måndag 6 februari 2012

Köttfärsknyten på smördegsplattor

I söndags hade vi en riktigt slappdag, lördagskvällen/natten spenderades nämligen med fina vänner långt in på småtimmarna. Men för att faktiskt få någonting vettigt gjort av dagen gjorde jag en riktigt god middag åt oss bestående av smördegsknyten gjorda på köttfärs (inspiration från Jennys matblogg). Vilken höjdare de blev! Dessutom var de riktigt lättlagade, vilket jag faktiskt inte trodde till en början så det var en positiv överraskning. :)



Köttfärsknyten
(5 stycken)


1 paket smördegsplattor (jag använde Findus)
1 paket mozzarella  (125g)

Köttfärsröra:
500-600g köttfärs
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 tsk flytande kycklingfond
2-3 rågade tsk röd pesto
1-2 msk chilisås
0,5 tsk sambal oelek
en liten skvätt soya
en klick crème fraiche
smör

Vitlökssås:
1 burk crème fraiche
2,5 msk majonnäs
3 vitlöksklyftor
0,5 msk honung
salt och svartpeppar

Gör så här:
Ta ut de fryst smördegsplattorna lite i förväg. Sätt ugnen på 275°. Hacka löken och fräs i lite smör, tillsätt sedan köttfärsen och låt dem bryna med, krydda med salt och svartpeppar. Pressa/finriv vitlöken och rör i den. Tillsätt resten av ingredienserna, smaka dig fram med soya och crème fraiche (köttfärsröran får inte bli rinnig). Kavla ut smördegsplattorna lite grann, lägg en bit mozzarella och fördela ut en lagom mängd köttfärs. Knip ihop smördegen till små knyten och se till att de är förslutna runt om. Grädda i ugnen tills de fått fin färg på ytan. Servera med t.ex. vitlökssås och sallad!
Vitlökssåsen: Blanda ihop alla ingredienserna i en skål och låt stå kallt några minuter innan servering.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar