tisdag 13 september 2011

Kålpudding med brunsås och potatis

Åh, så gott det är med hederlig husmanskost ibland. Kålpudding brukade vi få hemma hos mormor och det var en sådan rätt som man trodde skulle smaka äckligt men som visade sig vara jättegod! Jag hade fått för mig att det skulle vara lite krångligt att laga kålpudding så jag har skjutit upp det ett bra tag. Idag blev det dock av och det var ju faktiskt inte krångligt alls. Dessutom blev det väldans gott och det är ju alltid positivt! Det påminde faktiskt en hel del om mormors kålpudding. :)


Kålpudding med brunsås och potatis
(ca 4 portioner)

Kålpudding:
1 litet vitkålshuvud eller 1/2 stort
lite smör
2 msk sirap
ca 600g blandfärs
1 ägg
1 dl mjölk
salt och svartpeppar

Brunsås:
2,5 dl vatten +  ¾ köttbuljongtärning
1 tsk tomatpureé
½ tsk soya
1½ dl mjölk
maizenaredning
salt och svartpeppar

Gör såhär:
Sätt ugnen på 175°. Skär vitkålen i små bitar och stek dem i smör, se till att det inte bränns. Salta och peppra lite grann. När kålen blivit mjuk så häll över sirapen och låt puttra en liten stund till.
Blanda köttfärsen med ägg, mjölk, salt och svartpeppar. Bred ut hälften av vitkålen i botten på en form, täck med köttfärsen och bred ut resterande vitkål överst. Sätt in i ugnen på i 45-60 minuter.
Såsen: Koka upp buljongen i vatten i en liten kastrull. Tillsätt tomatpuré och soya. Häll i grädden och red av såsen med maizena. Smaka av med salt och svartpeppar. Servera kålpuddingen med brunsåsen samt lite kokt potatis och lingonsylt.

3 kommentarer:

 1. ingrid sommarmo23 november 2011 13:26

  När jag gör kålpudding så strimlar jag kålen och förväller den ca 8 - 10 minuter, sedan blandar jag det med färsen, kryddar och se´n in i ugnen, det blir skitgott, Prova någon gång! :-)

  SvaraRadera
 2. Ja, det lät ju också som ett bra sätt att göra kålpudding på! Ska definitivt pröva det någon gång. :)

  SvaraRadera
 3. PROVADE leif mannerströms kålpudding som var rabbaterad med en tia och blev grynt besviken, i munnen spreds en smak av råå..okryddad köttfärs av vidrigaste smak som fick mej att tappa aptiten för gott för kålpudding. Dafgård vad är detta för vidrighet ni varuför.
  VÄSTMANLÄNNING I KÖPING

  SvaraRadera