söndag 19 december 2010

Kalops

Nu har jag gått i flera veckor och sagt att jag ska göra kalops och idag blev det tillsist av. Det är faktiskt första gången som jag gör kalops själv och det blev riktigt bra! Självklart smakar det inte som mormors underbara kalops men nära nog för att vara helt godkänt. :)


Kalops
(6-8 portioner)

ca 1kg grytbitar (eller annat kött)
9 dl vatten
25 kryddpepparkorn
4 lagerblad
1,5 tsk salt
2 morötter
2 gula lökar
4
½ msk vetemjöl
1½ dl vatten
en skvätt matglagningsgrädde
Collorit/Soya 


Bryn köttet i smör, krydda med salt och peppar. Lägg över i en gryta efter hand som det brynts klart, häll även i skyn som blir när du steker köttet. Tillsätt 5 dl vatten i grytan samt kryddpeppar, lagerblad och salt. Koka på svag värme i 1,5 timme.

Skär löken i mindre klyftor och morötterna i skivorr, lägg i detta och häll på resten av vattnet. Koka i 30-45 minuter till tills köttet är mört.

Red av såsen genom att vispa ut mjölet i 1 dl vatten och häll i grytan. Koka i 5 minuter, färga upp såsen med soya eller Collorit och tillsätt även en skvätt matlagningsgrädde. Smaka av med salt och kryddpeppar (krossa kornen i en mortel ifall det behövs mer krydda). Servera med potatis.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar