Kanelbullar
(ca 32 stycken)
(ca 32 stycken)
Bulldeg:
150g smör
5 dl mjölk
50g jäst
1 dl socker
½ tsk salt
1 ägg
ca 15 dl vetemjöl
Fyllning:
150g smör
1½ dl socker
2-3 msk kanel
Till penslingen:
ägg
pärlsocker
Gör så här:
Smält smöret i en kastrull, häll i mjölken och låt försiktigt värmas tills det är fingervarmt (37 grader). Smula jästen i en degbunke, häll över lite av smör/mjölkblandningen och rör om tills jästen har löst sig. Rör ner socker, salt och ägg, häll på resten av smör/mjölkblandningen och det mesta av mjölet. Låt mjölet arbetas in i degen och låt det knådas ordenligt i minst 5 minuter. Ställ att jäsa under bakduk i 30 minuter. Rör/mixa under tide ihop smör, socker och kanel till fyllningen och låt stå i rumstemperatur.
Dela degen i två delar och kavla ut varje så att den är ca 35x40 cm. Bred på hälften av fyllningen och rulla ihop degen så tajt det går. Skär i 2-3 cm breda bitar och lägg i bullformar på en ugnsplåt. Låt jäsa 40 minuter under bakduk. Pensla bullarna med ett uppvispat ägg och strö över socker. Grädda i 250° ca 6-7 minuter.
Hej Karin. Testa att byta ut sockret i bulldegen mot lika mycket vit baksirap. Har gjort det och dom blir mycket mjukare och håller sig så längre. /Agneta
SvaraRaderaHej Agneta! Tack för tipset, det ska jag definitivt pröva nästa gång. :)
Radera