fredag 7 januari 2011

Filé av ryggbiff med grönmögelostsås och potatisgratäng

Ojoj, vilken mysmiddag det blev idag! Jag visste faktiskt inte riktigt hur jag skulle göra när jag satte igång och började laga detta men det blev otroligt nog jättegott. Vi hade lite grönmögelost hemma som jag gjorde en sås utav och som ryggbiffen fick ugnsgräddas i. Till detta serverade vi potatisgratäng och lite sallad.


Filé av ryggbiff med grönmögelostsås
och potatisgratäng

(4-6 portioner)

ca 600g ryggbiff eller liknande kött
salt
svartpeppar

Grönmögelostsås:
2 dl matlagningsgrädde
1-2 dl mjölk
150-200g grönmögelost

Potatisgratäng:
10 st normalstora potatisar
5 dl grädde
1,5 gul lök
2 pressade vitlöksklyftor
1,5 tsk salt
1,5 tsk svartpeppar
3 dl riven ost

Potatisgratängen: Sätt ugnen på 225° och börja sedan med att skala och skiva potatisarna samt hacka löken. Blanda matlagningsgrädden, mjölken, vitlöken, salt och svartpeppar i en skål.  Smörj en ugnsform med lite smör och lägg i hälften av potatisen och all lök. Häll sedan över hälften av gräddblandningen. Lägg i resten av potatisen och häll i det resterande av gräddblandningen. Strö över riven ost och grädda i ugnen i ca 45 minuter.
Ostsåsen: Häll i grädden och mjölken i en kastrull och klicka i osten. Låt puttra under omrörning tills osten har smält.
Köttet: Salta och peppra köttet rikligt på båda sidor och bryn i en stekpanna så det får en fin yta. Ta sedan fram en ugnsform (jag använde en brödform, vilket funkade jättebra) och lägg i ryggbiffen. Häll sedan över ostsåsen och grädda i ugnen ca 30 minuter (titta till den lite då och då). Servera med potatisgratängen, grönmögelostsåsen och sallad.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar