Filé av ryggbiff med grönmögelostsås
och potatisgratäng
(4-6 portioner)
och potatisgratäng
(4-6 portioner)
ca 600g ryggbiff eller liknande kött
salt
svartpeppar
Grönmögelostsås:
2 dl matlagningsgrädde
1-2 dl mjölk
150-200g grönmögelost
Potatisgratäng:
10 st normalstora potatisar
5 dl grädde
1,5 gul lök
2 pressade vitlöksklyftor
1,5 tsk salt
1,5 tsk svartpeppar
3 dl riven ost
Potatisgratängen: Sätt ugnen på 225° och börja sedan med att skala och skiva potatisarna samt hacka löken. Blanda matlagningsgrädden, mjölken, vitlöken, salt och svartpeppar i en skål. Smörj en ugnsform med lite smör och lägg i hälften av potatisen och all lök. Häll sedan över hälften av gräddblandningen. Lägg i resten av potatisen och häll i det resterande av gräddblandningen. Strö över riven ost och grädda i ugnen i ca 45 minuter.
Ostsåsen: Häll i grädden och mjölken i en kastrull och klicka i osten. Låt puttra under omrörning tills osten har smält.
Köttet: Salta och peppra köttet rikligt på båda sidor och bryn i en stekpanna så det får en fin yta. Ta sedan fram en ugnsform (jag använde en brödform, vilket funkade jättebra) och lägg i ryggbiffen. Häll sedan över ostsåsen och grädda i ugnen ca 30 minuter (titta till den lite då och då). Servera med potatisgratängen, grönmögelostsåsen och sallad.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar