Köttbullar med potatismos och gräddsås
(4-6 portioner)
(4-6 portioner)
Köttbullar:
600g köttfärs
1 stort ägg
lite ströbröd
salt, svartpeppar och grillkrydda
Blanda ihop alla ingredienser i en bunke, krydda efter egen smak. Rulla till lagom stora bollar (jag fick ihop 26 st) och bryn i en stekpanna i lite smör.
Potatismos:
12 potatisar
en stor klick smör
1,5 dl mjölk
salt, svartpeppar, grillkrydda
Skala och skär potatisen i bitar, koka i salt tills den är mjuk. Mosa potatisen med en gaffel eller liknande, lägg i smöret och vispa runt med en elvisp. Tillsätt mjölken, blanda runt och krydda med salt, peppar och grillkrydda.
Gräddsås:
3 dl matlagningsgrädde
1 dl mjölk
0,5 msk kalvfond
1 tsk soya
skyn från köttbullarna
lite redning (vatten + mjöl eller maizena)
salt och svartpeppar
Spar all sky du kan från stekningen av köttbullarna. Blanda alla ingredienser till såsen utom redningen och låt koka upp. Tillsätt lite redning och sjud några minuter under vispning, smaka av med salt och peppar. Sila såsen om det behövs och servera sedan med köttbullarna och potatismoset.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar