torsdag 22 mars 2012

Mustig tomatsoppa med minifrikadeller och pasta

För någon vecka sedan såg jag ett jätteintressant recept på nadjaskitchen.se där man hade gjort en soppa med små minifrikadeller. Jag älskar frikadeller och tyckte att det lät som ett roligt och nytt sätt att servera dem på. Jag gjorde dock min egna personliga variant på både tomatsoppa och frikadeller. :) Det tog ett tag att rulla alla små köttbullar men hiskeligt gott blev det!


Tomatsoppa med minifrikadeller och pasta
(4-6 portioner)

Frikadeller:
ca 600g köttfärs
1 ägg
1 vitlöksklyfta
en skvätt matlagningsgrädde
salt och svartpeppar

Tomatsoppa:
2 burkar tomater (jag använde en med körsbärs/cocktailtomater och en med krossade tomater)
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 stor morot
0,5-1 tsk sambal oelek
1,5 dl grädde
2-3 msk torkad oregano
2-3 msk torkad basilika
1-2 msk citronsaft
en nypa socker
salt och svartpeppar
smör
ca 2 portioner pasta, t.ex fullkornsmakaroner

Gör så här:
Blanda ingredienserna till frikadellerna och ställ sedan åt sidan en stund. Finhacka gullöken och fräs i lite smör, pressa även i vitlöksklyftorna och låt fräsa med en liten stund. Häll över cocktailtomater och krossade tomater. Grovriv moroten och tillsätt även den. Häll i basilika och oregano och låt alltsammans puttra en stund innan du mixar den hyfsat slät med en mixer (beror på vilken konsistens man vill ha). Häll i grädden och sambal oelek och låt soppan koka upp igen. Smaka av med citronsaft, salt, svartpeppar och lite socker. Gör sedan små bollar av köttfärsen och lägg ner i soppan efterhand. När sista frikadellen är nerlagd så låter du soppan koka ca 10 minuter till. Under tiden kokar du pastan enligt anvisningarna på paketet. Häll över pastan i tomatsoppan och sedan är den klar att servera!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar