måndag 25 april 2011

Kyckling i krämig sås med smak av soltorkad tomat

Soltorkade tomater är något som jag gärna har som grund i många recept, både sambon och jag är nämligen väldigt förtjusta i dess smak. Till dagens middag fick det bli kyckling i en krämig sås med smak av just soltorkade tomater, inspirationen kom från ett recept på Kryddburken.se. En mycket lyckad rätt som jag säkerligen kommer att göra flera gånger!


Kyckling i krämig sås med soltorkad tomat
(ca 4 portioner)

3 kycklingfiléer
1 burk soltorkade tomater + 2 msk av marinaden
3 dl vatten
1 msk balsamvinäger
2 msk tomatpuré
1 msk soya
1 msk kalvfond
1-2 tsk kycklingfond
1 burk (2,5 dl) crème fraiche
1-2 dl grädde
torkad basilika
salt och svartpeppar
paprikapulver
mjöl + vatten till redning

Gör såhär:
Skär varje kycklingfilé i 4-5 delar, bryn i stekpanna i olja och krydda med salt, peppar och paprikapulver. Lägg sedan kycklingen på ett tallrik. Vispa ur stekpannan med vattnet. Finhacka de soltorkade tomaterna och lägg även i dem i stekpannan, plus marinaden de ligger i. Tillsätt sedan tomatpuré, balsamvinäger, soya, fond, crème fraiche, grädde och smaka av såsen med salt och peppar. Blanda ihop mjöl och vatten till en redning (ca 3msk mjöl + 1 dl vatten) och tillsätt detta för att få en krämigare sås. Lägg ner kycklingen i såsen, sänk värmen och låt puttra en liten stund. Krydda även med torkad basilika efter smak. Servera med potatis i olika former (jag hade kroketter) eller pasta samt en god sallad.

2 kommentarer:

  1. Fint recept, men vad betyder "Vispa ur stekpannan med vattnet." ?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej! Det betyder att du ska ta vattnet (3 dl), hälla i stekpannan och vispa ur den så att smakerna från stekningen sätter sig i vattnet. :)

      Radera