söndag 31 oktober 2010

Enchiladas med tacofärs

Taco är något som jag aldrig tröttnar på, det är minsann alltid lika gott! Dels är det ganska tacksamt då det går att variera i så stor utsträckning, dels går det fort att tillaga. Så ikväll när tacosuget gjorde sig påmint prövade jag att göra enchiladas med tacofärs. Det visade sig bli en stark kandidat till favoriträttslistan!
Jag blev inspirerad från bloggen "Hallon & Blåbär" och gräddade dessa enchiladas i en sås under tiden de är i ugnen vilket bidrog till att de blev väldigt krämiga. Sen får man såklart inte glömma att osten ovanpå säkert bidrar en hel del den med. Man kan aldrig ha för mycket ost, som sambon brukar säga.


Enchiladas med tacofärs
(8 st)

8 st tortilliabröd(mellan)

Köttfärsen:
600g köttfärs
1 gul lök
1 paprika
ca 8 champinjoner
1-1½ påse tacokrydda
1 tsk sambal oelek
1 msk tacosås (stark)
½ dl vatten
Svartpeppar

Såsen:
3 dl vatten
1 köttbuljong
2 ½ msk tacosås (stark)
2 dl crème fraiche
Svartpeppar samt paprikakrydda eller chilikrydda
Lite mjöl eller maizena att reda såsen med


Bryn köttfärsen i en stekpanna med hög kant. Hacka lök, parika och champinjoner och stek tillsammans med färsen. Tillsätt tackokryddan, häll sedan i vatten och krydda med svartpeppar efter behag. Låt puttra i några minuter.
Blanda ihop alla ingredienserna till såsen och låt koka upp. Tillsätt lite redning för att få såsen att tjockna. Låt även detta puttra i några minuter.
Fördela sedan köttfärsen i tortilliabröden, rulla ihop dem och lägg dem i ugnsform. Se till att de inte "vecklar upp sig". Häll såsen över rullarna och strö riven ost ovanpå. Sätt in i ugnen på 200° i ca 20 minuter. Servera med sallad och lite tacosås.


lördag 30 oktober 2010

Kyckling med soltorkade tomater och spenat

Här kommer dagens middag. Det blev lite lördagsmys med en smakrik kycklingrätt som trots sin enkelhet känns lyxig på något vis. Få ingredienser, snabb tillagning och ett mumsigt resultat, precis så som det ska vara.


Kyckling med soltorkade tomater och spenat
(ca 4 portioner)

3 kycklingfiléer
10-12 soltorkade tomater
200 g bladspenat, färsk eller fryst
3 vitlöksklyftor
2,5 dl matlagningsgrädde
2,5 dl crème fraiche
salt och svartpeppar

Skär kycklingfiléerna i bitar och stek i en stekpanna, salta och peppra efter behag. Vid fryst spenat, tina upp och krama ur vattnet. Strimla sedan spenaten och de soltorkade tomaterna. Skala vitlöksklyftorna och grovhacka dem. Häll i tomaterna, spenaten och vitlöken till kycklingen och tillsätt matlagningsgrädden och crème fraichen. Rör runt och låt sedan puttra en liten stund. Servera med pasta och kanske en nypa riven ost ovanpå.

Scones

Idag bestod lördagsfrukosten/lunchen av nybakade scones. Jag har varit otroligt sugen på scones hur länge som helst nu och idag tog jag mig äntligen i kragen och fixade till några som jag överraskade sambon med när han tillslut vaknade. Försökte mig också på att göra dem lite nyttigare så jag hade i kesella istället för smör samt hälften grahamsmjöl. Smakade precis som vanliga scones, jättegott!


Scones
(8 st)

2 dl vetemjöl
2 dl grahamsmjöl
4 tsk bakpulver
1 tsk salt
1 dl kesella
1 dl mjölk

Blanda ihop mjöl, salt och bakpulver. Tillsätt mjölk och kesella och rör ihop till en deg. Degen ska inte kladda men inte heller vara mjölig så man får kanske tillsätta antingen lite mjöl eller kesella/mjölk för att degen ska få rätt konsistens.
Forma till två runda och platta kakor och skär ett kors i varje kaka med en kniv. Grädda i ugnen på 250° i ca 10 minuter. Låt svalna lite och bryt varje kaka i fyra delar.

fredag 29 oktober 2010

Lasagne

Lasagne är nog en av det godaste maträtter jag vet. Jag skulle antagligen kunna leva på det, helt ärligt. Av någon konstig anledning var jag inte så förtjust i lasagne förr, men nu är jag alltså helt galen i det!
Detta är en väldigt enkel variant som jag prövat mig fram till. Den är väldigt smakrik och krämig, precis som lasagne ska vara. Jag använder mig av en speciell lasagne-kryddmix från Findus som är väldigt god att ha i. Dessutom brukar jag köpa ett paket färdig béchamelsås, då jag tycker att det är lite krångligt att göra egen, och sedan fyller jag på med lite mjölk och ost för att att dryga ut det. Ett superenkelt och även ganska snabbt sätt att göra lasagne på.


Lasagne

(6 portioner) 

1 paket lasagneplattor
ca 5 dl béchamel- eller ostsås

Köttfärssåsen:
600g köttfärs
1 påse Findus lasagnekrydda
1 paket krossade tomater (basilika)
3 dl mjölk
1-2 dl vatten
1 köttbuljongtärning
salt, svartpeppar
Köttfärssåsen: Stek köttfärsen och häll sedan över lasagnekryddan, blanda runt. Tillsätt mjölken och rör tills mjölken är utblandad. Häll i de krossade tomaterna och ca 1-2 dl vatten. Smula i en buljongtärning och eventuellt salt och peppar om det behövs.
Béchamelsåsen: Häll i den färdiga såsen i en kastrull, häll i mjölk och ost. Värm upp tills osten smällt.
Värva lasagneplattor, köttfärssås och béchamelsås i en ugnsform. Börja med köttfärssåsen, sedan béchamelsåsen och sist lasagneplattorna. Sätt in i ungen på 200° i ca 30 minuter.

onsdag 27 oktober 2010

Fläskgryta

Idag åt vi en fläskgryta med massa grönsaker i till middag. Inspirationen till detta receptet hittade jag i en annan liknande maträtt som innehöll lövbiff, vilket jag som student inte har råd med särskilt ofta. Däremot gillade jag idén med receptet då jag alltid gjort mina woker på kyckling men ville nu ha lite variation istället. Så tillslut blev det den här rätten som både sambon och jag gav tummen upp!


Fläskgryta
(4 portioner)

ca 400 strimlat fläskkött
2 vitlöksklyftor
1 gul lök
2 morötter
1 stor paprika
2 tomater
2 dl creme fraiche
1/2 dl sweet chilisås
1 tsk sambal oelek
salt, peppar

Stek på det strimlade köttet, krydda med salt och peppar. Hacka grönsakerna under tiden. Häll sedan även i alla grönsaker, utom tomaterna, och fräs även dem en stund. Lägg i fraichen, chilisåsen och sambal oeleken och rör ihop. När hopkoket blivit varmt rör du till sist ner de hackade tomaterna. Låt puttra en liten stund. Servera med ris och lite sallad.

Tvåfärgade fudgekakor

Brownieliknande kakor med två olika smaker. Riktigt kladdiga och goda, rätt mäktiga till och med. De är enklare att göra än man kan tro. Man får göra två smetar, en choklad och en naturell, som man sedan portionerar upp enligt ett schackmönster i en ugnsform. Väldigt uppskattade, enligt mig, då man får två smaker i en!



