tisdag 23 juni 2015

Mjölkchoklad-cheesecake!

Den här cheesecaken gjorde jag när jag fyllde år! I februari.. Så ingen vidare bra uppdatering här alltså. En mycket god kaka dock om man gillar choklad!


Mjölkchoklad-cheesecake
(12-15 bitar)

150 g oreo-kakor
75 g smält smör
350 g mjölkchoklad
1½ tsk gelatinpulver + 2½ msk vatten
450 g philadelphiaost
250 g mascarpone
300 g vispgrädde (3 dl)
2 dubbel daim

Gör såhär:
Klä botten av en springform som är 20 cm i diameter med bakplåtspapper. Enklast är det om man klämmer fast pappret i formen. (Det går att göra tårtan i en större form men då blir den lite lägre). Sätt även remsor av tex overhead film eller en bakfilm runt formens kanter så lossar tårtan snyggast. Kör oreokakorna i en matberedare till en fin sand (eller lagg dem i en påseoch krossa dem med en kavel). Tillsätt det smälta smöret och blanda runt. Tryck ut blandningen i botten av formen. Ställ i kylen att stelna medans du förbereder smeten.

Smält den chokladen över ett vattenbad eller i micron och låt den svalna. Lägg gelatinpulvret i en mugg tillsammans med vattnet och låt det svälla. Vispa philadelphiaosten och mascarponen mjuk med elvisp. Vispa grädden hårt. Krossa den ena av dubbel daimen. 

Värm gelatinet i micron några sekunder så att det blir flytande. Tillsätt den smälta chokladen till ostsmeten och kör lite med elvispen på låga varv. Tillsätt gelatinet under långsam vispning och se till att smeten blir väl blandad. Vänd sist försiktigt ner grädden och krossad daim i smeten med en slickepott.

Häll smeten i formen. Slå formen i arbetsbänken några gånger för att jämna ut eventuella luftbubblor. Släta till ytan och ställ att stelna i kylen över natten.

Ta fram tårtan strax innan servering och lossa den ur formen. Dra försiktigt loss remsorna som sitter runt. Toppa tårtan med det du tycker är gott, till exempel krossad daim, hallon, maräng, physalis m.m.

Receptet kommer ursprungligen från Louise's spis.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar