Så nu har jag paj så det räcker i flera dagar, det blir minsann väldigt mycket mat över från middagarna nu när sambon inte är hemma!
Mager köttfärspaj
(4-6 portioner)
(4-6 portioner)
Pajdeg:
75g smör
2½ dl dinkelmjöl, fullkorn
¾ dl lättkesella
Kötfärsröra:
500-600g köttfärs
1 gul lök
ca 5cm purjolök
6-7 champinjoner
½ burk krossade tomater
1-2 msk balsamvinäger
1 msk röd pesto
ca 2-3 msk kesella
1 tsk kycklingfond
½ tsk sambal oelek
salt och svartpeppar
ev. någon favoritkrydda (jag använde en köttfärskrydda)
1 boll mozzarella
olivolja
Gör så här:
Blanda ihop smöret och mjölet till pajdegen så att det blir en smulig massa, rör sedan i kesellan. Tryck ut i en pajform och ställ kallt medan du fixar i ordning köttfärsröran.
Finhacka löken och fräs i lite olja tillsammans med köttfärsen, krydda med salt, svartpeppar och ev. favoritkryddan. Strimla purjolöken och häll i den. Tillsätt krossade tomater, pesto, kesella, fond och sambal oelek och låt puttra några minuter. Strimla champinjonerna och rör på slutet även i dem. Förgrädda pajskalet i 10 minuter på 200°. Häll sedan köttfärsröran i pajskalet (om inte all köttfärs får plats så kan du t.ex. frysa in resten). Skär mozzarellan i tunna skivor och lägg ovanpå köttfärsen. Ställ in i ugnen ytterligare 10-15 minuter eller tills skalet och osten fått lite färg. Servera med sallad!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar