söndag 3 april 2011

Burgundisk gryta

Söndagens middag fick bli rester från kylen. För någon månad sedan när vi var i Karlskrona fick jag med mig lite burgundisk gryta hem som min kära mor hade gjort, underbart god! Precis som alla andra grytor blir även denna godare ju längre den får stå och puttra. :)


Burgundisk gryta
(6-8 personer)

1/2 kg högrev eller fransyska
2 msk smör
1 lagerblad
1 purjolök
2 morötter
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
4-6 dl rödvin
2-3 msk tomatpuré
200g champinjoner
salt och vitpeppar
ev. lite grädde

Gör såhär:
Skär köttet i bitar, stek i smöret i en stekpanna och krydda med salt och vitpeppar. Lägg efterhand i köttet i en stor gryta. Vispa ur stekpannan med lite vatten och häll över skyn i grytan med köttet. Skiva purjolök och morötter, hacka gullöken och tillsätt i grytan. Häll i vinet och tomatpurén. Låt koka 1-2 timmar eller tills köttet är mört. När det är ca 15 minuter kvar pressar du i vitlöken och häller i champinjonerna som du delat på mitten. Smaka av med salt och peppar och red av med lite grädde om du vill. Servera med ris eller potatis och med lite persilja till.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar