tisdag 29 oktober 2013

Inbakad fläskfilé

I fredags förra veckan lagade jag inbakad fläskfilé till fredagsmyset. Jag hade inte ätit detta sedan jag åt det hos en vän som liten och kände därför att det definitivt var dags att pröva igen. Jag hade en stor klick Crème Bonjour - kantarell i mina knyten men man kan såklart använda vilken smak man vill, eller kanske till och med en bit ädelost istället? Enkelt var det i alla fall och väldigt gott blev det också!


Inbakad fläskfilé
(5 knyten)


500-600g fläskfilé
1 paket smördegsplattor
200g valfri Crème Bonjour eller ädelost
purjolök
1 ägg
ev. sesamfrön

Gör så här:

Sätt ugnen på 200°. Putsa och skiva filén i tunna skivor. Salt och peppra, stek i olja. Tina smördegsplattorna och kavla ut en platta till ca 10x10 cm. Lägg några bitar fläskfilé i mitten och bred över en stor klick med ost. Strö även över valfri mängd grovhackad purjolök. Stäng knytena och nyp ihop ordentligt. Pensla med uppvispat ägg och strö över lite sesamfrön. Sätt in i ugnen i ca 20 minuter. Servera med en passande favoritsås (vitlök- eller rödvinssås kanske?) samt potatisgratäng eller liknande.

lördag 26 oktober 2013

Chocolate chip cookies - Subwaykakor!

Jag har en prövat del olika kakrecept för att komma så nära Subways gudomliga chokladkakor men aldrig varit särskilt nöjd - förrän nu! Enligt mitt tycke är dessa kakor faktiskt förvånansvärt lika Subways variant. Personligen vill jag ha dem riktigt sega och med mycket chokladsmak och då är detta recept perfekt!


Chokladkakor a.k.a Subwaykakor
(ca 12-14 kakor)

150 g smör
1 dl strösocker
2 dl råsocker
2 msk sirap
1 tsk vaniljsocker
1 ägg
1 äggula
4 dl vetemjöl
½ dl kakao
½ tsk bikarbonat
½ tsk salt
200 g hackad valfri choklad (Jag använde mig av Marabous schweizernöt)
 
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret. Blanda i socker, sirap och vaniljsocker.
Tillsätt även ägget och äggulan och rör/vispa ihop smeten. Det behöver inte vara länge. Blanda vetemjöl, bikarbonat, kakao och salt i en separat skål och häll sedan ner blandningen i smörblandningen. Rör ihop tills det är blandat, rör inte för länge. Hacka chokladen och vänd ner i smeten. Rulla små bollar av smeten (lite mindre än golfbollar ungefär) och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Tryck till dem så att det blir platta. Var noga med att ha avstånd mellan dem då de flyter isär ganska lätt. Grädda i nedre delen av ugnen cirka 9-12 minuter, lite beroende på storlek. De ska vara fasta men ändå mjuka, håll koll på dem! Låt de svalna en bra stund så de hinner stelna till.

tisdag 10 september 2013

Risotto med kantareller, sparris och kryddkorv!

Förra veckan gjorde jag risotto för första gången och blev då nästan lite arg på mig själv för att jag aldrig har gjort detta innan. Det är ju dock lite tidskrävande med en del olika moment. Ändå var det enklare än jag trott från början och definitivt värt mödan. Jag blandade i kantareller, champinjoner, merguez-korv och sparris i min risotto och det visade sig vara en perfekt kombination!



Risotto
(4 portioner)
Risotto:
2 msk smör
1 hackad gul lök
4 dl risottoris t.ex Aborio
1 dl vitt vin
1-1,5 liter grönsaksbuljong (buljongtärning + vatten)
1,5 dl parmesan eller västerbottenost
svartpeppar

Att blanda i risotton:
1 stor näve kantareller
6-7 st champinjoner
5 st finare kryddkorvar (Jag använde Scans merguezkorv)
1 bunt sparris

Gör så här:
Gör först och främst i ordning det som ska blandas i risotton då en risotto helst ska serveras med en gång när den är klar. Dela svampen och stek i smält smör tills de blivit mjuka. Skiva korven och häll över den till svampen samt hacka sparrisen i bitar och gör likadant med dem. Fräs alltsammans några minuter och lägg sedan åt sidan. Smält smöret till risotton och fräs löken utan att den tar färg i en djup stekpanna. Tillsätt riset och "rosta" det med löken några minuter på medelvärme - rör om regelbundet. Tillsätt vinet och rör om tills vinet har tagits upp av riset. Fyll på med varm buljong så att den täcker riset. Låt sjuda tills buljongen har sugits upp av riset. Tillsätt en skopa buljong åt gången tills riset är klart och risotton fortfarande är ganska lös. Räkna med att det tar minst en halvtimme. Smaka av med svartpeppar. Blanda ner osten så att den smälter och gör risotton riktigt krämig. Blanda sedan ner svamp, korv och sparris. Servera direkt!

Fantastisk pasta med bl.a kantareller och bacon!

Ikväll åt vi en pasta gjord på bacon, kantareller, champinjoner, småtomater och ruccola. Det kan ha varit en av de godaste pastarätterna som jag gjort här hemma. Alltsammans smaksattes med lite balsamvinäger och röd pesto. Oförskämt gott!


Pasta med bacon, svamp, tomat och ruccola
(ca 4 portioner)

4 portioner pasta
2 paket bacon
1 stor näve kantareller
6-7 st champinjoner
1 ask småtomater
1-2 msk balsamvinäger
1-1,5 msk röd pesto
ruccola

Gör så här:
Koka pastan enligt anvisningarna på paketet. Strimla baconet och stek knaprigt, lägg åt sidan på lite papper. Dela svampen i större bitar och stek i lite smör i en stekpanna tills de blivit mjuka, häll över 1 msk balsamvinäger samt tomaterna och låt alltsammans fräsa ihop en stund. Häll sedan i baconet och pastan och rör även i peston, smaka av lite efter egen smak. Häll över önskvärd mängd ruccola och servera med t.ex lite riven parmesan!

torsdag 22 augusti 2013

Gravad lax på macka!

Jag är egentligen inte särskilt förtjust i varken gravad eller kallrökt lax, det är något lurt med konsistensen. Men så i sommar blev vi bjudna på en gravlaxmacka av min farbror och jösses vad gott det var! Hur har jag kunnat missa detta? I veckan körde vi en repris här hemma med lingongrova, gravad lax, gravlaxsås, sallad och ett litet ägg bredvid.


Gravad lax med gravlaxsås på bröd

måndag 22 juli 2013

Smörgåstårta med skinka och bacon

Härom veckan gjorde jag en smörgåstårta med röror inspirerade av ett recept på bloggen Min Goda Sida. Jag ändrade dock lite mått m.m. för att få alltsammans att passa mina smaklökar bättre. Och vilken smörgåstårta det blev! Sjukt god. En hemmagjord smörgåstårta slår köpetårtorna med hästlängder och det är faktiskt mycket enklare att slänga ihop än vad man faktiskt kan tro. Dock måste tårtan få stå i kylen över natten för att den ska bli riktigt saftig och god.


Smörgåstårta med skinka och bacon
(ca 6 portioner)

1 pkt hönökakor (halvmånar)

Skinkröra:
150g majonnäs
1,5 dl gräddfil
100g rökt skinka
1 dl purjolök
4 ägg

Baconröra:
100g majonnäs
2 dl gräddfil
1-1,5 dl sweet chilisås
1 pkt bacon

Topping:
kokt ägg
skinka
ost
sallad
paprika
räkor

Gör så här:
Koka äggen och låt dem svalna. Rör ihop gräddfil och majonnäs. Strimla skinka, finhacka purjolöken och hacka/mosa äggen och blanda ihop alltsammans.
Skär baconet i bitar och knaperstekt i en stekpanna utan matfett, låt rinna av på hushållspapper. Rör ihop majonnäs, gräddfil och sweet chilisås. Blanda även ner det avsvalnade baconet.
Lägg en skiva av brödet på en bricka och bred ut hälften av skinröran. Lägg på ett lager bröd och bred sedan på hälften av baconröran. Upprepa med resten av fyllningen. Avsluta med fyllning längst upp. Täck över med plastfolie och ställ in i kylen över natten. Dekorera med kokt skivat ägg, skinarullar, ostrullar, salladsblad, paprikaskivor och räkor.


torsdag 11 juli 2013

Bananpannkakor!

I veckan letade jag runt på nätet efter lite nyttigare pannkakor och snubblade över en hel drös med olika recept på bananpannkaka. Jag fastnade för ett specifikt recept som endast innehöll tre ingredienser - banan, ägg och kvarg. För att vara ett väldigt mycket nyttigare alternativ till pannkakor så var det här faktiskt helt godkänt. De påminner en del om amerikanska pannkakor, fast lite torrare och med smak av banan såklart. Vi serverade våra bananpannkakor med jordgubbar, melon och vaniljkesella vilket passade finfint till!


Bananpannkakor
(ca 4 små pannkakor)

2 bananer
2 ägg
2 msk kvarg (jag använde vaniljkesella)

Gör så här:
Mosa bananerna noga på en tallrik och rör sedan ihop med äggen och kvarget tills det blir en någorlunda jämn smet. Bryn ca 1 dl smet i mitten på en stekpanna tills de fått fin färg på båda sidor.
Servera med t.ex. jordgubbar, olika sorters melon och vaniljkesella.

tisdag 4 juni 2013

Pulled pork!

Nu har vi äntligen prövat på att göra pulled pork här hemma, det var till och med sambon som tog åt sig detta ärofyllda uppdrag. Medan jag var på jobbet lade han köttet i en lergryta med lite andra godsaker och detta fick stå i ugnen lagom tills min arbetsdag var slut. Köttet var inne i ugnen i ca 7 timmar och föll i princip isär när vi tog ut det, precis som pulled pork ska göra. Det var dessutom lika gott, och framförallt enkelt, som man hört att det ska vara! Vi serverade köttet i pitabröd med en massa grönsaker och en hemmagjord kebabsås men jag har sett varianter med både hamburgerbröd, tacobröd, ris och pommes.


Pulled Pork
(minst 8 portioner)

1200g fläskkarré i bit
3 st rödlök
8 stycken vitlöksklyftor
1 flaska (ca 500g) valfri BBQ-sås
3 tsk salt
3 krm svartpeppar

Gör så här:
Blötlägg lergrytan minst 20 min i kallt vatten. Har ni inte en lergryta så använd då ett ugnsfast kärl som är "tätslutande". Sätt ugnen på 125 grader. Skölj av köttet och lägg i lergrytan. Skala rödlöken och dela upp i 2-4 klyftor, skala vitlöken och lägg runt köttet i grytan. Krydda köttet och häll till sist över BBQ-såsen. Lägg på locket och ställ in i undre halvan i ugnen. Kontrollera köttet efter ungefär 4-5 timmar och se om det faller isär utan problem med en gaffel. Om det inte faller isär ställer du tillbaka köttet i ugnen och kollar igen om 1-2 timmar senare. När köttet är klart så tar du ut det ur grytan och drar isär det men en gaffel. Servera sedan köttet med valfria tillbehör! Köttet blir även bara godare ju längre den får stå i kylen. Går även bra att frysa in!

måndag 27 maj 2013

Pasta med basilikapesto, bacon och mozzarella!

Här kommer ett recept på en löjligt enkel pastarätt som både går fort att göra samt smakar fantastiskt gott!


Pestopasta med bacon och mozzarella
(4 portioner)

2 paket bacon
5-6 champinjoner
2 stora tomater
2 bollar mozzarella
4-5 msk basilikapesto
3-4 portioner pasta

Gör så här:
Koka pastan enligt anvisningarna på paketet. Klipp baconet i bitar och stek tills det blivit knaprigt. Skär champinjonerna i bitar och stek med baconet i några minuter. Häll ev. av lite av fettet från baconet så att det inte blir alldeles för flötigt. Skär tomaterna och mozzarellan i skivor och tillsätt tomaterna. Häll även i pastan, tillsätt peston och rör om. Rör till sist i mozzarellan.

onsdag 17 april 2013

Omelett med bl.a räkor, avokado och keso!

Inte kunde man tro att en enkel omelett kunde bli så här god! Den här middagen kan väl omöjligt vara onyttig? Bara en massa nyttigheter och ändå så väldigt gott, två tummar upp för det!


Omelett med bl.a räkor, avokado och keso!
(2 portioner)


Omelett:
4 ägg
4 msk
salt och svartpeppar

Topping:
räkor
avokado
tomat
paprika
keso
persilja

Gör så här:
Vispa ihop äggen med vattnet och krydda med salt och svartpeppar. Hetta upp olja i en stekpanna och häll i äggsmeten, låt stekas på låg värme tills omeletten är färdig rakt igenom. Hacka grönsakerna under tiden som omeletten blir klar. Servera sedan omeletten med grönsaker, räkor, keso och lite finklippt persilja!

söndag 7 april 2013

Kycklingwok med stekta nudlar

Jag har hittat en ny kärlek bland grönsaker, nämligen sockerärtor. Hur gott som helst. Speciellt i en god wok smaksatt med bl.a sweet chilisås och lime!


Kycklingwok med stekta nudlar
(ca 4 portioner)

3 mellanstora kycklingfiléer
2-3 portioner nudlar
1 paprika
1 näve sockerärtor
1 stor morot
1 rödlök
0,5 tsk fisksås
2+2 msk sweet chilisås
0,5+0,5 msk ostronsås
saften av 1/2 lime
en skvätt soya
valfri mängd cashewnötter

Gör så här:

Koka nudlarna enligt anvisningarna på paketet. Stek kycklingen i lite olja i en wokpanna tills den fått färg, krydda med salt och svartpeppar. Skiva/hacka grönsakerna och häll över dem till kycklingen. Tillsätt 1/2 tsk fisksås, 2 msk sweet chili och 1/2 msk ostronsås och låt alltsammans puttra ihop några minuter. Lägg kyckling- och grönsaksröran på en tallrik vid sidan om. Häll i nudlarna i wokpannan tillsammans med 2 msk sweet chilisås, 1/2 msk ostronsås och en skvätt soya och låt dem stekas i detta i några minuter. Blanda sedan ihop kycklingen och grönsakerna med nudlarna och strö till sist i cashewnötterna och pressa över limesaften.

söndag 24 mars 2013

Blåbär- och hallongrottor!

Varje fredag i några veckor har vi haft stafettfika på jobbet. Detta innebär att den som har bakat till fredagsfikat får välja vem som står näst på tur att baka till kommande fredag. Ett mycket trevligt initiativ tycker jag och man får minsann smaka på mycket gott från kollegorna! Förra veckan hade en kollega gjort hallongrottor och egentligen är jag inte så förtjust i småkakor men dessa föll mig dock i smaken trots att det inte var någon choklad i (vilket det är i ungefär 95% av det jag bakar). I  vilket fall som helst bestämde jag mig för att baka sådana kakor nu i helgen. Receptet hittade jag i en kokbok här hemma och de blev riktigt goda. Dessutom hade jag både blåbär och hallon i mina istället för bara hallon och det gjorde verkligen susen!


Blåbär- & hallongrottor
(25-30 stycken)

250g rumsvarmt smör
1,5 dl socker
1,5 tsk bakpulver
4,5 dl mjöl
1 dl vaniljsåspulver (marsan)
200g hallon/blåbär
1 msk socker

Gör så här:
Sätt ugnen på 175°. Knåda ihop smör, socker, bakpulver och mjöl. Rör sedan i vaniljsåspulvret. Om bären är frysta, tina dem och rör sedan ihop dem med 1 msk socker. Mosa dem även lite lätt. Gör runda bollar av degen och lägg i små muffinsformar. De jäser lite så gör dem inte alldeles för stora. Gör en fördjupning med pekfingret i varje boll och fyll hålet med hallon/blåbären, snåla inte! Grädda i ugnen ca 15 minuter.

söndag 17 mars 2013

Ostfylld chorizo med ugnsgrillade grönsaker!

Den här middagen gjorde vi i förra veckan och och trots ett toppenresultat så behövdes det knappt någon ansträngning alls. Det var bara till att skära upp massa goda grönsaker, göra ett snitt i korven och fylla på med ost och sedan in med alltihop i ugnen ca 15-20 minuter. Oförskämt enkelt!


Ostfylld chorizo med ugnsgrillade grönsaker
(4 portioner)

4-6 stora eller 6-8 små kryddkorvar, t.ex. chorizo
1 paket med vitlöksost, t.ex. Cantadou

1 paprika, skuren i bitar
1 morot, skuren i stavar
7-8 skivade champinjoner
1 stor näve färska sockerärtor
2 rödlökar, skurna i kyftor
1 påse Dressing Mix (t.ex. Knorr's som blandas med olja och vatten)

Gör så här:

Lägg de skurna grönsakerna ochs svampen i en stor ugnsform. Blanda ihop dressingen, häll över grönsakerna och rör om. Skär en snitt på längden genom korvarna och fylld med vitlöksosten. Lägg dem i ugnsformen bredvid grönsakerna. Grilla i ugnen ca 15-20 minuter. Servera!

tisdag 12 mars 2013

Double chocolate vanilla cake! / Dubbel chokladtårta!

Den här fantastiskt chokladiga tårtan gjorde jag till min födelsedag för några veckor sedan. Vi kunde snabbt konstatera att den här tårtan definitivt inte är för veklingar. Här krävs det minsann att man är en äkta och inbiten chokladälskare! Passade mig perfekt alltså. Recept på både tårta och frosting har jag hittat hos Louise's Spis.


Dubbel chokladtårta!
(12-16 bitar)

 Bottnar:
275g rumsvarmt smör
500g strösocker
5 stora ägg
0,5 tsk vaniljpulver
220g vetemjöl
85g kakao
1,5 tsk bakpulver
0,5 tsk bikarbonat
1 tsk salt
2,5 dl kallt vatten
2,5 dl vaniljyoghurt
115g smält mörk choklad (70%)

Frosting:
300 g rumsvarmt smör
300 g florsocker
40 g kakao
200 g mörk choklad
100 g vispgrädde
½ tsk vaniljpulver

Gör så här:
Bottnarna: Sätt ugnen på 175°C. Smöra tre formar (om du har det, annars går det lika bra att göra en botten i taget) som är ca 20 cm i diameter. Rör smör och socker vitt och fluffigt med en elvisp. Tillsätt äggen, ett i taget och vispa ordentligt mellan varje, Tillsätt vaniljpulvret och vispa tills baldningen ser lätt och fluffig ut. Sikta samman mjöl, kakao, bakpulver, bikarbonat och salt i en bunke. Rör samman vatten och vaniljyoghurt i en annan. Tillsätt mjölblandningen och yoghurtmixen växelvis i smeten, börja och avsluta med mjölblandningen. Tillsätt sedan även den smälta chokladen. Fördela smeten jämnt över mellan de tre formarna och grädda mitt i ugnen 25-30 minuter beroende på hur stor din form är (ju mindre form ju längre tid) eller tills en sticka kommer ut okladdig. Låt kakorna svalna i formarna i 20 minuter innan de tas ur coh får svalna helt på galler.
Frostingen: Smält chokladen över vattenbad eller i micron. Låt svalna till rumstemperatur. Vispa smöret riktigt vitt och fluffigt. Tillsätt florsocker och kakao pö om pö och vispa till en jämn frosting. Tillsätt den smälta chokladen och vaniljpulvret. Vispa samman och tillsätt sist grädden. Vispa ett par minuter så att det blir en jämn och silkesliknande frosting.
Montering: Låt bottnarna ligga i frysen i ca 20 minuter innan du börjar med frostingen. Bred på frosting på en halvan och lägg sedan på nästa, upprepa med de resterande bottnarna. När toppenbotten är lagd, bred ett tunnare lager frosting runt hela tårtan och ställ in den i kylen ca 20 minuter. Detta gör att man slipper få småsmulor i frostingen när det sista lagret läggs på. Ta ut kakan när frostingen stelnat. Vispa eventuellt upp frostingen igen och bred slutligen ut resterande frosting på tårtan. Garnera med t.ex. riven choklad. Förvara i kylen och ta fram ca 30 minuter innan servering.

torsdag 21 februari 2013

Fiskpinnar i tunnbröd!

Jag vet inte riktigt varför jag fick för mig att laga den här lite udda kombinationen av fiskpinnar och tunnbröd men det blev faktiskt riktigt gott. Dessutom tog det nog bara 15 minuter att svänga ihop, inte avancerat överhuvudtaget alltså. Toppen! Jag serverade med en lika enkel sås gjord på bland annat  crème fraiche och sweet chilisås som passade finfint till.


Fiskpinnar i tunnbröd
(4 portioner)

12 st fiskpinnar (av ett bra märke)
4 st tunnbröd
sallad
tomat
paprika
morot
rödlök
salt och svartpeppar

Sås:
1 burk crème fraiche
1/2-1 dl sweet chilisås
1 tsk ostronsås (kan uteslutas)

Gör så här:
Stek fiskpinnarna och krydda dem lite med salt och svartpeppar, hacka och skiva grönsakerna och rör ihop ingredienserna till såsen. Servera i tunnbröd. Lätt som en plätt!

tisdag 12 februari 2013

Smakrik gryta med lite av varje!

Jag hade ett paket med kycklingkorv i frysen som jag ville göra något fiffigt med så jag slängde dem i en gryta och fyllde på med en massa andra gottigheter. Det blev ruskigt gott och kycklingkorven skulle med fördel kunna bytas ut mot kycklingfilé eller en köttbit av något slag, själva såsen var nämligen höjdpunkten i det hela!


Smakrik gryta med kycklingkorv
(ca 6 portioner)

400-500g kött (t.ex kycklingkorv, kycklingfilé eller fläskfilé)
1 gul lök
1/2 purjolök
1 morot
1 burk marinerade vitlöksklyftor
2 dl lätt-créme fraiche
1 dl vatten
1/2 dl rött vin
en skvätt grädde
3 dl grönsaksmix (ärtor, majs & paprika)
ca 8 champinjoner
1-2 tsk sambal oelek
2 msk röd pesto
1 hönsbuljongtärning
lite kinesisk soja
salt & svartpeppar

Gör så här:
Skär köttet i bitar och stek i en djup panna tillsammans med rapsolja och finhackad gullök. Hacka purjolök, morot och champinjoner i bitar, häll över detta och grönsaksmixen till köttet och låt dem fräsa med en stund. Häll över créme fraichen, de marinerade vitlöksklyftorna + spad, vatten, rödvin och lite grädde. Smaksätt med sambal oelek, peston och soja samt smula i hönsbuljongtärningen. Smaka till sist av med lite salt och svartpeppar. Servera med t.ex bulgur eller ris.

söndag 3 februari 2013

Hemmagjord chokladglass!

När Jimmy fyllde år för någon vecka sedan fick han en glassmaskin av mig och i helgen prövade vi på att göra chokladglass. Det blev sjukt gott och gottegrisar som vi är så smulade vi ner nästan en hel förpackning Ballerina-kladdaka i glassen. Det blev en väldigt djup och chokladig smak då vi använde oss av mörk choklad i glassmeten, precis som det ska vara! Och med kakbitarna i påminde den faktiskt lite om en hemmagjord variant av Ben & Jerry's fantastiska glass.


Chokladglass med kakbitar
(ca 1 liter)

5 dl vispgrädde

3 msk kakao

1,5 dl socker

150g mörk choklad

2,5 dl 3%-ig mjölk

1 nypa salt

5 äggulor
0,5 tsk vaniljsocker

1 förpackning Ballerina-kladdkaka

Gör så här:

Värm 2,5 dl vispgrädde i en kastrull, häll i kakaon och låt den lösas upp ordentligt i mjölken. Finhacka chokladen och häll ner i kastrullen, rör om så att chokladen smälter helt. Häll sedan i resten av grädden. Häll upp chokladblandningen i en bunke och ställ åt sidan med ett lock över. Häll mjölk, salt, socker och vaniljsocker i en kastrull och koka upp. Vispa äggulorna luftigt och häll försiktigt den varma mjölkbladningen över äggulorna, rör om hela tiden. Häll tillbaka alltsammans i kastrullen igen och värm tills det börja tjockna lite (en temperatur på 85°, strax under kokpunkt alltså). Det får absolut inte börja koka! Blanda sedan ned chokladblandningen till mjölk- och äggblandningen. Kyl glassmeten i ett vattenbad och ställ in en stund i frysen till den är helt kall. Följ sedan instruktionerna på din glassmaskin och häll i glassmeten i den. När glassen nästan är klar häller du i de grovt krossade kakorna och låt glassmaskinen röra om allt. Sleva upp glassen i en form och ställ in i kylen någon timme till. Garnera med t.ex. lite vita chokladknappar.

onsdag 23 januari 2013

Semifreddo med smak av nutella!

Ikväll hade vi min familj på besök för att fira Jimmy som fyller år i morgon. Som födelsedagstårta bjöd jag på något ruskigt gott, nämligen en Nutellasemifreddo! Min käre sambo är nämligen tokig i glass, maränger och choklad och då kändes denna glassliknande maräng- och chokladtårta som ett ganska bra val. Den var väldigt enkel att göra och dessutom mycket omtyckt av oss allihop. Absolut en tårta att lägga på minnet!


Nutellasemifreddo
(8-10 bitar)

2 marängbottnar
4 ägg
2 msk strösocker
5 dl vispgrädde
1 burk Nutella (ca 400 g)

Gör så här:

Separera gulor från vitor i varsin skål. Vispa vitorna till ett fast skum med 1 msk socker. Vispa gulorna luftiga med 1 msk socker och vispa grädden i en stor skål för sig. Lägg en marängbotten i form med löstagbar kant (gärna en form med samma bredd som marängbottnen). Krossa den andra grovt. Vänd varsamt ihop äggvisp, grädde, vitorna och den krossade marängen. Värm nutellan i micron några sekunder så att den blir rinnig och ringla sedan ner den så att det blir ränder i smeten. Häll smeten över den hela marängbottnen i botten på formen. Frys tårtan i minst 4 timmar innan servering, gärna över natten. Servera med färska bär, t.ex. jordgubbar, blåbär och kiwi.

tisdag 15 januari 2013

Fiskpaket med grönsaker och gräslöksost

När jag var liten och resten av familjen åt fiskgratäng så gjorde mamma alltid fiskpaket till mig eftersom jag inte var så förtjust i gratängen. Om jag inte minns helt fel smaksatte hon fiskpaketen med lite smör och ketchup. Underbart gott tyckte en 10-årig Karin som på den tiden åt det mesta med endast en stor klick ketchup. Idag gjorde jag dock en lite mer avancerad variant med goda grönsaker och en massa gräslöksost. En 23-årig Karin tyckte att det smakade alldeles utmärkt!


Fiskpaket med grönsaker & gräslöksost
(4 portioner)

4 filéer av vit fisk
1 rödlök
½ purjolök
1 tomat
½ paprika
200g Créme Bonjour Gräslök
salt, citronpeppar

Gör så här:
Sätt ugnen på 200°. Lägg ut 4 stora ark av aluminiumfolie. Hacka purjolök, rödlök, paprika och tomat och lägg i mitten på aluminiumfoliet. Skär den tinade fisken 2-4 bitar och lägg den ovanpå grönsakerna, krydda fisken med salt och citronpeppar. Fördela till sist gräslöksosten på de fyra fiskfiléerna och grädda sedan i ugnen i 20-30 minuter eller tills fisken är genombakad. Servera med t.ex pressad potatis eller klyftpotatis.

måndag 14 januari 2013

Indiska kycklingfrikadeller i Vindaloo

Dagens middag spontanbestämdes under veckans mathandling. Jag fick nämligen syn på en indisk grytbas med smak av vindaloo från Santa Maria som jag tyckte lät spännande. Vindaloo är en stark tomatbaserad sås med smaker av bl.a vitlök, ingefära, kanel och citron. Till detta tänkte jag steka kycklingbitar av filé men fick istället syn på billig kycklingfärs och kom på idén att göra kycklingfrikadeller i Vindaloosåsen. Både såsen och frikadellerna blev minsann förvånansvärt goda. Vanligtvis brukar jag inte tycka om sådana här färdiga såser men denna fick faktiskt (efter lite modifikation) två tummar upp!


Indiska kycklingfrikadeller i sås av Vindaloo
(4 portioner)

Kycklingfrikadeller:

400g kycklingfärs

1 msk röd pesto (tomat)
salt, svartpeppar

Vindaloosås:

Santa Marias grytbas Vindaloo
1/2-1 burk kokosmjölk (beroende på hur starkt man vill ha det)

Gör så här:
Blanda ihop kycklingfärsen med peston och krydda rikligt med salt och svartpeppar. Häll upp grytbasen i en liten kastrull, tillsätt kokosmjölken och låt koka upp. Gör små bollar av kycklingfärsen och lägg i såsen. Låt kycklingfrikadellerna koka i såsen runt 20 minuter eller tills de är genomkokta. Servera de indiska frikadellerna med bulgur eller ris och en god sallad.

måndag 7 januari 2013

Grekisk pytt i panna med kyckling!

Vanlig pytt i panna, sådan man kan köpa på påse och som man fick i skolan, är i princip det värsta jag vet. Idag gjorde jag dock en egen variant på sådant som jag vet att jag tycker om och det slutade i en del grekiska influenser. Inte nog med det, den här grekiska pytt i pannan blev en riktig lyckoträff!  Dessutom kan man slänga i lite av varje av det kött och de grönsaker som man själv föredrar. Jag serverade alltsammans med en enkel vitlöksås!



Grekisk pytt i panna
(4-5 portioner)

2 stora kycklingfiléer i bitar (marinerade i sweet chili-sås, rött vin, sambal oelek, balsamvinäger, vitlök, salt och svartpeppar)

6-7 potatisar
1 paprika
1 morot
1 rödlök
1 gul lök
2 tomater
1 näve oliver
1 paket fetaost
5-6 champinjoner
salt, svartpeppar och oregano

Gör så här:
Skala och skär potatisen i bitar. Lägg på en stor ugnsform med olivolja, krydda med salt, svertpeppar och oregano. Sätt in i ugnen på 225° i ca 15 minuter. Hacka under tiden paprikan, löken i stora bitar. Skiva även moroten. Efter att de 15 minuterna har gått lägger du nu även på kycklingbitarna, paprikan, löken och moroten och låter alltsammans stå inne i ugnen i sammanlagt 30-45 minuter. Hacka tomaten i stora bitar och skär champinjonerna i bitar. Efter att halva tiden har gått lägger du till sist på tomaterna, oliverna, cgampinjonerna och smulad fetaost. Ta ut plåten när både kyckling och potatis är genomstekta. Servera med en god sås!