söndag 7 april 2013

Kycklingwok med stekta nudlar

Jag har hittat en ny kärlek bland grönsaker, nämligen sockerärtor. Hur gott som helst. Speciellt i en god wok smaksatt med bl.a sweet chilisås och lime!


Kycklingwok med stekta nudlar
(ca 4 portioner)

3 mellanstora kycklingfiléer
2-3 portioner nudlar
1 paprika
1 näve sockerärtor
1 stor morot
1 rödlök
0,5 tsk fisksås
2+2 msk sweet chilisås
0,5+0,5 msk ostronsås
saften av 1/2 lime
en skvätt soya
valfri mängd cashewnötter

Gör så här:

Koka nudlarna enligt anvisningarna på paketet. Stek kycklingen i lite olja i en wokpanna tills den fått färg, krydda med salt och svartpeppar. Skiva/hacka grönsakerna och häll över dem till kycklingen. Tillsätt 1/2 tsk fisksås, 2 msk sweet chili och 1/2 msk ostronsås och låt alltsammans puttra ihop några minuter. Lägg kyckling- och grönsaksröran på en tallrik vid sidan om. Häll i nudlarna i wokpannan tillsammans med 2 msk sweet chilisås, 1/2 msk ostronsås och en skvätt soya och låt dem stekas i detta i några minuter. Blanda sedan ihop kycklingen och grönsakerna med nudlarna och strö till sist i cashewnötterna och pressa över limesaften.

söndag 24 mars 2013

Blåbär- och hallongrottor!

Varje fredag i några veckor har vi haft stafettfika på jobbet. Detta innebär att den som har bakat till fredagsfikat får välja vem som står näst på tur att baka till kommande fredag. Ett mycket trevligt initiativ tycker jag och man får minsann smaka på mycket gott från kollegorna! Förra veckan hade en kollega gjort hallongrottor och egentligen är jag inte så förtjust i småkakor men dessa föll mig dock i smaken trots att det inte var någon choklad i (vilket det är i ungefär 95% av det jag bakar). I  vilket fall som helst bestämde jag mig för att baka sådana kakor nu i helgen. Receptet hittade jag i en kokbok här hemma och de blev riktigt goda. Dessutom hade jag både blåbär och hallon i mina istället för bara hallon och det gjorde verkligen susen!


Blåbär- & hallongrottor
(25-30 stycken)

250g rumsvarmt smör
1,5 dl socker
1,5 tsk bakpulver
4,5 dl mjöl
1 dl vaniljsåspulver (marsan)
200g hallon/blåbär
1 msk socker

Gör så här:
Sätt ugnen på 175°. Knåda ihop smör, socker, bakpulver och mjöl. Rör sedan i vaniljsåspulvret. Om bären är frysta, tina dem och rör sedan ihop dem med 1 msk socker. Mosa dem även lite lätt. Gör runda bollar av degen och lägg i små muffinsformar. De jäser lite så gör dem inte alldeles för stora. Gör en fördjupning med pekfingret i varje boll och fyll hålet med hallon/blåbären, snåla inte! Grädda i ugnen ca 15 minuter.

söndag 17 mars 2013

Ostfylld chorizo med ugnsgrillade grönsaker!

Den här middagen gjorde vi i förra veckan och och trots ett toppenresultat så behövdes det knappt någon ansträngning alls. Det var bara till att skära upp massa goda grönsaker, göra ett snitt i korven och fylla på med ost och sedan in med alltihop i ugnen ca 15-20 minuter. Oförskämt enkelt!


Ostfylld chorizo med ugnsgrillade grönsaker
(4 portioner)

4-6 stora eller 6-8 små kryddkorvar, t.ex. chorizo
1 paket med vitlöksost, t.ex. Cantadou

1 paprika, skuren i bitar
1 morot, skuren i stavar
7-8 skivade champinjoner
1 stor näve färska sockerärtor
2 rödlökar, skurna i kyftor
1 påse Dressing Mix (t.ex. Knorr's som blandas med olja och vatten)

Gör så här:

Lägg de skurna grönsakerna ochs svampen i en stor ugnsform. Blanda ihop dressingen, häll över grönsakerna och rör om. Skär en snitt på längden genom korvarna och fylld med vitlöksosten. Lägg dem i ugnsformen bredvid grönsakerna. Grilla i ugnen ca 15-20 minuter. Servera!

tisdag 12 mars 2013

Double chocolate vanilla cake! / Dubbel chokladtårta!

Den här fantastiskt chokladiga tårtan gjorde jag till min födelsedag för några veckor sedan. Vi kunde snabbt konstatera att den här tårtan definitivt inte är för veklingar. Här krävs det minsann att man är en äkta och inbiten chokladälskare! Passade mig perfekt alltså. Recept på både tårta och frosting har jag hittat hos Louise's Spis.


Dubbel chokladtårta!
(12-16 bitar)

 Bottnar:
275g rumsvarmt smör
500g strösocker
5 stora ägg
0,5 tsk vaniljpulver
220g vetemjöl
85g kakao
1,5 tsk bakpulver
0,5 tsk bikarbonat
1 tsk salt
2,5 dl kallt vatten
2,5 dl vaniljyoghurt
115g smält mörk choklad (70%)

Frosting:
300 g rumsvarmt smör
300 g florsocker
40 g kakao
200 g mörk choklad
100 g vispgrädde
½ tsk vaniljpulver

Gör så här:
Bottnarna: Sätt ugnen på 175°C. Smöra tre formar (om du har det, annars går det lika bra att göra en botten i taget) som är ca 20 cm i diameter. Rör smör och socker vitt och fluffigt med en elvisp. Tillsätt äggen, ett i taget och vispa ordentligt mellan varje, Tillsätt vaniljpulvret och vispa tills baldningen ser lätt och fluffig ut. Sikta samman mjöl, kakao, bakpulver, bikarbonat och salt i en bunke. Rör samman vatten och vaniljyoghurt i en annan. Tillsätt mjölblandningen och yoghurtmixen växelvis i smeten, börja och avsluta med mjölblandningen. Tillsätt sedan även den smälta chokladen. Fördela smeten jämnt över mellan de tre formarna och grädda mitt i ugnen 25-30 minuter beroende på hur stor din form är (ju mindre form ju längre tid) eller tills en sticka kommer ut okladdig. Låt kakorna svalna i formarna i 20 minuter innan de tas ur coh får svalna helt på galler.
Frostingen: Smält chokladen över vattenbad eller i micron. Låt svalna till rumstemperatur. Vispa smöret riktigt vitt och fluffigt. Tillsätt florsocker och kakao pö om pö och vispa till en jämn frosting. Tillsätt den smälta chokladen och vaniljpulvret. Vispa samman och tillsätt sist grädden. Vispa ett par minuter så att det blir en jämn och silkesliknande frosting.
Montering: Låt bottnarna ligga i frysen i ca 20 minuter innan du börjar med frostingen. Bred på frosting på en halvan och lägg sedan på nästa, upprepa med de resterande bottnarna. När toppenbotten är lagd, bred ett tunnare lager frosting runt hela tårtan och ställ in den i kylen ca 20 minuter. Detta gör att man slipper få småsmulor i frostingen när det sista lagret läggs på. Ta ut kakan när frostingen stelnat. Vispa eventuellt upp frostingen igen och bred slutligen ut resterande frosting på tårtan. Garnera med t.ex. riven choklad. Förvara i kylen och ta fram ca 30 minuter innan servering.

torsdag 21 februari 2013

Fiskpinnar i tunnbröd!

Jag vet inte riktigt varför jag fick för mig att laga den här lite udda kombinationen av fiskpinnar och tunnbröd men det blev faktiskt riktigt gott. Dessutom tog det nog bara 15 minuter att svänga ihop, inte avancerat överhuvudtaget alltså. Toppen! Jag serverade med en lika enkel sås gjord på bland annat  crème fraiche och sweet chilisås som passade finfint till.


Fiskpinnar i tunnbröd
(4 portioner)

12 st fiskpinnar (av ett bra märke)
4 st tunnbröd
sallad
tomat
paprika
morot
rödlök
salt och svartpeppar

Sås:
1 burk crème fraiche
1/2-1 dl sweet chilisås
1 tsk ostronsås (kan uteslutas)

Gör så här:
Stek fiskpinnarna och krydda dem lite med salt och svartpeppar, hacka och skiva grönsakerna och rör ihop ingredienserna till såsen. Servera i tunnbröd. Lätt som en plätt!

tisdag 12 februari 2013

Smakrik gryta med lite av varje!

Jag hade ett paket med kycklingkorv i frysen som jag ville göra något fiffigt med så jag slängde dem i en gryta och fyllde på med en massa andra gottigheter. Det blev ruskigt gott och kycklingkorven skulle med fördel kunna bytas ut mot kycklingfilé eller en köttbit av något slag, själva såsen var nämligen höjdpunkten i det hela!


Smakrik gryta med kycklingkorv
(ca 6 portioner)

400-500g kött (t.ex kycklingkorv, kycklingfilé eller fläskfilé)
1 gul lök
1/2 purjolök
1 morot
1 burk marinerade vitlöksklyftor
2 dl lätt-créme fraiche
1 dl vatten
1/2 dl rött vin
en skvätt grädde
3 dl grönsaksmix (ärtor, majs & paprika)
ca 8 champinjoner
1-2 tsk sambal oelek
2 msk röd pesto
1 hönsbuljongtärning
lite kinesisk soja
salt & svartpeppar

Gör så här:
Skär köttet i bitar och stek i en djup panna tillsammans med rapsolja och finhackad gullök. Hacka purjolök, morot och champinjoner i bitar, häll över detta och grönsaksmixen till köttet och låt dem fräsa med en stund. Häll över créme fraichen, de marinerade vitlöksklyftorna + spad, vatten, rödvin och lite grädde. Smaksätt med sambal oelek, peston och soja samt smula i hönsbuljongtärningen. Smaka till sist av med lite salt och svartpeppar. Servera med t.ex bulgur eller ris.

söndag 3 februari 2013

Hemmagjord chokladglass!

När Jimmy fyllde år för någon vecka sedan fick han en glassmaskin av mig och i helgen prövade vi på att göra chokladglass. Det blev sjukt gott och gottegrisar som vi är så smulade vi ner nästan en hel förpackning Ballerina-kladdaka i glassen. Det blev en väldigt djup och chokladig smak då vi använde oss av mörk choklad i glassmeten, precis som det ska vara! Och med kakbitarna i påminde den faktiskt lite om en hemmagjord variant av Ben & Jerry's fantastiska glass.


Chokladglass med kakbitar
(ca 1 liter)

5 dl vispgrädde

3 msk kakao

1,5 dl socker

150g mörk choklad

2,5 dl 3%-ig mjölk

1 nypa salt

5 äggulor
0,5 tsk vaniljsocker

1 förpackning Ballerina-kladdkaka

Gör så här:

Värm 2,5 dl vispgrädde i en kastrull, häll i kakaon och låt den lösas upp ordentligt i mjölken. Finhacka chokladen och häll ner i kastrullen, rör om så att chokladen smälter helt. Häll sedan i resten av grädden. Häll upp chokladblandningen i en bunke och ställ åt sidan med ett lock över. Häll mjölk, salt, socker och vaniljsocker i en kastrull och koka upp. Vispa äggulorna luftigt och häll försiktigt den varma mjölkbladningen över äggulorna, rör om hela tiden. Häll tillbaka alltsammans i kastrullen igen och värm tills det börja tjockna lite (en temperatur på 85°, strax under kokpunkt alltså). Det får absolut inte börja koka! Blanda sedan ned chokladblandningen till mjölk- och äggblandningen. Kyl glassmeten i ett vattenbad och ställ in en stund i frysen till den är helt kall. Följ sedan instruktionerna på din glassmaskin och häll i glassmeten i den. När glassen nästan är klar häller du i de grovt krossade kakorna och låt glassmaskinen röra om allt. Sleva upp glassen i en form och ställ in i kylen någon timme till. Garnera med t.ex. lite vita chokladknappar.