tisdag 12 mars 2013

Double chocolate vanilla cake! / Dubbel chokladtårta!

Den här fantastiskt chokladiga tårtan gjorde jag till min födelsedag för några veckor sedan. Vi kunde snabbt konstatera att den här tårtan definitivt inte är för veklingar. Här krävs det minsann att man är en äkta och inbiten chokladälskare! Passade mig perfekt alltså. Recept på både tårta och frosting har jag hittat hos Louise's Spis.


Dubbel chokladtårta!
(12-16 bitar)

 Bottnar:
275g rumsvarmt smör
500g strösocker
5 stora ägg
0,5 tsk vaniljpulver
220g vetemjöl
85g kakao
1,5 tsk bakpulver
0,5 tsk bikarbonat
1 tsk salt
2,5 dl kallt vatten
2,5 dl vaniljyoghurt
115g smält mörk choklad (70%)

Frosting:
300 g rumsvarmt smör
300 g florsocker
40 g kakao
200 g mörk choklad
100 g vispgrädde
½ tsk vaniljpulver

Gör så här:
Bottnarna: Sätt ugnen på 175°C. Smöra tre formar (om du har det, annars går det lika bra att göra en botten i taget) som är ca 20 cm i diameter. Rör smör och socker vitt och fluffigt med en elvisp. Tillsätt äggen, ett i taget och vispa ordentligt mellan varje, Tillsätt vaniljpulvret och vispa tills baldningen ser lätt och fluffig ut. Sikta samman mjöl, kakao, bakpulver, bikarbonat och salt i en bunke. Rör samman vatten och vaniljyoghurt i en annan. Tillsätt mjölblandningen och yoghurtmixen växelvis i smeten, börja och avsluta med mjölblandningen. Tillsätt sedan även den smälta chokladen. Fördela smeten jämnt över mellan de tre formarna och grädda mitt i ugnen 25-30 minuter beroende på hur stor din form är (ju mindre form ju längre tid) eller tills en sticka kommer ut okladdig. Låt kakorna svalna i formarna i 20 minuter innan de tas ur coh får svalna helt på galler.
Frostingen: Smält chokladen över vattenbad eller i micron. Låt svalna till rumstemperatur. Vispa smöret riktigt vitt och fluffigt. Tillsätt florsocker och kakao pö om pö och vispa till en jämn frosting. Tillsätt den smälta chokladen och vaniljpulvret. Vispa samman och tillsätt sist grädden. Vispa ett par minuter så att det blir en jämn och silkesliknande frosting.
Montering: Låt bottnarna ligga i frysen i ca 20 minuter innan du börjar med frostingen. Bred på frosting på en halvan och lägg sedan på nästa, upprepa med de resterande bottnarna. När toppenbotten är lagd, bred ett tunnare lager frosting runt hela tårtan och ställ in den i kylen ca 20 minuter. Detta gör att man slipper få småsmulor i frostingen när det sista lagret läggs på. Ta ut kakan när frostingen stelnat. Vispa eventuellt upp frostingen igen och bred slutligen ut resterande frosting på tårtan. Garnera med t.ex. riven choklad. Förvara i kylen och ta fram ca 30 minuter innan servering.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar