söndag 5 december 2010

Saffransbullar med vit choklad

Det är redan 2:a advent och vi har spenderat kvällen med att baka lussebullar! Fast det blev inga vanliga lussebullar utan dessa är med vit choklad som fyllning.
En kombination av saffran och choklad kan ju inte bli annat än bra! Så dessa bullar är alltså underbart goda och samtidigt är det ett kul och annorlunda sätt att göra saffransbullar på. Receptet hittade jag på bloggen "Linneas Skafferi".


Saffransbullar med vit choklad
(50 st)

Deg:
50 g jäst
6 dl mjölk
1 g saffran (två påsar)
175 g mjukt smör
1 ägg
1 1/2 dl strösocker
1/2 tsk salt
ca 16 dl vetemjöl

Fyllning:
400g vit choklad
200g smör

Gör såhär:
Häll upp mjölk i en kastrull och blanda i allt saffran. Sjud ett par minuter tills allt saffran blandats med mjölken. Tag av från spisen och låt svalna.
Smula ner jästen i en degbunke och slå över den kalla mjölkbladningen, rör om tills all jäst har lösts upp. Skär det mjuka smöret i små kuber och tillsätt dem några i taget (Smöret blandar sig inte riktigt med resten med ordnar till sig sen). Blanda i ägg, socker och salt. Arbeta in mjölet lite i taget och arbeta sedan degen väl i cirka fem minuter. Låt jäsa under bakhandduk till dubbel storlek, ca 40-50 minuter.

Stjälp upp degen på mjölat bakbord och arbeta snabbt igenom den. Dela degen i två delar. Kavla ut till en tunn platta och bred ut hälften av det mjuka smöret. Hacka den vita chokladen i riktigt små bitar eller riv på den grova delen på ett rivjärn. Fördela hälften av chokladen jämnt över smöret. Rulla ihop till en rulle och skär i cirka 1 1/2 centimeter breda bitar (Eller så viker du degen dubbel på längden, skär av en sträng på bredden, skruva strängen och gör en "knut" av den. Bullarna blir lite finare om man gör på detta vis, tycker jag). Upprepa med den kvarvarande degen. Lägg dem i bullformar och låt jäsa i cirka en timme. Pensla de jästa bullarna med uppvispat ägg och strö pärlsocker över. Grädda i cirka 20 minuter i 180 grader. Låt svalna på galler. Bullarna är som allra godast lite varma, så värm dem gärna lite innan du serverar dom.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar