Pasta- och köttfärsgratäng
(ca 10 portioner)
(ca 10 portioner)
ca 500g pasta
Köttfärssås:
800g köttfärs
1 gul lök
1 förpackning(500g) krossade tomater
2 dl crème fraiche
1 dl mjölk
2 vitlöksklyftor
1 msk balsamvinäger
1 msk kalvfond
ca 8 champinjoner
1 spetspaprika (eller vanlig)
salt
svartpeppar
basilika
Ostsås:
1 msk smör
6 dl mjölk
3/4 dl mjöl
salt
vitpeppar
ca 2 dl riven ost + lite till ovanpå gratängen
Koka pastan enligt anvisningarna på paketet. Bryn köttfärsen i en djup stekpanna i lite matfett tillsammans med den hackade löken, krydda med salt, peppar och basilika. Tillsätt de krossade tomaterna, créme fraichen och mjölken. Pressa eller riv i vitlökarna och häll även i balsamvinägern och fonden, låt puttra en stund. Skär champinjonerna och paprikan i strimlor och tillsätt även dessa. Smaka av med kryddorna. Lägg pastan i en stor ugnsform och häll över köttfärssåsen, blanda runt.
Klicka i smöret till ostsåsen i en liten kastrull. Häll i 5 dl av mjölken och låt koka upp. Gör en redning på 1 dl av mjölken samt mjölet, häll i kastrullen. Låt tjockna under konstant omrörning. Häll till sist i osten och blanda tills all ost smält. Krydda efter egen smak med salt och vitpeppar.
Häll sedan oståsen jämt över pasta- och köttfärsröran. Riv lite ost ovanpå och sätt in i ugnen på 200° i ca 15 minuter eller tills osten smält.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar