Köttfärs- och trattkantarellpaj
(4-6 portioner)
(4-6 portioner)
Pajdeg:
50g rumsvarmt smör
4 dl vetemjöl
1½ dl mjölk
2 tsk bakpulver
Köttfärs- och kantarellröra:
ca 600g köttfärs
trattkantareller, valfri mängd
½ gul lök
2 vitlöksklyftor
1 tsk soya
en skvätt balsamvinäger
ca 2 dl gräddfil
salt och svartpeppar
riven ost
Gör såhär:
Sätt ugnen på 200°. Blanda alla ingredienserna till degen och knåda samman till en smidig deg. Tryck sedan ut degen jämnt över en pajform. Lägg kantarellerna i varmt vatten i en kastrull och låt sjuda någon minut tills den blivit mjuk, salta även lite. Finhacka löken och bryn tillsammans färsen, krydda med salt och svartpeppar. Tillsätt trattkantarellerna samt lite av vattnet det sjudit i. Finriv/pressa i vitlöksklyftorna, tillsätt soya och en skvätt balsamvinäger. Blanda till sist i ca 1 dl gräddfil (känn efter hur mycket som behövs). Häll köttfärsröran i pajskalet och bred resterande gräddfil ovanpå (ett tunt lager). Strö till sist över riven ost och grädda i ugnen 15-20 minuter eller tills pajen fått färg.
Åh vad gott det låter! Kantareller i paj har jag aldrig testat.
SvaraRaderaDet var riktigt gott! Jaså, inte det? Då är det definitivt dags att pröva tycker jag. :)
RaderaDet låter jättegott..har just kommit hem med två stora korgar med trattisar så i morgon då jag har rensat blir det en paj:) TACK!
SvaraRaderaSå härligt! Hoppas att pajen blev till belåtenhet. :)
RaderaFantastisk pajdeg!
SvaraRaderaEller hur! Det är min absoluta favoritpajdeg. :)
RaderaHej
SvaraRaderaHar för första gången plockat i mängd och torkat. Pajen låter jättegod. Använder Du torkade eller färska trattisar i pajen?
Lena
Hej Lena! Vad härligt att du fått tag i svamp att njuta av i höst! I detta receptet använde jag torkad svamp som jag lade i varmt vatten i en kastrull och lät sjuda någon minut tills de hade blivit mjuka.
RaderaHej Karin!
RaderaTack! Tack också för inspiration till många läckra och lättlagade rätter.
Lena