tisdag 23 juni 2015

Langos!

Varje sommar är det tradition att äta langos på diverse marknader. I våras prövade vi på att göra hemmagjorda langos, bara för att stilla suget en aning. Sambon hade inte ätit langos innan vi träffades, den token. Men nu älskar han det lika mycket som jag! Det är lite meckigt att göra egna langos hemma med tanke på den heta oljan men tar man det bara försiktigt så är det inga problem.


Langos
(ca 12 stycken)

Deg:
25 gr jäst
3 dl ljummet vatten
1 kokt potatis
1 tsk salt
7 del vetemjöl special

Fyllning:
Skalade räkor
Riven ost
Gräddfil
Rödlök
Svart kaviar

Gör såhär:

Deg: Rör ut jästen i ljummet vatten och blanda med riven potatis, salt och vetemjöl. Arbeta till en slät blank, ganska lös deg som får jäsa 35-40 min. Ta upp degen på mjölat bakbord. Arbeta in lite mer mjöl och dela degen i 12 bitar (för 12 port). Kavla ut dem till ovala, platta bröd. Låt dem jäsa ca 10 min på väl mjölat bakplåtspapper. Häll 3-4 cm olja i en tjockbottnad panna och låt den bli het. (Eller värm fritösen till 180 grader. Fritera bröden 2-3 minuter på varje sida, eller till de bli gyllengruna.) Prova med en liten bit vitt bröd. Fritera langosbröden, ett och ett, i oljan någon minut på var sida tills färgen är gyllengul. Lägg upp dem på galler eller hushållspapper.
Fyllning: Smaksätt gräddfil med pressade vitlöksklyftor och lite salt. Lägg det på brödet tillsammans med stenbitsrom, ost, räkor och hackad rödlök. Langosen är godast nyfriterade.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar