torsdag 30 december 2010

Hemmagjord pizza - calzone/pizzabullar

Igår investerade sambon och jag i en helt ny matberedare och vi var såklart tvungna att testa den när kvällens middag skulle göras. Så självklart fick det bli hemmagjord pizza! Oj, vad mycket smidigare det blev att göra degen med matberedaren (istället för med elvispen som jag använt tidigare)! Receptet på degen hittade jag på "En sida med mat" och det blir varkligen sådär härligt frasiga pizzor.
Fyllningen höll vi enkel och använde oss bara av skinka, champinjoner, ost och såklart en hemmagjord tomatsås. Det blev riktigt gott! Sedan gjorde jag några små pizzabullar av degen också, alltid bra att ha i kylen.




Hemmagjorda calzones
(6 portioner)

Pizzadegen:
4 dl ljummet vatten
¾ pkt jäst
½ dl olivolja eller annan olja
1 tsk salt
ca 1 liter Durumvetemjöl, prova dig fram. Degen ska vara smidig och inte klibba.
salladskrydda
cayennepeppar


Fyllning:
1 förpackning krossade tomater
1 gul lök
2-3 msk tomatpuré
2-3 krm salt
1 msk strösocker
2 finrivna/pressade vitlöksklyftor
oregano
svartpeppar

strimlad skinka
skivade färska champinjoner
ost
mozzarella

Degen: Smula ner jästen i en bunke och häll på vattnet, rör om så att jästen löser sig. Tillsätt salt och olivolja.
Krydda med kryddorna efter smak. Arbeta i största delen av mjölet och ta sedan upp degen på bakbordet och knåda i resten tills du fått en klibbfri, smidig deg. Låt degen jäsa i 30 min under bakduk.

Fyllningen: Hacka löken och fräs den i lite smör i en kastrull. Häll i tomatpurén och blanda i hop med löken. Tillsätt sedan de krossade tomaterna, saltet och strösockret. Pressa i vitlöken och krydda efter smak med svartpeppar och oregano. Strimla skinkan (om den inte redan är färdigstrimlad), skiva champinjonerna och mozzarellan.
När degen är färdigjäst delar du den i 6 lika stora bitar.
Kavla ut till varje bit till en rundel och fördela fyllningen i en sträng mitt på. "Stäng" pizzan och nyp ihop skarven så att den håller tätt. Pensla med lite ägg och strö över oregano ovanpå. Grädda i ugn 200º i ca 15 min eller tills pizzorna fått färg.
Vill man göra bullar, gör man ungefär likadant som med calzonepizzorna men istället för att lägga fyllningen i mitten breder du ut det över hela den utkavlade degen. Sedan rullar du ihop degen och skär den i lagom stora bitar.

Pizzabullar

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar