tisdag 20 september 2011

Underbar köttfärspaj med trattkantareller!

För tillfället har jag skafferiet fullt med trattkantareller som mina fina föräldrar har varit och plockat och givmilt delat med sig av. Så idag gjorde jag en paj på just trattkantareller och köttfärs. Jäklar, vad god den blev! En av de bästa pajerna jag både gjort och ätit faktiskt. :) Pajdegen var sådär härligt fluffig och inte alls torr och smulig som pajdegar vanligtvis brukar vara. 


Köttfärs- och trattkantarellpaj
(4-6 portioner)

Pajdeg:
50g rumsvarmt smör
4 dl vetemjöl
1½ dl mjölk
2 tsk bakpulver

Köttfärs- och kantarellröra:
ca 600g köttfärs
trattkantareller, valfri mängd
½ gul lök
2 vitlöksklyftor
1 tsk soya
en skvätt balsamvinäger
ca 2 dl gräddfil
salt och svartpeppar
riven ost

Gör såhär:
Sätt ugnen på 200°. Blanda alla ingredienserna till degen och knåda samman till en smidig deg. Tryck sedan ut degen jämnt över en pajform. Lägg kantarellerna i varmt vatten i en kastrull och låt sjuda någon minut tills den blivit mjuk, salta även lite. Finhacka löken och bryn tillsammans färsen, krydda med salt och svartpeppar. Tillsätt trattkantarellerna samt lite av vattnet det sjudit i. Finriv/pressa i vitlöksklyftorna, tillsätt soya och en skvätt balsamvinäger. Blanda till sist i ca 1 dl gräddfil (känn efter hur mycket som behövs). Häll köttfärsröran i pajskalet och bred resterande gräddfil ovanpå (ett tunt lager). Strö till sist över riven ost och grädda i ugnen 15-20 minuter eller tills pajen fått färg.

9 kommentarer:

  1. Åh vad gott det låter! Kantareller i paj har jag aldrig testat.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det var riktigt gott! Jaså, inte det? Då är det definitivt dags att pröva tycker jag. :)

      Radera
  2. Det låter jättegott..har just kommit hem med två stora korgar med trattisar så i morgon då jag har rensat blir det en paj:) TACK!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så härligt! Hoppas att pajen blev till belåtenhet. :)

      Radera
  3. Svar
    1. Eller hur! Det är min absoluta favoritpajdeg. :)

      Radera
  4. Hej
    Har för första gången plockat i mängd och torkat. Pajen låter jättegod. Använder Du torkade eller färska trattisar i pajen?
    Lena

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Lena! Vad härligt att du fått tag i svamp att njuta av i höst! I detta receptet använde jag torkad svamp som jag lade i varmt vatten i en kastrull och lät sjuda någon minut tills de hade blivit mjuka.

      Radera
    2. Hej Karin!
      Tack! Tack också för inspiration till många läckra och lättlagade rätter.

      Lena

      Radera