lördag 22 januari 2011

Choklad- och passionsfruktmoussetårta

Fredagskvällen var igår bokad för födelsedagsfest! Vi firade min sambo som fyller 25 år på måndag och jag tänkte att jag skulle göra något speciellt att bjuda på. Så efter en hel del letande hittade jag tillslut den perfekta tårtan bestående av en kladdkakebotten, två lager chokladmousse, ett lager tropisk mousse och sist ett gelétäcke av passionsfrukt. Som sagt, den perfekta tårtan!
Jag var däremot lite nervös inför det här tårtbakandet då jag och mousse i allmänhet inte alltid kommer överens, det är alltid något som ska krångla. Och ja, det krånglade faktiskt lite men tydligen hade tjejen, vars blogg jag hittade receptet på (Min goda sida), haft precis samma problem. Det var nämligen så att chokladen skar sig lite men hon hade angivit lite tips för hur man kunde undvika detta. Så i slutändan blev det en grym och riktigt god tårta som alla verkade uppskatta! Jag valde att göra 1,5 sats utifrån grundreceptet och sedan göra två mindre tårtor utav detta men jag lägger upp grundreceptet på en lite större tårta.


Choklad- och passionsfruktmoussetårta
(15-20 bitar)

Botten:
150 g smör
3 dl strösocker
1 dl kakao
1 tsk vaniljsocker
1/2 tsk salt
2 ägg
2 dl vetemjöl

Mörk chokladmousse:

200 g mörk choklad

2 gelatinblad
2 ägg
3 dl vispgrädde

Mjölkchokladmousse:
200 g mjölkchoklad
2 ägg
3 gelatinblad
2 dl vispgrädde

Passionsfruktsmousse:
1 äggula
1/2 dl socker
1 tsk vanlijsocker
125 g mascarpone
2 msk koncentrerad exotisk juice
3 gelatinblad
2 dl vispgrädde

Gelétäcke:
3 passionsfrukter
2 dl utspädd tropisk juice
3 gelatinblad


Garnering:
Passionsfrukt
Physalis
Marabou Noblesse


Botten:
Smält smöret i en kastrull. Blanda i socker, kakao, vaniljsocker och salt. Rör ner äggen, ett i taget, och därefter mjölet. Fäst ett smort smörpapper i en bakform med löstagbar kant (26 cm). Häll smeten i formen och grädda i 175 grader i nedre delen av ugnen i cirka 20 minuter. Låt bottnen svalna.

Mörk chokladmousse:
Smält den mörka chokladen i ett vattenbad. Blötlägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten. Ta upp gelatinbladen, krama ur vattnet och rör ned dem i den varma chokladen så att de smälter helt. Rör ned äggen, ett i taget. Låt chokladblandningen svalna till rumstemperatur. Vispa grädden lätt, rör ut chokladen i del av grädden och vänd ner resten med stora, luftiga tag. Kläm fast overheadfilm i springformen för att förhöja kanten på formen (dela två OH-papper på mitten, tejpa ihop tre delar till en långsmal remsa och kläm fast den mellan tårtbotten och springkantsformen. OH-papper finns t.ex att köpa i bokaffärer och på Mediamarkt). Fördela moussen över den svala tårtbotten i ett jämntjockt lager. Ställ in i kylen.

Mjölkchokladmousse:
Blötlägg gelatinbladen i fem minuter. Smält mjölkchokladen i ett vattenbad. Rör ner äggen, ett i taget. Smält gelatinbladen i micron (10 sek), rör ner gelatinet i chokladen. Låt svalna till rumstemperatur och vänd sedan ner den lättvispade grädden. Häll moussen på tårtan, ställ kallt igen.

Passionsfruktsmousse:
Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i fem minuter. Vispa gulor, socker och vaniljsocker. Vispa ner mascarponen i äggsmeten. Värm juicen på svag värme i en kastrull. Ta upp och krama ut gelatinbladen, smält ett i taget i juicen. Vispa ner juicen i äggsmeten. Vänd till sist ner den vispade grädden. Bred ut moussen över mjölkchokladmoussen. Ställ in i kylen igen.

Gelétäcke:
Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i fem minuter. Späd den koncentrerade juicen något starkare än vad som står på förpackningen (jag brukar späda 1+3 istället för 1+4) Värm 1/2 dl av juicen på svag värme i en kastrull. Ta upp och krama ur gelatinbladen, smält ett i taget i juicen. Häll i resten av juicen och rör om. Gröp ur passionsfrukterna i en skål och häll juicen över fruktköttet, rör om (ta ev. bort långa gula trådar). Låt gelén svalna något innan den skedas över moussen.

Låt tårtan stelna i kyl minst 4 timmar före servering. (Det går bra att göra den ett par dagar före också)


6 kommentarer:

  1. Hej! Jag lånar ditt recept men länkar med text och bild till din blogg. Ha det fint!

    SvaraRadera
  2. Åh vad den ser mumsig it, går den att göra utan den mörka vjokladmoussen tror du? :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det är en riktigt smarrig tårta! Jag tror inte att det ska vara några problem att ta bort den mörka chokladmoussen, det går säkert lika bra. :)

      Radera
  3. Hej,
    tror du man kan frysa tårtan om man inte häller på gelen så gör man gelén när den tinat?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har inte prövat att frysa den tårtan så jag vet inte helt säkert. Jag har däremot kollat runt lite på nätet och det verkar som att det ska vara lugnt att frysa en moussetårta, kan dock bli en liten "hinna" runt det yttersta lagren.

      Radera