lördag 9 april 2011

Kreolsk gryta - världens godaste!

Grytan jag gjorde till middag ikväll är verkligen den godaste som finns. Definitivt en av mina absoluta favoriter! Den innehåller massor av ingredienser som tillsammans skapar en härlig smakupplevelse. Passar jättebra som bjudgryta eller att bara njuta av en mysig lördagskväll. Ett måste för alla som älskar mat, helt enkelt. :)


Kreolskans gryta
(ca 8 portioner)

ca 500g fläskfilé (eller kycklingfilé)
ca 200g kryddig korv (jag använde Merguez-korv från Scan)
1 gul lök
1 röd paprika
1 msk vetemjöl
3,5 dl matlagningsgrädde
1 dl vatten
2 msk kalvfond
1,5 tsk oregano
1 dl svarta oliver
1 dl cornichoner (små gurkor)
1 dl syltlök
smör
salt och svartpeppar

Gör såhär:
Skär fläskfilén i skivor och bryn dem i smör i en stekpanna, krydda med salt och svartpeppar. Skiva korven, skär löken i klyftor och strimla paprikan. Fräs löken i smör i en gryta utan att den tar färg. Låt korven och paprikan fräsa med mot slutet. Strö över mjölet och rör om. Tillsätt grädde, vatten, fond och oregano och låt koka upp. Blanda ner fläskfilén, olvier, cornichoner och syltlök i grytan. Koka på svag värme under lock i ca 10 minuter, smaka av med salt och svartpeppar. Servera med ris (gärna basmati)!

1 kommentar: