torsdag 29 september 2011

Biffar med trattkantarellsås

Om vi hade mycket trattkantareller innan så är det inget i jämförelse med vad vi har nu! Förra helgen plockade vi hur mycket svamp som helst i en skog där min bror bor. Jag har aldrig sett så mycket svamp i hela mitt liv! Nu har vi säkert så det räcker ett helt år. :) Idag gjorde jag en trattkantarellsås på lite av all svamp och serverade tillsammans med biffar, broccoli och kroketter. Jättegott!


Biffar med trattkantarellsås
(4 portioner)

Biffar:
500-600g köttfärs
1 ägg
lite ströbröd
0,5 tsk sambal oelek
1 tsk konc. kycklingfond
salt och svartpeppar

Trattkantarellsås:
2 dl förvällda trattkantareller
1 tsk soya
1 tsk balsamvinäger
2,5 dl matlagningsgrädde
0,5 mjölk
salt och vitpeppar

Gör såhär:
Blanda alla ingredienserna till biffarna, krydda med salt och svartpeppar. Stek i lite olja eller smör tills de fått färg och är genomstekta.
Bryn kantarellerna till såsen i smör. Krydda och tillsätt soya och vinäger, låt det koka in. Häll över grädden och låt såsen puttra i några minuter, rör om ibland. Smaka av med salt och vitpeppar. Servera med broccoli och potatis av något slag.

tisdag 20 september 2011

Underbar köttfärspaj med trattkantareller!

För tillfället har jag skafferiet fullt med trattkantareller som mina fina föräldrar har varit och plockat och givmilt delat med sig av. Så idag gjorde jag en paj på just trattkantareller och köttfärs. Jäklar, vad god den blev! En av de bästa pajerna jag både gjort och ätit faktiskt. :) Pajdegen var sådär härligt fluffig och inte alls torr och smulig som pajdegar vanligtvis brukar vara. 


Köttfärs- och trattkantarellpaj
(4-6 portioner)

Pajdeg:
50g rumsvarmt smör
4 dl vetemjöl
1½ dl mjölk
2 tsk bakpulver

Köttfärs- och kantarellröra:
ca 600g köttfärs
trattkantareller, valfri mängd
½ gul lök
2 vitlöksklyftor
1 tsk soya
en skvätt balsamvinäger
ca 2 dl gräddfil
salt och svartpeppar
riven ost

Gör såhär:
Sätt ugnen på 200°. Blanda alla ingredienserna till degen och knåda samman till en smidig deg. Tryck sedan ut degen jämnt över en pajform. Lägg kantarellerna i varmt vatten i en kastrull och låt sjuda någon minut tills den blivit mjuk, salta även lite. Finhacka löken och bryn tillsammans färsen, krydda med salt och svartpeppar. Tillsätt trattkantarellerna samt lite av vattnet det sjudit i. Finriv/pressa i vitlöksklyftorna, tillsätt soya och en skvätt balsamvinäger. Blanda till sist i ca 1 dl gräddfil (känn efter hur mycket som behövs). Häll köttfärsröran i pajskalet och bred resterande gräddfil ovanpå (ett tunt lager). Strö till sist över riven ost och grädda i ugnen 15-20 minuter eller tills pajen fått färg.

söndag 18 september 2011

Grymt god chokladmousse!

Hurra, jag lyckades! Detta var första gången som jag lyckades med att göra chokladmousse som faktiskt blev riktigt bra (om man inte räknar med denna moussetårtan). Men jäklar, vilken fin mousse det blev! Riktigt sådär len och krämig, precis som det ska vara. :) Jag använde mig av Marabous daimchoklad för att få den där lite krispiga känslan men det går såklart att använda vilken smak man vill!


Chokladmousse på mjölkchoklad
(4 portioner)

150g av någon av Marabous mjölkchoklader
2 äggulor
2,5 dl grädde (plus lite till)

Gör såhär:
Vispa grädden. Smält chokladen försiktigt i vattenbad eller på låg effekt i mikron. Låt svalna till rumstemperatur och rör ned äggulorna (som även dem ska vara rumsvarma). Om chokladen och äggen skär sig, häll över lite grädde och blanda runt tills du får en jämn smet. Vänd sedan ner den vispade grädden lite i taget och häll upp i portionskålar. Ställ i kylskåp i ca 3 timmar eller i frys ca 1 timme Garnera gärna med lite överbliven choklad!

Dubbelmarinerad fläskfilé à la sötstarkt

Hittade ett mycket intressant recept på dubbelmarinerad fläskfilé hos Tinas skåpmat som jag var tvungen att pröva. Jag tyckte att det blev mycket gott, nästan lite buffé-känsla över hela rätten. Den sista "marinaden" som man gör kändes väldigt fräsch, jag är nog lite svag för sötstarka smaker faktiskt.


Dubbelmarinerad fläskfilé à la sötstarkt
(4 portioner)

500-600g fläskfilé
olivolja

Marinad 1:
2 msk soja
4 msk olja
2 tsk sambal oeleK
2 pressade vitlöksklyftor
4 krm grovmald svartpeppar

Marinad 2:
1 lime, saft och rivet skal
1 röd chili
½ rödlök
½ basilikaplanta
1 msk flytande honung
1 dl olivolja
2 tsk flingsalt

Gör såhär:
Blanda marinad 1 i dubbla plastpåsar och lägg i filén. Snurra påsen så marinaden täcker filén, marinera minst en timme. Stek filén i olja i en stekpanna tills den är genomstekt.
Blanda marinad 2. Tvätta limen och riv skalet. Pressa ur saften. Strimla chilin, finhacka rödlöken och finhacka basilikabladen (spara några blad till garnering). Blanda oljan med lime, chili, rödlök, hackad basilika och honung.
Skiva filén och lägg på ett fat. Häll över marinad 2. Strö över flingsalt och örter. Ställ fatet kallt ca en timme eller till servering. Servera köttet med valfria tillbehör.

lördag 17 september 2011

Grön lasagne med spenatplattor

Jag har exprimenterat fram en hel del olika lasagnerecept det senaste året men den jag gjorde till middag ikväll tar nog minsann priset! Den här gången använde jag bland annat spenatplattor istället för vanliga plattor och dessutom hade jag lite philadelphiaost i köttfärssåsen. Det blev en riktigt krämig och smakrik lasagne!


Lasagne med spenatplattor
(6 portioner)

ca 600g köttfärs
1 burk Mutti krossade tomater
100g philadelphiaost
1 köttbuljongtärning
1,5 msk balsamvinäger
2 msk tomatpuré
0,5 tsk sambal oelek
1 paket Keldas ostsås Simply cheese
1 paket lasagneplator - spenat
riven ost
salt och svartpeppar

Gör såhär:
Sätt ugnen på 200°. Bryn färsen i en djup stekpanna, krydda med salt och svartpeppar och smula även över köttbuljongen. Tillsätt de krossade tomaterna, philadelphiaost, balsamvinäger, tomatpuré och sambal oelek. Låt alltsammans puttra några minuter. Varva sedan köttfärssås, ostsås och lasagneplattor - börja med köttfärssås och avsluta med ostsås. Strö tillsist riven ost ovanpå lasagnen och sätt in i ugnen ca 30 minuter. Servera med sallad.

Carrot cupcakes, Morotsmuffins!

Häromkvällen blev jag otroligt sugen på morotskaka men samtidigt ville jag inte göra en hel stor kaka. Istället blandade jag ihop lite smet som räckte till fyra muffins och så gjorde jag cupcakes av dem istället! Det recept jag använder för morotskaka passade perfekt att göra muffins av, enda skillnaden är att de behöver vara kortare tid i ugnen och det är ju bara positivt!


Carrot Cupcakes
(4 stora muffins)

Muffins:
1 dl rårörsocker
1 ägg 
1 dl vetemjöl
0,5 tsk bakpulver
0,5 tsk bikarbonat
0,5 tsk kanel
1,5 dl finrivna morötter

Frosting/Glasyr:
100g philadelphiaost
1,5 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker

Gör såhär:
Sätt ugnen på 175°. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda sedan ihop de torra ingredienser, häll över till äggsmeten och vispa runt. Blanda till sist i morötterna och rör till en jämn smet. Fördela smeten i muffinsfromar och sätt in i ugnen ca 10-12 minuter. Låt svalna en stund. Rör ihop ingredienserna till glasyren och bred på över muffins. Dekorera med lite rivna morötter!

tisdag 13 september 2011

Kålpudding med brunsås och potatis

Åh, så gott det är med hederlig husmanskost ibland. Kålpudding brukade vi få hemma hos mormor och det var en sådan rätt som man trodde skulle smaka äckligt men som visade sig vara jättegod! Jag hade fått för mig att det skulle vara lite krångligt att laga kålpudding så jag har skjutit upp det ett bra tag. Idag blev det dock av och det var ju faktiskt inte krångligt alls. Dessutom blev det väldans gott och det är ju alltid positivt! Det påminde faktiskt en hel del om mormors kålpudding. :)


Kålpudding med brunsås och potatis
(ca 4 portioner)

Kålpudding:
1 litet vitkålshuvud eller 1/2 stort
lite smör
2 msk sirap
ca 600g blandfärs
1 ägg
1 dl mjölk
salt och svartpeppar

Brunsås:
2,5 dl vatten +  ¾ köttbuljongtärning
1 tsk tomatpureé
½ tsk soya
1½ dl mjölk
maizenaredning
salt och svartpeppar

Gör såhär:
Sätt ugnen på 175°. Skär vitkålen i små bitar och stek dem i smör, se till att det inte bränns. Salta och peppra lite grann. När kålen blivit mjuk så häll över sirapen och låt puttra en liten stund till.
Blanda köttfärsen med ägg, mjölk, salt och svartpeppar. Bred ut hälften av vitkålen i botten på en form, täck med köttfärsen och bred ut resterande vitkål överst. Sätt in i ugnen på i 45-60 minuter.
Såsen: Koka upp buljongen i vatten i en liten kastrull. Tillsätt tomatpuré och soya. Häll i grädden och red av såsen med maizena. Smaka av med salt och svartpeppar. Servera kålpuddingen med brunsåsen samt lite kokt potatis och lingonsylt.