Kalops
(6-8 portioner)
ca 1kg grytbitar (eller annat kött)
9 dl vatten
25 kryddpepparkorn
4 lagerblad
1,5 tsk salt
2 morötter
2 gula lökar
4½ msk vetemjöl
1½ dl vatten
en skvätt matglagningsgrädde
Collorit/Soya
Bryn köttet i smör, krydda med salt och peppar. Lägg över i en gryta efter hand som det brynts klart, häll även i skyn som blir när du steker köttet. Tillsätt 5 dl vatten i grytan samt kryddpeppar, lagerblad och salt. Koka på svag värme i 1,5 timme.
Skär löken i mindre klyftor och morötterna i skivorr, lägg i detta och häll på resten av vattnet. Koka i 30-45 minuter till tills köttet är mört.
Red av såsen genom att vispa ut mjölet i 1 dl vatten och häll i grytan. Koka i 5 minuter, färga upp såsen med soya eller Collorit och tillsätt även en skvätt matlagningsgrädde. Smaka av med salt och kryddpeppar (krossa kornen i en mortel ifall det behövs mer krydda). Servera med potatis.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar