Dubbelmarinerad fläskfilé à la sötstarkt
(4 portioner)
(4 portioner)
500-600g fläskfilé
olivolja
Marinad 1:
2 msk soja
4 msk olja
2 tsk sambal oeleK
2 pressade vitlöksklyftor
4 krm grovmald svartpeppar
Marinad 2:
1 lime, saft och rivet skal
1 röd chili
½ rödlök
½ basilikaplanta
1 msk flytande honung
1 dl olivolja
2 tsk flingsalt
Gör såhär:
Blanda marinad 1 i dubbla plastpåsar och lägg i filén. Snurra påsen så marinaden täcker filén, marinera minst en timme. Stek filén i olja i en stekpanna tills den är genomstekt.
Blanda marinad 2. Tvätta limen och riv skalet. Pressa ur saften. Strimla chilin, finhacka rödlöken och finhacka basilikabladen (spara några blad till garnering). Blanda oljan med lime, chili, rödlök, hackad basilika och honung.
Skiva filén och lägg på ett fat. Häll över marinad 2. Strö över flingsalt och örter. Ställ fatet kallt ca en timme eller till servering. Servera köttet med valfria tillbehör.
tja
SvaraRaderaDetta låter mumsigt, så det ska provas på söndag :)
Ja, gör så! Det är en väldigt fräsch maträtt. :) Hoppas att du blir nöjd!
SvaraRadera/Karin
Tips på tillbehör om det serveras på fest, typ nyår? Tack :)
SvaraRaderaHej! Jag skulle nog rekommendera antingen en potatissallad, en pastasallad eller kanske bara lite klyftpotatis eller liknande. Det beror lite på vad man föredrar. :)
SvaraRaderaDe flesta dubbelmarinerade fläsfileer ska ligga ca 8 timmar i första marinaden! Räcker verkligen 1 timme?/Anna
SvaraRaderaSom det står i receptet ska fläskfilén marineras i minst 1 timme och det räcker men självklart får den gärna ligga längre om man har tid.
RaderaDen här var jättebra tyckte jag. Har provat dubbelmarinerad fläskfilé tidigare men det här receptet var bättre.
SvaraRaderaTack för detta mkt goda recept!! Har blivit en favorit här hemma både till vardag och fest!! Potatisgratäng är en favorit till!! :) MVH Martina
SvaraRaderaVad roligt att du tycker om och har nytta av receptet! Potatisgratäng låter som en höjdare som tillbehör. :)
RaderaHa det fint!
Detta hade vi (bland annat) på buffén när vi gifte oss. Nu blir det på nyårsafton tillsammans med hasselbackare och pepparsås mm.
SvaraRaderaVad kul att höra! Så bra att recepten kommer till nytta. :)
Radera