söndag 2 januari 2011

Solrosbröd med morot

Nu är julledigheten och allt som hör till slut och det är dags att gå tillbaka till vardagen. Så nu kommer recepten antagligen upp lite mer frekvent än vad de gjort under de senaste veckorna. :)
Idag testade vi än en gång vad den nya matberedaren är kapabel till och gjorde frukostbröd i form av limpor. Jag tänkte att vi skulle bli lite nyttigare nu detta året och baka vårt eget frukostbröd istället för att köpa. Receptet hittade jag på sidan "Söta saker" och det var riktigt saftigt och gott och dessutom enkelt att göra! Jag gjorde dubbel sats, vilket blev en stor och en lite mindre limpa.





Solrosbröd med morot
(1 sats)

25 g jäst
3 dl vatten

1½ tsk salt

1 morot

1 dl solrosfrön

1 dl grovt rågmjöl

ca 6 dl vetemjöl


Rör ut jästen i vattnet. Tillsätt salt, och solrosfrön och riv ner moroten. Arbeta in rågmjölet och så mycket av vetemjölet att degen släpper bunken. Jäs under duk i 45 minuter. Ta upp degen på mjölat bakbord och arbeta den ordentligt. Forma till en limpa och lägg i en smord och mjölad brödform. Jäs i ytterligare en halvtimme. Grädda i 25-30 minuter i 225 grader.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar