söndag 19 februari 2012

Salami- och ädelospaj

Pajer av olika slag har verkligen växt i mina ögon den senaste tiden. Jag har inte varit så förtjust i paj då jag tycker att pajskal i allmänhet ofta är smuliga och torra och det är inte riktigt min melodi. Men nu har jag däremot hittat ett pajskal som passar mig perfekt, det går nämligen mer åt det fluffiga och saftiga hållet. Så nuförtiden bakas det paj mycket oftare här hemma hos oss! I helgen gjorde jag till exempel en dundergod salami- och ädelostpaj inspirerad av ett recept på bloggen Kardemumma gumman. En riktigt krämig och smakrik paj, helt i min smak!


Salami- och ädelostpaj
(4-6 portioner)

Pajdeg:
50g rumsvarmt smör
4 dl vetemjöl
1½ dl mjölk
2 tsk bakpulver

Fyllning 1:
100-150g ädelost (jag använde t.ex cambozola)
100-150 god salami

Fyllning 2:
2 ägg
2 dl matlagningsgrädde
1,5 msk grön pesto
1 tsk sambal oelek
2 pressade vitlöksklyftor
2 dl riven ost
salt och svartpeppar
skivade tomater

Gör så här:
Blanda samman ingredienserna till pajdegen och tryck sedan ut degen i en pajform. Skär salamin och ädelosten i bitar och över pajbotten. Rör ihop alla ingredienser till fyllning 2 (utom tomaterna). Häll röran över salami/ost-blandningen och fördela tomatskivorna på toppen. Grädda i 200 grader ca 30-35 minuter och låt sedan pajen stå en stund för att svalna och stanna av sig. Servera med sallad!

2 kommentarer:

  1. Lät väldigt gott med en paj med salami o ädelost, ska testa nån dag :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det tycker jag absolut att du ska göra. Det var en riktig höjdare! :)

      Radera