söndag 9 januari 2011

Valnötsbröd

Mm, nu luktar det nybakat bröd i hela lägenheten! Jag har tänkt att jag ska försöka baka bröd varje söndag som vi sedan kan ha till frukost i veckan. Än så länge går det fint så jag hoppas att det fortsätter så. :) Det här brödet innehåller en massa valnötter hackat i olika storlekar och det blev väldans gott!


Valnötsbröd
(1 sats, räcker till ett stort bröd)

ca 4,5 dl vatten
15g jäst
ca 60g kesella
ca 3 dl grahamsmjöl
ca 8 dl vetemjöl
100g grovt/fint hackade valnötter
1,5 tsk salt

Lös jästen i vattnet. Blanda i kesella och mjöl på låg hastighet och låt röras om ca 10 minuter. Tillsätt saltet, öka hastigheten och arbeta ca 5 minuter till. Blanda i nötterna och kör ytterligare ett par minuter.
Låt degen jäsa 1,5 timmar, arbeta den några minuter på bakbord och lägg sedan i smörjd brödform eller forma till valfritt bröd. Jäs sedan ytterliggare 1,5 timmar. Grädda brödet i ugn på 225° i 25-30 minuter (vill man ha en hård skorpa kan man sätta på grillen de sista 5 minuterna, men vakta noga isåfall) Låt svalna på galler.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar