söndag 3 juni 2012

Sommartårta - Jordgubbstårta!

I fredags hade vi lite fest hemma i Karlskrona för att fira att mina tre år på universitet (nästan) är över. Hela familjen var där och jag är så glad över min fina familj som stöttar mig i vått och torrt! Receptet på den här fantastiska sommartårtan som vi gjorde dagen till ära har jag fått tag på från en gammal vän. Det fiffiga med den är att den inte bara är gudomligt god utan även ganska enkel att slänga ihop. En perfekt tårta till sommarens alla höjdpunkter som är värda att firas lite extra!


Sommartårta
(ca 15 bitar)

Botten: 
8 äggvitor
6 dl strösocker
8 droppar ättika
6 dl riscrisp

Äggkräm:
8 äggulor
2 dl strösocker
2 msk mjöl
2 dl grädde
250 g smör

Övrigt:
2 liter jordgubbar
ca 5 dl vispad grädde

Gör så här:
Sätt ugnen på 125°. Vispa äggvitor, strösocker och ättika hårt. Rör försiktigt ned riscrispen i smeten. Gör två bottnar genom att först bre ut hälften av smeten till en rektangel på (eller annan valfri form) på ett bakplåtspapper. Grädda i ugnen i 1 1/4 timme. Gör sedan samma sak med resten av smeten så att du får två ungefär likadana bottnar, låt dem svalna. Vispa äggulor och strösocker till äggkrämen i en kastrull och ställ sedan kastrullen på plattan, häll i mjöl och grädde.Vispa krämen på svag värme tills den tjocknar, vispa hela tiden! Tag av kastrullen och rör i smöret medan krämen är varm. Låt krämen svalna. Vänd upp första bottnen på en stor bricka, den kan lätt spricka så ta det mycket försiktigt. Bred på all äggkräm på den första bottnen. Skär jordgubbarna i skivor och täck även bottnen med dem. Vänd även upp den andra botten ovanpå äggkrämen så att det bildar två lager. Bred på önskad mängd vispad grädde på toppen och dekorera med massvis av skivade jordgubbar.

15 kommentarer:

  1. Åh, den här brukar min moster göra. Den är så jädra god att jag skulle kunna ligga med den!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Eller hur! Jag kunde inte ha sagt det bättre själv. ;)

      Radera
  2. En fråga som kanske kan verka knasig - vad är riscrisp? Vill gäärna göra denna underbara tårta, men vet inte vad det är = (... Om det inte är samma sak som "Vårgårda-ris", det har jag ett recept på maräng-tårta m chokladsås som man skall ha det i?

    /Anki

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Anki! Tårtan är riktigt god så den gör du rätt i att pröva!

      Riscrisp är puffat ris som många har som frukostflingor och du hittar dem på just på flingavdelningen i affären. Det mer specifika namnet är "Rice Krispies" och jag har för mig att det är en blå förpackning med tre tecknade pojkar på.

      Hoppas du förstår vad jag menar, annars får du höra av dig igen. :)

      Radera
  3. Hej igen,

    och tack för ditt svar! ja, det vet jag vad det är = ), det var ju logiskt men det fattade jag inte! Då skall jag absolut pröva detta vid första bästa tillfälle! Ha en härlig helg!
    //Anki

    SvaraRadera
  4. Min faster gör alltid den när hennes barn fyller år och den är såååå god!! Har letat efter receptet med äggkrämen för jag visste inte vad det va för kräm i den, så tack för receptet! :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är den! Ja, äggkrämen är ju ett måste så nu när du har receptet är det bara till att börja baka. :)

      Radera
  5. I ditt recept står det att botten ska gräddas 1 1/4 timme. menar du då 1h och 15 min ?alltså så tar de 2h och 30 min att göra färdigt båda bottnar? dum fråga kanske men jag vill ju inte göra fel :D kramis

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej! Klart det inte är en dum fråga. :) Och du har så rätt så, varje botten ska gräddas 1 timme och 15 minuter. Hoppas det går bra med tårtan!

      Kram

      Radera
  6. Oh ser fruktansvärt god ut! Hur håller den sig, jag menar, kan man baka den kvällen innan den ska serveras och förvara den i kylen undertiden?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst gör den! :) Bottnarna kan du definitivt göra kvällen innan men lägg inte på äggkräm, grädde och jordgubbar förrän samma dag eller helst en stund innan servering eftersom marängbottnarna antagligen blir degiga och tråkiga annars.

      Radera
    2. Gud va god den var! Bottnarna är ju fantastiska. Funkade faktiskt utmärkt att förvara i kylen i ett par timmar iaf :)
      - Hade i rivet citronskal i äggkrämen, var verkligen en höjdare då jag tycker "orginalet" är lite mesig i smaken. Tack för ett riktigt bra recept!

      Radera
  7. Hej! Kan man göra denna goda tårtan glutenfri ? Det är väl gluten i ricekrispies? Vad kan man ta istället så den blir lika god ? Gunsan

    SvaraRadera
  8. Hej! Kan ju inte vara annat än god med så många positiva kommentarer :-) Men.... vad ska det vara för % på ättikan?
    Tackar på förhand för svar. Ha en skön sommar. Hälsningar Kicki

    SvaraRadera
  9. Jag har en fråga, jag hade svårt att ta bort bottnarna från bakplåtspapper 😔 det var väldigt klippigt undersidan🤔 . Jag vet inte vad gjorde jag för fel🤔

    SvaraRadera