måndag 14 februari 2011

Lady och Lufsen-middag!

Hoppas alla har haft en mysig Alla hjärtans dag idag! För min del har den varit toppen, har bl.a fått jättefina blommor av mannen i mitt liv. :)
På denna kärlekens dag ville jag såklart göra något speciellt till middag samtidigt som det inte skulle vara alldeles för avancerat. Så vad passar då inte bättre än en romantisk middag i äkta Lady och Lufsen-anda?
Detta innebär alltså frikadeller i tomatsås tillsammans med pasta. Åh jösses, vad gott det blev! Jag fick till en helt fantastiskt smakrik tomatsås som verkligen var en 10-poängare. Fast det bästa med hela middagen var nog ändå den obligatoriska pussen där man möts på mitten av en spagetti. ;)


Lady och Lufsen-middag
Frikadeller i tomatsås
(ca 4-6 portioner)

Tomatsås:
olivolja
½ gul Lök
3 vitlöksklyftor
2 dl basilika
4 msk tomatpuré
500g krossade tomater (jag använde Muttis hela tomater som jag krossade)
2 grönsaksbuljongtärningar
1 dl vatten
1 msk vitt vin
ca 1 dl matlagningsrädde
några nypor socker
salt & svartpeppar

Finhacka lök, en vitlöksklyfta och basilika. Fräs i olivolja tillsammans med 2 msk av tomatpurén. Tillsätt krossade tomater, buljongtärningarna, vin, vatten och några nypor socker. Pressa i de andra två vitlöksklyftorna. Låt puttra en stund och tillsätt sedan resten av tomatpurén (2 msk) och grädden. Låt koka några minuter och smaka sedan av med salt och peppar och tillsätt ev. lite mer grädde samt tomatpuré om det behövs, man får smaka sig fram.

Frikadeller:
600g blandfärs
1 skiva torrt bröd, helst av ljusare sort
1-1½ dl mjölk
1½ dl finriven parmesanost
1½ dl färsk basilika
1 vitlöksklyfta
salt & svartpeppar

Skär bort kanterna på brödet och smula sönder det resterande. Blötlägg brödet i mjölken tillsammans med parmesanosten. Finhacka basilika och vitlök och blanda färsen med brödsmeten, basilikan och vitlöken. Smaka av med salt och peppar. Rulla ca 20 köttbullar av smeten, de ska vara ganska små. Bryn köttbullarna i smör i en en stekpanna med hög kant. Häll över tomatsåsen och låt sjuda en stund tills köttbullarna är genomstekta. Servera med nykokta pasta och riven parmesanost.

1 kommentar: