onsdag 30 juli 2014

Kinesisk bambuskottsgryta

För någon vecka sedan hittade jag ett recept på en blogg där man hade gjort biff med bambuskott, ni vet en sådan där gryta man kan beställa när man äter kinamat? Det såg inte dumt ut alls och jag var såklart tvungen att göra min egna variant utifrån det receptet. Och vilken fullträff, minst lika god som på restaurangerna!


Kinesisk bambuskottsgryta
(ca 6 portioner)
 
Köttet:
ca 600g kött (ryggbiff, lövbiff, picnicbog)
1 msk färskriven ingefära
2 msk maizenamjöl
3 msk vatten
0,5 tsk salt 

Såsen:
2 små gula lökar
ca 10 färska champinjoner
1 burk bambuskott
1 burk vattenkastanjer
3 vitlöksklyftor
1 köttbuljongtärning
1½-2 msk kinesisk soja
4 msk ostronsås
1 msk hoisinsås (eller lite sweet chilisås, heinz chilisås och sambal oelek)
½ msk olja
4 dl vatten
maizenaredning

Gör såhär:
Strimla köttet tunt. Blanda ihop riven ingefäran, vatten, salt och maizena. Blanda ihop det med köttet och låt marinera över natten (iallafall minst tre timmar). Skala och skiva löken i tunna klyftor. Skiva champinjonerna. Stek lök och svamp i matolja tills det börjar få lite färg. Lägg över i en bunke och ställ åt sidan så länge. Hetta upp matolja i stekpannan och stek köttet tillsammans med vitlöken.
När köttet börjar bli klart tillsätt lök, svamp, bambuskott, vattenkastanj och häll genast på soja, ostronsås, hoisinsås, olja och vattnet. Smula i buljongtärningen. Låt puttra ihop 5-10 minuter under omrörning. Red ev. såsen med lite maizena. Koka tills den tjocknar en aning. Servera med jasminris.

4 kommentarer:

  1. Hej,kan verkligen rekommendera denna maträtt. Tack för en trevlig middag.

    SvaraRadera
  2. Hej Karin!

    Blir köttet lika mört som kinaresturangerna eller vet du något trick för att få köttet så mört? Har hört bikarbonat m.m, men förstår inte riktigt hur man ska använda detta. Tack på förhand.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej!

      Jag tycker att köttet blir helt okej i denna rätt, det får ju både marinera över natten samt ligga och puttra i grytan ett tag. Har tyvärr inget supertips för att mörare kött. Bikarbonat har jag aldrig testat men det låter ju lite spännande, får kolla upp det!

      Radera