söndag 22 januari 2012

Köttfärspaj med champinjoner, majs, paprika och feta!

Idag har vi haft riktigt finbesök här i Kalmar, inte bara mamma och pappa kom på besök utan även brorsan, hans fru Bine och min underbara lilla brorson! Vi har umgåtts hela dagen, shoppat och haft det allmänt trevligt. Framåt kvällningen gjorde jag en fantastiskt god paj och bjöd på. Pajen verkade vara mycket uppskattad och även Bine (som egentligen inte är så förtjust i paj) tog om hela tre gånger! Ett helt okej betyg tycker jag. ;)


Köttfärspaj
(ca 4-6 portioner)


Pajdeg:
50g rumsvarmt smör
4 dl vetemjöl
1½ dl mjölk
2 tsk bakpulver

Köttfärsröra:
ca 600g köttfärs
1 gullök
3/4 burk krossade tomater
1 msk balsamvinäger
några droppar soya
2 vitlöksklyftor
0,5-1 dl matlagningsgrädde
1 liten röd paprika
valfri mängd majskorn
valfri mängd champinjoner
1 förpackning fetaosttärningar i marinad
riven ost
salt och svartpeppar

Gör så här:
Sätt ugnen på 200°. Blanda alla ingredienserna till degen och knåda samman till en smidig deg. Tryck sedan ut degen jämnt över en pajform.
Bryn färsen tillsammans med den finhackade gullöken, krydda med salt och svartpeppar. Tillsätt krossade tomater, balsamvinäger, pressade vitlöksklyftor, matlagningsgrädde och en skvätt soya. Låt alltsammans puttra en stund tills vätskan minskat rejält (annars kan pajen bli lite blaskig). Häll mot slutet i skivade champinjoner, hackad paprika och majskorn och rör om. Lägg över köttfärsröran i pajskalet (blir det lite köttfärsröra över kan man alltid frysa in och ha till middag/lunchlåda en annan dag). Fördela fetosttärningarna över pajen och strö sedan riven ost ovanpå. Sätt in i ugnen 20-25 minuter. Servera med en god blandsallad.

2 kommentarer:

  1. cecilia sandberg23 januari 2012 15:12

    Å så himla mycket gott du har här! Vilken guldklimp jag hittat :)
    Tack!

    Mvh Cecilia

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Cecilia! Vad roligt att du tycker om min blogg! Tack så hemskt mycket för dina snälla ord. :)

      Radera