovt rågmjöl

ca 6 dl vetemjöl


Rör ut jästen i vattnet. Tillsätt salt, och solrosfrön och riv ner moroten. Arbeta in rågmjölet och så mycket av vetemjölet att degen släpper bunken. Jäs under duk i 45 minuter. Ta upp degen på mjölat bakbord och arbeta den ordentligt. Forma till en limpa och lägg i en smord och mjölad brödform. Jäs i ytterligare en halvtimme. Grädda i 25-30 minuter i 225 grader.

Tacosöndag

Ikväll (och som många andra söndagskvällar) blev det tacos till middag. Det blir oftast det i slutet på veckan när vi är trötta och vill ha mat snabbt!


Tacos
(4-6 portioner)

tacobröd

600g köttfärs
1 1/2 paket tacokrydda
lite brunt farinsocker

Mina tillbehör:
guacamole
gräddfil
tacosås
paprika
sallad
champinjoner
gurka
tomat

Bryn färsen och tillsätt tacokryddan samt lite farinsocker. Servera med olika valfria tillbehör, bröd m.m.