Plankstek
(2 portioner)
(2 portioner)
2 st plankor
ca 300-400g kött, t.ex entrecote, oxfilé eller fläskfilé
rödvinssås (finns här)
sparris
champinjoner
bacon
tomat
lite ost
Duchessepotatis:
ca 0,5 kg potatis
1 äggula
1 msk smör
0,5 dl mjölk
salt
svartpeppar
ev. grillkrydda (gott i potatismos!)
Gör så här:
Skala och koka potatisen. När den är klar mosar du den i en bunke med t.ex. en elvisp. Häll i äggulan, smöret och mjölken och rör om. Smaka av med salt, svartpeppar och ev. grillkrydda.
Sätt ugnen på 275-300°. Linda in sparrisen och champinjonerna i bacon och sätt in i ugnen tills de fått färg och blivit lite krispiga.
Dela en tomat på mitten, strö över lite ost och ställ en del på vardera planka. Spritsa ut moset runtom plankan med en sprits eller liknande. Lägg på champinjoner och sparris.
Skär upp köttet och krydda med salt och svartpeppar. Stek på hög värme någon minut på varje sida så att köttet får färg. Lägg köttbiten på plankan och gratinera allt i ugnen 5-10 minuter eller tills moset har fått färg (men ha koll på köttet så att det inte blir för genomstekt). Servera med t.ex. rödvinsås, örtsmör eller bearnaisesås.
HUr långt tid tog det? hinner man göra det på 2h?
SvaraRaderaOm man har plankorna inoljade och klara så tycker jag definitivt att man borde klara sig på 2 timmar. Det som tar tid är ju egentligen att göra duchessepotatisen. Köttet ska ju bara stekas lite snabbt och sedan in i ugnen en stund med resten! Lite pilligt är det ju dock men som sagt, man borde nog hinna på 2 timmar, beror ju lite på hur snabb man är i sin matlagning också. :)
Radera