Fiskgratäng med räkor och dill
(4-6 portioner)
(4-6 portioner)
400g vit fisk (jag använde spätta)
200g handskalade räkor (spara några till dekoration)
1 citron till dekoration
Potatismos:
800g potatis
2 msk smör
1-2 dl mjölk
1 äggula
salt, vitpeppar och lite grillkrydda
Dillsås:
1 dl fiskspad
3,5 dl matlagningsgrädde
1 msk vitvin eller vitvinsvinäger
1/2 fiskbuljongtärning
några droppar citronsaft
1-2 msk maizena
1/2-1 dl hackad dill
Gör såhär:
Sätt ugnen på 225°. Koka potatisen, tillsätt smör och mose dem med en elvisp. Häll över mjölken och vispa till du fått bort alla klumpar. Tillsätt äggulan och krydda sedan med salt, vitpeppar samt lite grillkrydda.
Skär fiskfiléerna i bitar och lägg dem i en smord ugnssäker form, salta och peppra. Täck över fisken med bakplåtspapper och sätt in i ugnen i 15 minuter.
Häll av fiskspadet från formen i en kastrull och häll även på matlagningsgrädden till såsen. Tillsätt vitvinet, buljongtärningen, citronsaft och maizena och låt koka några minuter. Tillsätt sedan dillen mot slutet, smaka av med salt och peppar.
Lägg fisken i mitten av en ugnssäker form och fördela räkorna ovanpå. Spritsa eller klicka moset med en sked runt kanten på formen och häll sedan dillsåsen över fisken. Gratinera i mitten av ugnen i 15-20 minuter. Dekorera med räkor, citron och färsk dill.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar