Chokladglass med kakbitar
(ca 1 liter)
5 dl vispgrädde
3 msk kakao
1,5 dl socker
150g mörk choklad
2,5 dl 3%-ig mjölk
1 nypa salt
5 äggulor
0,5 tsk vaniljsocker
1 förpackning Ballerina-kladdkaka
Gör så här:
Värm 2,5 dl vispgrädde i en kastrull, häll i kakaon och låt den lösas upp ordentligt i mjölken. Finhacka chokladen och häll ner i kastrullen, rör om så att chokladen smälter helt. Häll sedan i resten av grädden. Häll upp chokladblandningen i en bunke och ställ åt sidan med ett lock över. Häll mjölk, salt, socker och vaniljsocker i en kastrull och koka upp. Vispa äggulorna luftigt och häll försiktigt den varma mjölkbladningen över äggulorna, rör om hela tiden. Häll tillbaka alltsammans i kastrullen igen och värm tills det börja tjockna lite (en temperatur på 85°, strax under kokpunkt alltså). Det får absolut inte börja koka! Blanda sedan ned chokladblandningen till mjölk- och äggblandningen. Kyl glassmeten i ett vattenbad och ställ in en stund i frysen till den är helt kall. Följ sedan instruktionerna på din glassmaskin och häll i glassmeten i den. När glassen nästan är klar häller du i de grovt krossade kakorna och låt glassmaskinen röra om allt. Sleva upp glassen i en form och ställ in i kylen någon timme till. Garnera med t.ex. lite vita chokladknappar.
150g mörk choklad
2,5 dl 3%-ig mjölk
1 nypa salt
5 äggulor
0,5 tsk vaniljsocker
1 förpackning Ballerina-kladdkaka
Gör så här:
Värm 2,5 dl vispgrädde i en kastrull, häll i kakaon och låt den lösas upp ordentligt i mjölken. Finhacka chokladen och häll ner i kastrullen, rör om så att chokladen smälter helt. Häll sedan i resten av grädden. Häll upp chokladblandningen i en bunke och ställ åt sidan med ett lock över. Häll mjölk, salt, socker och vaniljsocker i en kastrull och koka upp. Vispa äggulorna luftigt och häll försiktigt den varma mjölkbladningen över äggulorna, rör om hela tiden. Häll tillbaka alltsammans i kastrullen igen och värm tills det börja tjockna lite (en temperatur på 85°, strax under kokpunkt alltså). Det får absolut inte börja koka! Blanda sedan ned chokladblandningen till mjölk- och äggblandningen. Kyl glassmeten i ett vattenbad och ställ in en stund i frysen till den är helt kall. Följ sedan instruktionerna på din glassmaskin och häll i glassmeten i den. När glassen nästan är klar häller du i de grovt krossade kakorna och låt glassmaskinen röra om allt. Sleva upp glassen i en form och ställ in i kylen någon timme till. Garnera med t.ex. lite vita chokladknappar.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar