tisdag 23 juni 2015

Fransk löksoppa

Den här franska löksoppan ser kanske inte mycket ut för världen men det är en av de godaste sopporna jag någonsin ätit. Vi smakade denna fantastiska soppa för första gången när vi var i Paris i maj, där serveras den som förrätt på de flesta restauranger. Vår hemmagjorda variant blev såklart inte identisk med den som serveras i Frankrike men ändå förvånansvärt lik och helt otroligt god. Om ni aldrig ätit fransk löksoppa, åk till Paris och gör det! Eller pröva detta recept för att få ett litet smakprov.


Fransk löksoppa
(4 portioner)

4 stora lökar (400-500g)
4 msk smör
1 tsk socker
½ glas rött vin, vitt går också bra
1,2 liter oxbuljong
2 kvistar timjan
1 lagerblad
4 skivor gott vitt bröd
100 gram riven ost
salt
svartpeppar

Gör såhär:
Skala och skiva löken och stek i smör eller ankfett på medelstark värme i 30-40 minuter, tills löken är söt, mjuk och krämig och har fått fin gyllene färg. Strö lite socker och salt på löken under stekningen. När löken känns redo öser du över den i en kastrull eller såspanna.
Häll på buljong och släng ner timjan och lagerblad och sjud sopan i 30 minuter.
Skiva under tiden upp brödet och lägg det i ugnen på 150 grader så det torkar något. De ska bli uppblötta i sopan, så det är bra med lite stadga i brödet. Själv föredrar jag bröd som inte är rostat, men det är en smaksak.
Riv osten. Använd Emmenthaler om du vill vara klassisk, men Franche-Comté eller Beaufort är också gott till soppan. Herrgård eller prästost fungerar som alternativ.
Soppan är klar och smakas av med salt och nymald svartpeppar och portioneras upp i ugnsfasta soppskålar. Toppa med bröd och riven ost. Gratinera i ugnen på 250 grader, eller under grillelementet i ugnen, tills osten fått fin färg. Servera.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar