Chili con carne
(5-6 portioner)
(5-6 portioner)
2 st medelstora lökar
2 st vitlöksklyftor
2 st medelstora morötter
1 stor röd paprika
olivolja
minst 1 tsk chilipulver
minst 1 tsk malen spiskummin
flingsalt och nymalen svartpeppar
ca 800g blandade bönor/kikärter på burk
800 g krossade tomater på burk
ca 500 g nötfärs
2 msk balsamvinäger
0,5-1 tsk sambal oelek
Gör så här:
Skala och finhacka lök, vitlök, morot. Hacka paprikorna grovt. Ta fram en djup stekpanna eller liknande, tillsätt två skvättar olivolja och alla hackade grönsaker. Tillsätt chilipulver, spiskummin, en generös nypa salt och peppar. Stek tills allt har mjuknat och börjat få lite färg. Rör om lite då och då.
Tillsätt de avrunna kikärterna/bönorna samt krossade tomater. Tillsätt även färsen. Fyll en av de tomma tomatburkarna halvt med vatten och häll det i pannan. Tillsätt balsamvinäger och sambal oelek och smaka av med en rejäl nypa salt och peppar samt mer spiskummin och chilipulver om det behövs. Låt koka ihop en stund. Servera med ris eller bara en bit bröd.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar