torsdag 10 mars 2011

Fetafylld paprika med färsspett och tzatziki

Ikväll gick middagen i lite grekisk anda med fetaostfylld paprika, tzatziki och färsspett utan spett. Att tillaga paprikan på detta viset var riktigt gott så det rekommenderas starkt! I mina "grekiska" färsspett (och även i tzatzikin och paprikorna) hade jag lite italienska örter, så egentligen är det kanske italienska färsspett? Det kvittar egentligen, gott blev det i alla fall! De italienska örterna kommer från Findus och man hittar dem i frysdisken.Fetafylld paprika med färsspett och tzatziki
(ca 4 portioner)

Färsspett:
600g köttfärs
1 ägg
½ tsk sambal oelek
2 vitlöksklyftor
salt, svartpeppar
italienska örter (kan uteslutas eller ersättas med persilja el. liknande)

Blanda alla ingredienser, pressa i vitlöksklyftorna och krydda rikligt med salt och peppar. Tillsätt även italienska örter om du vill. Forma till små järpar och stek i en stekpanna.

Tzatziki:
2 dl yoghurt eller crème fraiche
ca 5 cm gurka
1 vitlöksklyfta
salt, svartpeppar
lite italienska örter (kan uteslutas)

Skala gurkan och grovriv den. Tryck ur vattnet ur den, låt stå några minuter. Blanda sedan gurkan med yoghurten/crème fraichen och resten av ingredienserna. Smaka av med kryddorna.

Fetafyllda paprikor:
4 paprikor
ca 150g fetaost
1-2 tsk rapsolja eller olivolja
lite salt och svartpeppar

Skölj av och dela paprikorna på mitten. Blanda ihop fetaost och lite rapsolja i en skål och smaksätt med lite salt och svartpepper. Fördela osten i paprikahalvorna och sätt in i ugnen på 200° i ca 20 minuter.

Servera paprikorna och tzatzikin med färsspetten och kanske lite potatis om du vill. Jag åt lite sallad och några oliver till!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar