torsdag 30 december 2010

Pasta- och köttfärsgratäng med svamp och paprika

I tisdags gjorde jag denna mumsiga gratäng på det som fanns hemma hos päronen. Det blev massor med mat som mättande en hel del magar! Ett bra och enkelt recept när man behöver mycket mat samtidigt som det behöver gå fort. En mycket krämig gratäng som man har den goda ostsåsen att tacka för!


Pasta- och köttfärsgratäng
(ca 10 portioner)

ca 500g pasta

Köttfärssås:
800g köttfärs
1 gul lök
1 förpackning(500g) krossade tomater
2 dl crème fraiche
1 dl mjölk
2 vitlöksklyftor
1 msk balsamvinäger
1 msk kalvfond
ca 8 champinjoner
1 spetspaprika (eller vanlig)
salt
svartpeppar
basilika

Ostsås:
1 msk smör
6 dl mjölk
3/4 dl mjöl
salt
vitpeppar
ca 2 dl riven ost + lite till ovanpå gratängen

Koka pastan enligt anvisningarna på paketet. Bryn köttfärsen i en djup stekpanna i lite matfett tillsammans med den hackade löken, krydda med salt, peppar och basilika. Tillsätt de krossade tomaterna, créme fraichen och mjölken. Pressa eller riv i vitlökarna och häll även i balsamvinägern och fonden, låt puttra en stund. Skär champinjonerna och paprikan i strimlor och tillsätt även dessa. Smaka av med kryddorna. Lägg pastan i en stor ugnsform och häll över köttfärssåsen, blanda runt.
Klicka i smöret till ostsåsen i en liten kastrull. Häll i 5 dl av mjölken och låt koka upp. Gör en redning på 1 dl av mjölken samt mjölet, häll i kastrullen. Låt tjockna under konstant omrörning. Häll till sist i osten och blanda tills all ost smält. Krydda efter egen smak med salt och vitpeppar.
Häll sedan oståsen jämt över pasta- och köttfärsröran. Riv lite ost ovanpå och sätt in i ugnen på 200° i ca 15 minuter eller tills osten smält.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar