torsdag 10 februari 2011

Råg- och grahamsbröd

Eftersom brödförrådet hade börjat tryta fick jag ställa mig och baka lite igårkväll. Det blev ett formbröd med både graham- och rågmjöl i. Smakade riktigt gott! Receptet kommer från Mårtenssons kök men jag ändrade dock både på mått och ingredienser. :)

 
Råg- och grahamsbröd
(1 stort bröd)

25 g jäst
1,5 tsk salt
2 msk sirap
5 dl vatten
3 dl grahamsmjöl
3 dl rågmjöl
ca 8 dl vetemjöl

Smula ner jästen i en skål, värm vattnet till 37 grader och slå på jästen. Tillsätt salt och sirap och rör så jästen löser sej helt. Blanda samman vetekli, grahamsmjöl och rågmjöl och häll ner i skålen. Rör samman och slå sen i vetemjölet, lite i taget, och arbeta degen tills den är smidig. Låt jäsa 30 minuter. Smöra en brödform på 2 liter. Ta upp degen och arbeta ihop den och forma till ett bröd som läggs i formen. Jäs 20 minuter och pudra på lite mjöl på ytan. Grädda längst nere i ugnen, ca 40 minuter på 200 grader.

4 kommentarer:

 1. Nya favvobrödet det här, det blir en limpa i veckan :) Går bara åt ca 5dl vetemjöl för mig dock och slänger i lite solrosfrön eller annat i mixen för omväxling.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad härligt! Det var länge sedan jag gjorde detta brödet nu, det kanske är dags snart igen. :) Aha okej, då ska jag också pröva med lite mindre mjöl nästa gång. Ja, solrosfrön är en riktig hit i bröd!

   Radera
 2. Tack för ett gott recept. Googlade på brödrecept och hittade detta underbara bröd som jag nu provbakat. Mums :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad roligt att du tyckte om det! :)

   Radera