Tvåfärgade fudgekakor

Mörk chokladblandning:
60 g smör
90 g grovt hackad mörk choklad
1 ¼ dl (125 g) strösocker
1 tsk vaniljsocker
1 lätt vispat ägg
1 ¼ dl (60 g) vetemjö
Vit chokladblandning:
60 g smör
90 g grovt hackad vit choklad
1 ¼ dl (125 g) strösocker
1 tsk vaniljsocker
1 lätt vispat ägg
1 ¼ dl (60 g) vetemjöl

Värm ugnen till 175˚. Smörj en form (ca 20 x 20 cm) med smör och täck bottnen med smörpapper. Börja sedan med den mörka chokladblandningen och smält chokladen och smöret i vattenbad. Vispa sockret, vaniljsockret och ägget med en slev i en medelstor skål tills det är väl blandat och rör sedan i chokladsmeten. Häll i mjölet och rör om till det precis blandats. Vispa ej för mycket. Gör sedan likadant med den vita chokladblandningen men med vit choklad istället. Fördela de två blandningarna i formen, de ska bilda ett shackmönster. Grädda i 35 minuter eller tills kakan är fast. Låt svalna i formen innan du skär den i lagom stora bitar.

Godismuffins

Detta recept kommer från Maria Öhrns bakbok "Kladdkakor". Det är små chokladmuffins med en klick krämig chokladfyllning i mitten. Inte helt fel!


Godismuffins
(14 st)

100 g smör eller margarin
2 ägg
2 ½ dl strösocker
1 ½ dl vetemjöl
4 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
1 krm salt

Fyllning:
50 g smör eller margarin
1 ½ msk mjöl
½ dl socker
1 ½ msk kakao
1 dl mjölk
1 dl vispgrädde

Smält smöret i en kastrull på svag värme. Vispa ägg och socker pösigt och rör sedan i det smälta smöret. Rör ner mjölet blandat med kakao, vaniljsocker och salt. Dela upp smeten i små mazarinformar. Fyll inte på alltför fullt. Grädda sedan i ca 15 minuter i 175˚.
Gör sedan fyllningen. Börja med att smälta smöret i en kastrull. Tillsätt sedan mjöl, socker och kakao och rör om till en jämn smet. Tillsätt mjölk och grädde och koka tills smeten tjocknar, vilket bara tar några minuter. Fördela smeten i chokladformarna och låt svalna. Förvara i frysen och ta fram drygt 20 minuter för servering.

Jordnötsrutor

Åh, detta är ännu en av mina absoluta favoriter när det gäller bakning. Jordnötsmör och choklad, en härlig blandning! Jag brukar antingen göra detta recept som kakor i lagom stora bitar eller som godis, bl.a. till jul i lite mindre bitar.
Det finns ju även en hel del varianter på denna kaka som också brukar kallas för snickerskaka, om jag inte minns helt fel, men här kommer iallafall mitt bidrag.


Jordnötsrutor

1 burk jordnötssmör
1 dl kokosflingor
1 dl strösocker
2 dl ljus sirap
1 liter cornflakes
lite vaniljsocker

Garnering:
mörk choklad, mjölkchoklad och vit choklad

Gör såhär:
Smält jordnötssmöret i en kastrull. Blanda med övriga ingredienser och bred ut
smeten i en liten långpanna. Smält den mörka och ljusa blockchokladen tillsammans i ett vattenbad och bred ut över smeten. Smält också den vita blockchokladen och spritsa över rutorna. Låt stelna i kylskåp och skär sedan i bitar.

Fransk nötkladdkaka

En nötig, och ack så god, variant på kladdkaka. Kakan kan dessutom bakas i förväg och frysas, det blir den bara saftigare och godare av. Själv kan jag inte bestämma mig om jag gillar den varm eller kall mest. Ni får helt enkelt avgöra själva!


Fransk nötkladdkaka

175 g margarin
175 g mörk blockchoklad
2 dl strösocker
3 äggvitor
1 hg hackad mandel eller hasselnötter
1 dl vetemjöl

Smält margarinet och tag kastrullen från värmen. Bryt chokladen i bitar och låt smälta i det varma margarinet. Tillsätt sockret och äggulorna och rör kraftigt. Blanda nöthacket och mjölet och rör ner det i chokladsmeten. Vispa äggvitorna till hårt skum och vänd försiktigt ner det i smeten. Smörj och bröa en tårtform med löstagbar botten (26-28 cm i diameter). Häll smeten i formen och grädda omedelbart i 200˚ i 15 minuter. Lossa kakan försiktigt och låt den svalna.
Ovansidan blir lite krackelerad och kakan ska vara lite kladdig inuti. Kan serveras med en klick grädde.

Chokladfondant

Choklad, choklad och åter choklad. I love it! Om man lyckas med detta recept blir det troligtvis det godaste bakverk man någonsin ätit. Tänk dig en härlig chokladmuffin som är sådär lagomt kladdig/fluffig och när du sedan skär i den rinner det ut en supermumsig chokladsmet. Helt otroligt gott! Dock kan det vara lite knivigt att få till dessa smältande chokladtorn, som de brukar kallas. De har en tendens att stelna för mycket om man råkar låta dem vara inne bara en liten stund för länge, vilket resulterar i att de inte smakar så mycket alls. Men, man ska ändå inte vara rädd för att pröva på detta recept! Även om det kanske verkar lite krångligt så tro mig, när ni lyckats kommer ni inse att det absolut är värt det.


Chokladfondant
(6 stycken)

5 hela ägg
5 äggulor
75 g vetemjöl
250 g mörk choklad
125 g strösocker
250 g smör
kakao till formarna

Gör så här:
Smöra muffinsformar och bröa dem med kakao. Smält chokladen och smöret i vattenbad. Vispa ihop de fem hela äggen och de fem äggulorna med sockret (inte pösigt). Häll ner äggsmeten i chokladsmöret och blanda. Vispa i mjölet tills klumparna är borta. Häll upp smeten i stora muffinsformar (fyll dem till 3/4) och kyl dem i 30 minuter. Grädda dem sedan  i 180 graders ugn i 11 minuter. De ska inte vara gungiga men ska däremot ha ett kladdigt inre. Om de inte är klara efter 11 minuter lägg då till 3-5 minuter i taget tills de är färdiga. Se bara till att inte grädda dem för länge, tanken är ju att de ska vara rinniga i mitten. Stjälp upp fondanterna på en tallrik och servera som de är eller med vaniljglass till.

Brownies med pistagenötter

Brownies i all ära! Här kommer en mäktig och riktigt chokladig variant på brownies.  Det blir härligt kladdiga kakor med bitar av vit choklad och pistagenötter som funkar riktigt bra till fikat!


Brownies med pistagenötter

ca 100 g skalade pistaschnötter
200 g mörk choklad, minst 60%
ca 2 ½ dl farinsocker
125 g smör
5 ½ msk olivolja
3 ägg
2 tsk vaniljsocker
ca 8 msk mjöl (75 g)
ca 4 msk kakao (25 g)
½ tsk bakpulver
100 g vit choklad

Sätt ugnen på 175˚. Smörj en form som är ca 25 x 16 cm. Lägg pistaschnötterna på en bakpappersklädd plåt och låt rosta i ugnen i några minuter tills de är gyllene. ta ut och ställ åt sidan. Smält den mörka chokladen i vattenbad. Vispa mörk choklad, farinsocker, smör, olivolja och ägg. Sikta ner vaniljsocker, mjöl, kakao och bakpulver och rör försiktigt. Vänd ner pistaschnötterna och den vita chokladen. Häll smeten i formen och bred ut den i ett jämnt lager. Grädda i ugnen i cirka 30 minuter eller tills kakan känns fast i kanterna men har en lös kärna. Låt svalna innan du skär upp i bitar.

Trippla chokladmuffins

Dessa muffins är riktigt goda och det kanske inte är så konstigt med tanke på all den choklad som de innehåller. Inga häslomuffins direkt men ibland måste man väl få unna sig lite? I vilket fall som helst så är de superenkla att göra. Bara att röra ihop allt och sedan in i ugnen. Perfekt!


Trippla chokladmuffins
(ca 10 st)

5 dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
1,2 dl socker
2 ½ dl mjölk
1 ägg
60 g smält smör
1 msk vaniljsocker
100 g grovhackad mörk choklad
100 g grovhackad mjölkchoklad
100 g grovhackad vit choklad

Sätt ugnen på 200 grader. Rör ihop mjöl, bakpulver, vaniljsocker och socker. Vispa mjölk, ägg och smör i en annan skål. Häll ner mjölkblandningen och chokladkrosset i mjölblandningen och vänd runt med en slev, rör inte för mycket. Klicka ut muffinssmeten i formarna och grädda i cirka 25 minuter eller tills de är gyllene.

tisdag 26 oktober 2010

Kycklingpasta med pesto & fetaost

Detta recept hittade jag för ett bra tag sedan i en gammal recepttidning, och efter lite småändringar till eget tycke och smak blev det snabbt en favorit till middagen. Tror till och med att vi gjorde denna rätt så ofta att jag tillslut tröttnade på den. Men så häromdan kom den till minnes igen och åkte direkt upp på veckans matlista. Hade faktiskt glömt bort hur gott det var, absolut en pastafavorit.


Kycklingpasta med pesto & fetaost
(ca 4 portioner)

2-3 bitar kycklingfilé
4 portioner pasta (ca 280g)
1 paprika
250g tomater, små eller vanliga stora
2 vitlöksklyftor
1 burk kärnfria oliver
2-4 msk basilikapesto
150g fetaost
1 msk olivolja
salt och svartpeppar

Stek kycklingen, salta och peppra efter behag. Koka pastan och blanda den sedan med peston. Ställ åt sidan en stund. Fräs tunt skivad vitlök, hackad paprika, tomat och oliver i oljan. Häll sedan i pastan och kycklingen. Smula fetaosten i lagom stora bitar och rör sedan ihop allting.

Mustig köttfärssås

Här kommer det första receptet! Jag var tvungen att göra något snabbt till middag igår så då fick det bli en hederlig köttfärssås. Det är alltid roligt att mixa fram nya varianter på olika köttfärssåser, denna gång blev det en med lite höstig smak. Gott var det i alla fall!
Het köttfärssås:


Het köttfärssås:
Mustig köttfärssås
(ca 4 portioner)

500g köttfärs
1 paket krossade tomater
1 gul lök
2-4 dl vatten
1 köttbuljong
2 morötter
2 vitlöksklyftor
1 msk chilisås
1-2 tsk sambal oelek
1 msk oregano
salt och peppar
Het köttfärssås:
Bryn köttfärsen och den hackade löken. Tillsätt krossade tomater, vatten och köttbuljontärningen. Riv morötterna, rör ner i grytan tillsammans med riven vitlök. Häll på chilisås och sambal oelek. Smaka sedan av med oregano, salt och svartpeppar (jag brukar få ta ganska mycket salt och peppar). Låt koka i några minuter. Servera med pasta.

Första gången

Och där rök min blogg-oskuld. Spännande!

Först och främst tänkte jag framföra att denna blogg inte kommer att handla om mitt liv där jag i detalj berättar om vad jag gör under dagarna. Själv tycker jag att det är helt ointressant att läsa om någon precis ätit en banan, sitter på toa eller har varit och handlat..
Nej, den här bloggen kommer istället att rikta sitt fokus på mitt intresse för matlagning och fotografering. Jag tycker nämligen att det är riktigt kul att slänga ihop nya maträtter samtidigt som jag har en viss passion för fotografering. Så för att dela med mig av alla recept jag har på lager kom jag på idén att göra en matblogg med, förhoppningsvis, frestande fotografier på olika maträtter, bakverk m.m.

Vi får väl se hur det går. Wish me luck!