Råg- och grahamsbröd
(1 stort bröd)
25 g jäst
1,5 tsk salt
2 msk sirap
5 dl vatten
3 dl grahamsmjöl
3 dl rågmjöl
ca 8 dl vetemjöl
Smula ner jästen i en skål, värm vattnet till 37 grader och slå på jästen. Tillsätt salt och sirap och rör så jästen löser sej helt. Blanda samman vetekli, grahamsmjöl och rågmjöl och häll ner i skålen. Rör samman och slå sen i vetemjölet, lite i taget, och arbeta degen tills den är smidig. Låt jäsa 30 minuter. Smöra en brödform på 2 liter. Ta upp degen och arbeta ihop den och forma till ett bröd som läggs i formen. Jäs 20 minuter och pudra på lite mjöl på ytan. Grädda längst nere i ugnen, ca 40 minuter på 200 grader.
Nya favvobrödet det här, det blir en limpa i veckan :) Går bara åt ca 5dl vetemjöl för mig dock och slänger i lite solrosfrön eller annat i mixen för omväxling.
SvaraRaderaVad härligt! Det var länge sedan jag gjorde detta brödet nu, det kanske är dags snart igen. :) Aha okej, då ska jag också pröva med lite mindre mjöl nästa gång. Ja, solrosfrön är en riktig hit i bröd!
RaderaTack för ett gott recept. Googlade på brödrecept och hittade detta underbara bröd som jag nu provbakat. Mums :)
SvaraRaderaVad roligt att du tyckte om det! :)
RaderaDet stod vetekli i receptet hur mycket?
SvaraRaderaVetekli? Hur mycket??
SvaraRadera