torsdag 13 december 2012

Fiskburgare!

Mitt bland allt julstök fick jag äntligen tummen ur och gjorde fiskburgare som jag planerat att göra i flera veckor nu. Det blev ett litet improvisationsprojekt och jag blev mycket positivt överraskad över hur gott det var! Definitivt en rätt att lägga på minnet. Jag serverade med en barnsligt enkel sås gjord på créme fraiche, sweet chili-sås och några klickar ostronsås och den passade finfint till!


Fiskburgare
(6-8 stycken)


Fiskburgare:
ca 700g fisk (jag hade 300g hokifilé och 400g laxfilé)
1 liten gullök
½ dl matlagningsgrädde
salt, svartpeppar och örtkryddor
ströbröd
olivolja

Gör så här:
Tina upp fisken på svag värme i micron tills den blivit lite kokt, lägg i en skål och mosa med en gaffel. Mixa sedan fiskblandningen med en stavmixer så det blir en färs. Finhacka löken, blanda i den och matlagningsgrädden. Krydda rikligt med salt, svartpeppar och valfri ört/favoritkrydda, smaka ev. av så det blir lagom mycket. Forma biffar av fiskfärsen, vänd dem i ströbröd och stek i lite olivolja tills de fått en fin yta. Servera fiskburgarna med t.ex hamburgerbröd, sallad, tomat, paprika och en god sås.



tisdag 6 november 2012

Kycklingpaj med smak av ädelost

Att göra paj har blivit lite av en favorit här hemma. Det är bara till att slänga i sina favoritingredienser plus lite ost i ett pajskal och så har man en fantastiskt god middag! Idag blev det en variant med grillad kyckling som smaksattes med massa smakrik ädelost och några vitlöksklyftor.


Kycklingpaj med smak av ädelost
(5-6 portioner)

Pajdeg:

50g rumsvarmt smör
4 dl vetemjöl
1½ dl mjölk
2 tsk bakpulver

Fyllning:
1 grillad kyckling
1 gul lök
1 stor paprika paprikor
6-8 champinjoner
150g smakrik ädelost
1 burk crème fraiche (2 dl)
2 vitlöksklyftor
salt och svartpeppar

Gör så här:
Knåda ihop ingredienserna till pajdegen och tryck ut i en smord pajform. Bena ur kycklingen, ta bort skinnet och dela köttet i småbitar. Hacka lök och paprika och skiva svampen. Stek alltsammans i lite matfett tills det mjuknat något. Krydda med salt och svartpeppar. Blanda i kycklingen och låt steka en stund tillsammans med paprikan, champinjoner och löken. Lägg röran i pajskalet. Blanda ihop ädelosten med crème fraichen, pressa ner vitlöken och bred sedan röran över fyllningen. Grädda i mitten av ugnen på 200°C i ca 15-20 minuter eller tills pajen fått fin färg.

torsdag 1 november 2012

Makaron- och köttfärsgratäng

Den här gratängen, gjord på bland annat makaroner och köttfärs, blev resultatet av ännu en improviserad kylskåpsrensning. Det slängdes i lite av det som fanns hemma och sedan var det bara att hålla tummarna för att gratängen skulle bli någorlunda ätbar. Och det blev den, riktigt god till och med!


Makaron- och köttfärsgratäng
(4-6 portioner)

4 portioner fullkornsmakaroner
500-600g köttfärs
1 pkt Arlas Mild ostsås
2-3 rågade msk créme fraiche
3 msk röd pesto
1 pressad vitlöksklyfta
½ tsk sambal oelek
½ tsk kycklingfond
salt och svartpeppar
riven ost

Gör så här:
Koka makaronerna enligt anvisningarna på paketet (men ta gärna upp dem någon minut tidigare då de efterkokas lite i ugnen). Fräs köttfärsen och krydda med salt och svartpeppar. Tillsätt resten av ingredienserna utom den rivna osten och låt puttra samman. Häll upp makaronerna i en ugnsform, fördela köttfärsröran ovanpå och strö till sist över den rivna osten. Ställ in i ugnen tills osten har fått färg och blivit lite knaprig. Servera med sallad!


söndag 28 oktober 2012

American pancakes!

I lördags vaknade jag oförskämt tidigt på morgonen och kunde såklart inte somna om. Lika bra att gå upp tänkte jag och kom på idén att göra frukost till min inte alltför pigga sambo som inte ens märkt att jag lämnat sängen. Vi har länge pratat om att göra amerikanska pannkakor och sådana fick det bli. Jag hittade ett superenkelt recept på sötasaker.com som resulterade i väldigt fina och luftiga små pannkakor. Perfekt som en lite lyxigare lördagsfrukost att överraska sin andre hälft med! Vanligtvis brukar dessa serveras med bär av olika slag, florsocker och lönnsirap. Jag hade dock inga bär hemma utan rev lite äpplen till istället och det blev ta mig tusan inte dumt alls!


American pancakes
(ca 6 stycken)

2,5 dl mjöl
2 tsk bakpulver
en nypa salt
3 msk socker
2,5 dl mjölk
1 ägg
ca 2 msk smält smör

Gör så här:
Blanda mjöl, bakpulver, salt och socker och rör sedan i de övriga ingredienserna. Grädda i en stekpanna med lite smör tills pannkakorna är genomstekta och har fått fin färg på båda sidor. Se dock till att inte bränna dem då gräddningen går ganska fort! Servera pannkakorna med pudrat florsocker, bär eller rivet äpple och en klick lönnsirap om man tycker om det.

onsdag 10 oktober 2012

Piccata Milanese på kyckling

Ojoj, kryss i taket - jag skriver ett inlägg! Och det gör jag för att jag gjorde en väldigt god middag idag. Jag har länge varit sugen på att göra rätten Piccata Milanese, alltså parmesanpanerad schnitzel. Det händer dock inte så ofta att jag har just schnitzel hemma så det fick bli en variant med kyckling istället. Till de ostpanerade kycklingbitarna serverade jag en jäkligt god tomatsås, några pastaskruvar och massa sallad.


Piccata Milanese på kyckling
(ca 4 portioner)

3 stora kycklingfiléer
ungefär 100-150g riven parmesan
1 ägg

Tomatsås:
en klick smör
1/2 gullök
1 msk tomatpuré
1 burk finkrossade tomater
2 vitlöksklyftor
en skvätt vitvin (1-2 msk)
några nypor socker
1/2 köttbuljongtärning
oregano
olivolja

Gör så här:
Skär filéerna på bredden och sedan på längden (beror såklart på hur stora de är hur du skär dem) så att du får rätt tunna filéer. Vispa upp ägget i en skål, doppa kycklingbitarna och rulla dem sedan i den rivna parmesanosten. Bryn filéerna i en stekpanna med lite olivolja på svag värme tills de är genomstekta och har fått fin färg.
Smält en klick smör i en kastrull till tomatsåsen. Finhacka den gula löken och häll i kastrullen, låt fräsa en stund och tillsätt sedan tomatpuré. Rör hastigt om och häll sedan över de finkrossade tomaterna. Pressa eller finriv vitlöksklyftorna och tillsätt dem samt en skvätt vin. Smula även i köttbuljongtärningen. Tillsätt tillslut några nypor socker, du får prova dig fram och smaka sedan av med oregano. Servera med pasta och sallad!

torsdag 27 september 2012

Salami- och briepaj med ruccola och rödlök

Nu är vi äntligen inflyttande i vår nya lägenhet och äntligen kan jag börja laga mat på riktigt igen. Igår blev det en salami- och briepaj som jag hittat inspiration till på Kryddburken.se. Salami och brieost passar ju alldeles utmärkt ihop och så även som fyllning i en paj. Tillsammans med några nävar ruccola och lite äggstanning blev det en jäkligt god paj!


Salami- och briepaj
(ca 4-6 portioner)

Pajdeg:

50g rumsvarmt smör
4 dl vetemjöl
1½ dl mjölk
2 tsk bakpulver

Fyllning:
150g brieost
130g smakrik salami
1 rödlök
2 nävar ruccola
3 ägg
2 dl grädde
salt och svartpeppar

Gör så här:
Sätt ugnen på 175°. Knåda ihop ingredienserna till pajdegen och fördela i en smord pajform. Hacka salamin i bitar, finhacka rödlöken och skiva brieosten. Lägg salamin och rödlöken i botten på pajskalet och lägg sedan brieosten ovanpå. Hacka ruccolan grovt och strö över brieosten. Blanda ihop äggen och grädden, krydda lite lätt med salt och svartpeppar, och häll sedan äggstanningen över fyllningen i pajskalet. Grädda i ugnen 30-40 minuter och låt gärna pajen svalna innan du serverar den (pajen kan bli lite rinnig annars om den inte får stanna av sig lite). Servera med sallad!

torsdag 13 september 2012

Trattkantarellsoppa

Som bekant har vi bott hos mina föräldrar de 3 senaste veckorna för att slippa pendla mellan Kalmar och Karlskrona tills vi har fått vår nya lägenhet (som vi för övrigt får imorgon, hurra!). Under dessa veckor har jag självklart lyckats tigga till mig några middagsfavoriter sedan jag bodde hemma, bland annat pappas pannkakor och trattkantarellsoppa! Och trattkantarellsoppan tänkte jag faktiskt dela med mig av i detta inlägg. Det är nämligen en mycket god och enkel soppa som passar fint både som förrätt eller som huvudrätt. Perfekt nu när hösten börjar smyga sig på!


Trattkantarellsoppa
(4-6 portioner)


1 liter vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
3 msk margarin
3msk vetemjöl
3 dl trattkantareller (smula hälften)
1 msk tomatpuré
0,5-1 tsk citronsaft (börja med en halv tsk)
1,5 msk hackad gullök
3 dl vispad grädde
ev. lite maizenaredning

Gör så här:
Koka upp vattnet med buljongtärningarna. Rör i margarin och mjöl. Tillsätt trattkantareller, tomatpure, citronsaft (efter smak) och lök och rör om. Häll till sist över grädden och låt alltsammans koka ihop en stund. Red ev. av soppan med lite maizena om det behövs. Servera med ett gott knäckebröd till!

tisdag 28 augusti 2012

Sweet chiliwok!

Jag är väldigt förtjust i woker av olika slag, dels för att de går att variera in i det oändliga men även för att man kan ha i lite av varje av det som finns hemma. En wok är ju perfekt att göra när det dags för lite kylskåpsrensning. Denna kväll blev det en variant bestående av sweet chilisås, grönsaker och kyckling. Inte dumt alls!


Sweet chiliwok
(4-6 portioner)


1 hel grillad kyckling
1 röd paprika
1 grön paprika
1 morot
½ litet vitkålshuvud
1 rödlök
2-3 dl sweet chilisås
½ burk créme fracihe
salt och svartpeppar
olivolja

Gör så här:
Rensa den grillade kycklingen på kött och lägg det åt sidan. Strimla paprikorna och rödlöken. Strimla även moroten och vitkålen men med t.ex. en osthyvel. Bryn grönsakerna i en wokpanna eller liknande i lite olja och låt fräsa en stund. Lägg sedan i kycklingen och häll över sweet chilisås samt crème fraiche. Rör om låt alltsammans värmas upp. Smaka till sist av med lite salt och svartpeppar och servera sedan med t.ex. ris, bulgur eller nudlar.

torsdag 23 augusti 2012

Laxkotlett med timjansmör

Slänger in ett litet inlägg mellan allt packande. Redan den 15:e september bär nämligen flyttlasset av till Karlskrona så det är mycket att göra nu! På måndag börjar jag på mitt nya jobb och tills vi har flyttat kommer vi att bo hos mina päron. I vilket fall som helst blir det tyvärr en del snabbmat nu när packandet är i full gång. Häromdagen fyndade vi dock en hel lax som vi i veckan stekte upp och åt tillsammans med lite kryddsmör gjort på timjan. Riktigt gott och väldans lättlagat också! Tyvärr har jag inga mått för kryddsmöret, man får gå lite på känn helt enkelt.


Laxkotlett med timjansmör
(2 portioner)

2 laxkotletter
persilladekrydda
citronpeppar
salt

Kryddsmör med smak av timjan:
smör
salt
svartpeppar
timjan
vitpeppar
pressad vitlök

Gör så här:
Krydda laxkotletterna med persillade, salt och citronpeppar och stek/grilla tills de är genomstekta. Använd rumsvarmt smör till kryddsmöret och lägg i en skål. Smaka av med kryddorna efter hand, jag använde mest timjan för att smöret skull få just den smaken. Men man får som sagt pröva sig framefter eget tycke! Servera med kokt potatis.

torsdag 16 augusti 2012

Rökta laxfenor, räkor och en brödburk!

Idag tog Jimmy och jag en sväng över till Öland och passade även på att besöka Borgholm. Där hittade jag en alldeles underbar röd brödburk som fick följa med hem. Jag har nämligen letat efter en röd brödburk hur länge som helst och blev väldans lycklig när jag äntligen hittade en. På hemvägen stannade vi även och köpte färska räkor och rökta laxfenor som åts ute på balkongen när vi kom hem. Mys!

Fantastiskt goda räkor och laxfenor!

Finaste brödburken från Ib Laursen som kommer att pryda köket i den nya lägenheten.

måndag 13 augusti 2012

Panerad fisk med stuvad spenat

Jag har under min uppväxt aldrig tyckt om stuvad spenat, det var i princip det värsta som man kunde få i skolmatsalen. Häromdagen fick jag dock någon slags knäpp och blev spontan sugen på just detta. Så ikväll försökte jag mig på att laga lite stuvad spenat som serverades tillsammans med panerad torsk och färskpotatis. Det blev riktigt gott och såklart inte alls så som jag mindes det under min barndom. Men så är det ju också liiite skillnad på hemlagad mat och skolmat. ;)


Panerad fisk med stuvad spenat
(4 portioner)


4 panerade torskfiléer (recept finns här)

Stuvad spenat:
250g spenat (jag använde fryst bladspenat som jag hackade fint i en mixer)
1½ msk smör
1 msk vetemjöl
1½ dl mjölk
salt, vitpeppar och vitlökspulver

Gör så här:
Fräs smöret och mjölet i en kastrull och späd sedan ut med mjölken. Rör tills stuvningen blir riktigt slät och fin. Rör sedan ner den hackade spenaten och låt stuvningen bli genomvarm. Tillsätt eventuellt lite mer mjölk om du vill ha rinnigare konsistens. Krydda efter egen smak med salt, vitpeppar och en gnutta vitlökspulver. Servera den stuvade spenaten till panerad fisk och färskpotatis.

torsdag 26 juli 2012

Spännande nyheter och en pastasallad!

Det har inte hänt så mycket här på bloggen på ett tag men det har sina förklarliga skäl. Det är nämligen så att jag har haft ganska fullt upp, mestadels med sommarjobbet då det känns som att jag jobbar i princip hela tiden. Men jag har även spännande nyheter som innebär en hel del förändringar! För någon vecka sedan var jag på en anställningsintervju i Karlskrona och i måndags fick jag reda på att jag fått jobbet! Så den 27:e augusti börjar som annonsproducent/kreatör på Gota Media i Karlskrona. Det känns helt underbart och jag är grymt lycklig över att jag lyckats få ett jobb som jag faktiskt vill ha bara någon månad efter examen. I tisdags skrev jag på anställningskontraktet och samma dag var sambon och jag på en lägenhetsvisning gällande en underbar vindsvåning med snedtak, braskamin och havsutsikt. Vi fick första tjing på lägenheten och tackade ja till den i onsdags. Så just nu flyter allt på ganska bra! Men så värst många nya recept har jag tyvärr inte kokat ihop på grund av omständigheterna. Igår blev det dock en fräsch pastasallad som passade perfekt för sommarvärmen som äntligen har kommit!


Fräsch pastasallad
(4 portioner)

4 portioner pasta
3-4 kycklingfiléer
2 burkar majs
1 ask körsbärstomater
3-4 nävar blandsallad, t.ex. isbergssallad, ruccola, frisésallad m.m.
en stor bit fetaost
2 påsar grekisk salladsvinegrette
valfria kryddor, t.ex. basilika, ört- och vitlökskrydda m.m.

Gör så här:
Koka pastan enligt anvisningarna på paketet, skölj i kallt vatten och häll över i en stor bunke. Dela kycklingfiléerna i små bitar och stek i en stekpanna tills de har fått färg och är genomstekta. Blanda ner kycklingen till pastan. Häll sedan över majs, skivade körsbärstomater och blandad sallad och rör om. blanda en påse salladsvinegrette enligt anvisningarna på paktet och höll över pasta salladen. Använda den andra vinegrettepåsen till att smaka av salladen tillsammans med några andra valfria kryddor. Smula till sist över rikligt med fetaost och blanda runt. Servera med en god sås, t.ex. den här!

onsdag 11 juli 2012

Aprikosmarmelad

Häromdagen blev jag sugen på att göra egen marmelad eftersom jag aldrig har gjort det innan. Jag kikade runt lite på nätet och efter en stund hittade jag ett recept på aprikosmarmelad hos Söta saker som jag bestämde mig för att pröva. Marmeladen blev riktigt god och smakade underbart på en rostad macka med lite ost. Dessutom var den både förvånansvärt lätt och snabb att koka ihop, enklare kan det inte bli!


Aprikosmarmelad
(ca 600g)

200 g torkade aprikoser
½ citron
2 dl vatten
3-4 dl syltsocker

Gör så här:
Låt aprikoserna ligga i blöt över natten. Hacka dem i en mixer tillsammans med den halva citronen som tvättats noga och delats i klyftor (med skal på, men utan kärnor). Koka upp röran tillsammans med vatten och syltsocker. Låt sjuda i 20-25 minuter tills den klarar ett marmeladprov (vilket innebär att man tar en sked med marmelad, lägger på en kyld tallrik och drar en sked genom den. Om marmeladen inte flyter ihop igen utan stannar på sin plats är den klar). Häll aprikosmarmeladen på rena, torra burkar och låt svalna.

måndag 9 juli 2012

Chocolate chip cookies

Ingen har väl undgått de populära Chocolate Chip Cookies vid det här laget? Jag är inget jättestort fan av småkakor men dessa små godingarna fyllda med choklad kan inte ens jag motstå! Degen är även perfekt att frysa in som små bollar och sedan ta fram och grädda en stund i ugnen när man behöver något snabbt till fikat.


Chocolate chip cookies
(2 plåtar, ca 24 stycken)

5 1/4 dl mjöl
en nypa salt
½ tsk bikarbonat
150g smör
2 dl farinsocker
1 dl socker
1/4 tsk vaniljpulver
1 stort ägg
1 stor äggula
150g mjölkchoklad, hackad
150g vit choklad, hackad

Gör så här:
Sätt ugnen på 160°. Smält smöret och låt svalna. Sikta mjöl, salt och bikarbonat i en bunke. Vispa samman det smälta smöret med farinsocker, socker och vaniljpulver. Tillsätt sedan ägg och äggula och blanda till en jämn smet. Rör ner mjölblandningen och knåda till en deg. Tillsätt den hackade chokladen och blanda runt tills den är jämnt fördelad. Rulla till små bollar (ca 4 cm i diameter, jag fick ut ungefär 24 stycken men det beror såklart på hur stora man gör dem) och lägg på bakplåtspapper. Se till att lämna lite mellanrum mellan dem eftersom kakorna sjunker ut i ugnen. Grädda sedan i ca 15 minuter.

söndag 8 juli 2012

Fläderblomssaft!

Fläderblomssaft är min absoluta favorit när det kommer till olika safter, det finns helt enkelt inget godare! För någon vecka sedan hittade sambon och jag ett fläderparadis på Öland där vi plockade med oss ca 60 blomklasar som vi sedan åkte hem och gjorde saft på. Själva processen med flädersaft är inte särskilt svår utan går ganska snabbt att slänga ihop. Dock måste saften stå och dra sig i kylen i fem dagar för att få bästa smak men det är det definitivt värt när man på den femte dagen kan njuta av sitt första glas med underbar flädersaft. :)


Fläderblomssaft
(ca 3 liter)

60 stora blomklasar
3 citroner, skivade
25 g citronsyra
2 liter kokande vatten
2 kg strösocker
2 krm natriumbensoat

Gör så här:
Lägg blommorna i en hink eller stor skål.  Skölj citronskivorna noga och lägg dem på blommorna. Strö över citronsyran. Koka upp vattnet tillsammans med sockret. Slå den kokheta sockerlagen över blommor och citroner, rör om. Täck över hinken/skålen och låt stå svalt i 5 dygn. Sila saften med en silduk och häll sedan upp på väl rengjorda flaskor. Blanda ut natriumbensoaten i lite av saften och blanda med resten. Förvara saften i kylskåp eller frys den vid längre förvaring.

onsdag 4 juli 2012

Baconburgare med ciabatta och brie

Dagens middag var en riktig 10-poängare! Sambon och jag var överens om att detta var det godaste vi ätit på väldigt länge. Det blev en lite lyxigare variant av hamburgare, nämligen grillade baconburgare. Dessa serverade vi sedan med ciabatta och vitlöksås istället för hamburgerbröd och dressing. Vi bytte även ut den "vanliga" osten mot en god brieost och det blev verkligen som grädden på moset!


Baconburgare med ciabatta och brie
(6 stora eller 9 små burgare)

Baconburgare:
ca 600g blandfärs
1 ägg
½ dl matlagningsgrädde
1 paket bacon, klippt i små bitar/strimlor
ca 1 tsk sambal oelek
2-3 pressade vitlöksklyftor alt. 2-3 tsk vitlökskrydda
salt och svartpeppar

Tillbehör:
ciabatta
brieost
sallad
tomat
rödlök
vitlöksås (recept finns här)

Gör så här:
Blanda ingredienserna till burgarna, krydda med salt, svartpeppar och eventuellt vitlökskrydda efter eget tycke och smak. Forma till stora (eller små) burgare och grilla eller stek dem i en stekpanna tills de fått färg och är genomstekta. Servera burgarna med ciabatta, vitlöksås, skivad brieost samt valfria grönsaker.

Panerad fisk med gräslöksås

Idag var det Jimmy som stod för middagen under tiden som jag gjorde annat i köket. Det blev panerad fisk med färskpotatis och gräslöksås. Enkelt men ack så gott! Gräslöksåsen blev riktig bra och passade finfint till både fisk och potatis.


Panerad fisk med gräslöksås
(2 portioner)

2 vita fiskfiléer, t.ex torsk, spätta etc.
1 ägg
ströbröd
örtkrydda
salt

Gräslöksås:
2dl crème fraiche
½ msk majonnäs
1 bunt gräslök
örtkrydda
salt

Gör så här:
Vispa ihop äggen till paneringen i en bunke och lägg fiskfiléerna däri, se till att de blir helt täckta av ägg. Häll ut ströbröd på en tallrik och rör ut det tillsammans med lite salt och någon form av god örtkrydda, jag använde till exempel en vitlök- och örtkrydda. Rulla fiskfiléerna i ströbrödet och stek dem sedan några minuter i lite olja i en stekpanna tills det fått färg och är genomstekta.
Blanda ihop crème fraichen och majonnäsen till såsen. Klipp ner en riklig mängd med färsk gräslök och smaka sedan av med salt och örtkrydda (även här använde jag en vitlök- och örtkrydda). Servera fisken med gräslöksåsen och kokt färskpotatis.

fredag 29 juni 2012

Kyckling i jordnötssås med smak av chili och lime

Jordnötssås är inte det nyttigaste man kan äta men om man gör såsen på kokosmjölk och äter med en massa sallad och lite bulgur behöver man kanske inte ha lika stor ångest. Den här kycklingen i  jordnötssås har en fräsch smak av lime och lite hetta av röd chili (och sambal oelek såklart). Gott tycker jag!


Kyckling i jordnötssås med smak av chili och lime
(ca 4portioner)

4 mindre kycklingfiléer
1 burk kokosmjölk (jag använde lättvarianten)
1 röd finhackad chili
1 lime, finrivet skal och saft
1 msk kycklingfond
3 rågade msk jordnötssmör
2 vitlöksklyftor
½-1 tsk sambal oelek
salt och svartpeppar
olivolja

Gör så här:
Strimla kycklingfiléerna och bryn dem i lite olja tills de fått färg, krydda med salt och svartpeppar. Häll kokosmjölken över kycklingen och tillsätt även saft och skal från limen, kycklingfond, finhackad chili, finrivna/pressade vitlöksklyftor och sambal oelek. Låt alltsammans koka ihop några minuter och tillsätt sedan även jordnötssmöret. Smaka av med salt och svartpeppar. Servera med ris eller bulgur.

torsdag 28 juni 2012

Tonfiskbiffar

När jag var liten åt jag alltid tonfisk på burk med salladsdressing till och detta brukar jag fortfarande göra när jag behöver något snabblagat till lunch eller middag. Lite variation är dock aldrig fel så idag gjorde jag tonfiskbiffar istället. Tonfisk på burk passar nämligen perfekt att göra biffar av, dessutom är det både mättande och nyttigt! Ursprungsreceptet kommer från bloggen Pickipicki men det blev några ändringar utifrån vad jag hade hemma. Jag serverade biffarna med lite sallad och en kall sås gjord på crème fraiche och sweet chili-sås.


Tonfiskbiffar
(ca 4 stycken biffar)

1 burk tonfisk i vatten
1 ägg
1 liten finhackad gul lök
1 stor finhackad vitlöksklyfta
1/4 finhackad röd chili
1-2 msk saft från en citron
2-3 tsk mjöl
salt och svartpeppar
örtkrydda av något slag

Gör så här:
Häll av vattnet från tonfisken. Rör ner lök, vitlök, citron och chili. Smaka av med salt, svartpeppar och örtkrydda. Rör ner äggen och några matskedar mjöl till biffkonsistens. Stek några minuter på varje sida i lite olja.

onsdag 27 juni 2012

Köttfärswok

Igår blev det en färgglad wok till middag bestående av köttfärs, bambuskott, haricot verts och paprika. Oftast gör jag mina woker på kyckling men köttfärsen är dock ett riktigt bra alternativ. Tillsätter man lite sweet chili-sås så får köttfärsröran en lagom hetta som passar utmärkt för wok!


Köttfärswok
(4-6 portioner)

ca 500g köttfärs
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
5-6 msk sweet chili-sås
½-1 msk kinesisk soya
1 burk krossade tomater
1 burk bambuskott
2 nävar haricot verts
1 röd paprika
salt och svartpeppar
1 paket äggnudlar (4 portioner)
olivolja

Gör så här:
Koka nudlarna enligt anvisningarna på förpackningen. Hacka löken och fräs den i lite olja tillsammans med köttfärsen i en stekpanna. Finriv/pressa över vitlöksklyftorna och krydda med salt och svartpeppar. Tillsätt sweet chili-såsen, soyan och de krossade tomaterna och låt koka en stund. Häll av vattnet från bambuskotten och tillsätt dem samt haricot vertsen och strimlad paprika. Låt alltsammans koka ihop en stund, smaka eventuellt av med salt och svartpeppar och servera sedan köttfärswoken med nudlarna.

måndag 25 juni 2012

Enkel potatissallad

Jag är inte jätteförtjust i vanlig kokt potatis men däremot tycker jag att nypotatis/färskpotatis är väldigt gott. Dessa små potatisar är perfekta att göra en fräsch potatissallad av och servera till sommarens alla grillmiddagar. Den här varianten är väldigt enkel och kräver inte inte så många ingredienser. Ett gott tillbehör till kött, kyckling och korv eller till ett vegetariskt alternativ!


Enkel potatissallad
(ca 4 portioner)

ca 8 stycken kokta nypotatis/färskpotatis
1 burk (2 dl) crème fraiche
1 stor rödlök
valfri mängd gräslök
salt och svartpeppar
örtkrydda av något slag

Gör så här:
Skär potatisen i bitar och lägg i en bunke. Häll över crème fraichen och rör om. Finhacka rödlöken och klipp valfri mängd gräslöken i små stavar och blanda sedan även i detta. Smaka till sist av med salt och svartpeppar och någon form av örtkrydda. Servera med valfria tillbehör.

söndag 24 juni 2012

Midsommarhelgen!

Midsommarafton spenderades för tredje året i rad med våra fina vänner Elin och J och en massa annat trevligt folk på en gård utanför Kalmar. En riktigt mysig dag med traditionellt midsommarfirande när det är som bäst. Jag tänkte att jag skulle bjuda på lite bilder (några är stulna från Elins blogg) för att sammanfatta dagen!

 Vädret var väl sisådär men läget gick minsann inte att klaga på.

Lyckliga män!

Sillunchen med ett jäkla tempo på snapsandet.

Sötaste Elin och jag gör blomkransar.

Dans kring midsommarstången!

Jimmy och jag försöker att se söta ut.

Stackarna som fick stå i regnet och grilla. Men gott blev det!


fredag 15 juni 2012

Kycklinggratäng med smak av mango & tex-mex

Av någon anledning är jag inte så förtjust i mango chutney-såser vilket kan ha och göra med att jag inte gillar fruktbitar i mat. Dock tycker jag att mango är väldigt gott så igår satt jag och funderade på hur jag kunde använda mango på ett fiffigt sätt i matlagningen. Det slutade med att jag mixade frysta mangobitar med lite crème fraiche och en skvätt kycklingfond. Denna mangoröra fick sedan gotta till sig i ugnen tillsammans med några kycklingfiléer som jag kryddat med tex-mexkrydda för att få lite mer smak på alltsammans. Sambon tyckte att det smakade finfint och jag blev faktiskt också positivt överraskad!


Kycklinggratäng med smak av mango & tex-mex
(2 portioner)

2 kycklingfiléer
125 g frusen tärnad mango
2 dl creme fraiche
½ msk kycklingfond
1 paprika
salt
svartpeppar
tex-mexkrydda eller tacokrydda

Gör så här:
Sätt ugnen på 225°. Dela varje kycklingfilé i två mindre bitar, lägg i en ugnsform och krydda rikligt med salt, svartpeppar och texmex/tacokrydda. Mixa mango, crème fraiche och kycklingfond med en mixer. Fördela sedan mangoröran ovanpå kycklingen. Hacka paprikan i bitar och strö över. Sätt in i ugnen 25-30 minuter. Servera med bulgur eller ris.

torsdag 14 juni 2012

Fläskfilé i tunnbröd

Häromdagen såg jag ett recept hos Kryddburken.se där man hade strimlat fläskfilé, gjort en god sås och serverat detta i tunnbröd. Det såg väldans gott ut och jag var såklart tvungen att pröva detta själv. Vanligtvis hade jag nog inte valt att tillaga fläskfilé på det här viset men det är alltid kul att prova något nytt! Det blev dock några ändringar i originalreceptet utifrån det jag hade hemma.


Fläskfilé i tunnbröd
(4-6 portioner)

ca 600 gram fläskfilé
1 gul lök
1 röd paprika i strimlor
6-7 färska champinjoner
2 vitlöksklyftor
½ msk kinesisk soja
1 msk kycklingfond
2 msk sweet chilissås
½ tsk sambal oelek
1½ dl vatten
1 burk crème fraiche (2 dl)
salt och svartpeppar

1 paket tunnbröd
sallad

Gör så här:
Skär fläskfilén i tunna strimlor. Fräs köttet tillsammans med hackad lök och finriven vitlök. Låt fläskfilén få färg och tillsätt sedan resten av ingredienserna utom crème fraichen. Låt puttra tills all vätska har försvunnit. Rör sedan ner crème fraichen och låt koka ihop någon minut, smaka av med salt och svartpeppar. Servera i mjukt ihoprullat tunnbröd!

onsdag 13 juni 2012

Jordgubbspaj!

En av de absolut bästa sakerna med sommaren är definitivt jordgubbarna! Håller ni inte med? Jag fullkomligt älskar jordgubbar och jag försöker njuta av dem så mycket jag kan under sommarmånaderna. Ikväll blev jag lite sådär spontant sugen på dessa små bär och kom på att det hade varit gott att göra en paj. Sagt och gjort! Resultatet kan ni se här nedan och det blev en söt och riktigt god smulpaj. Snabb att göra var den också - perfekt när man får oväntat besök!


Jordgubbspaj
(ca 6 portioner)

1 liter färska jordgubbar
100g smör
½ dl strösocker
1½ dl vetemjöl
1½ dl fullkornshavregryn
2 msk socker (att strö på jordgubbarna)
lite smör till formen

Gör så här:
Sätt ugnen på 225°. Tvätta av och noppa jordgubbarna och skär dem sedan i skivor. Smörj en pajform med smör, lägg jordgubbsskivorna i formen och strö över ungefär 2 msk socker. Knåda ihop smör, socker, vetemjöl och fullkornshavregryn - degen ska vara smulig men ändå formbar. Smula sedan degen över jordgubbarna och sätt in pajen i ugnen i ca 15 minuter. Låt svalna en stund och servera sedan med vaniljvisp!

tisdag 12 juni 2012

Timjan- och citronbiffar

Nu har vi äntligen fyllt på kylskåpet efter att inte ha handlat på nästan tre veckor. Man klarar sig förvånansvärt länge på sådant som ligger gömt i kyl och frys! Idag blev det en frisk middag bestående av biffar med smak av timjan och citron. Biffarna blev riktigt goda och fick en fräsch smak av citronen. När jag gör frikadeller kan det hända att jag river i lite citronskal just för den friska smakens skull. Den här gången var jag dock inte sugen på tomatsås utan gjorde en gräddig variant som även den fick smak av timjan. Jag serverade även biffarna med lite ugnsbakade körsbärstomater, recept på dessa finns här.


Timjan- och citronbiffar
(ca 4 portioner)

Biffar:
ca 600g köttfärs
½ dl matlagningsgrädde
1½ msk röd pesto
ca 2 tsk torkad timjan
1 msk finrivet citronskal
salt och svartpeppar
olivolja

Gräddsås med timjan:
1 dl vatten
2 dl grädde eller matlagningsgrädde
1-1½ tsk koncentrerad kycklingfond
ev. lite maizenaredning
torkad timjan
salt och svartpeppar

Gör så här:
Blanda ingredienserna till biffarna och krydda rikligt med salt och svartpeppar. Forma till små biffar och stek i en panna lite olja tills de fått fin yta och lägg sedan åt sidan. Häll vattnet i stekpannan och vispa ur den så att du tar vara på det som blivit över från stekningen. Tillsätt sedan grädde och smaka av med salt, svartpeppar och timjan. Låt koka upp och tillsätt eventuellt lite maizena för att reda av såsen. Lägg sedan biffarna i såsen och låt dem koka med en liten stund. Servera biffarna och såsen med pasta eller bulgur samt en god sallad.

onsdag 6 juni 2012

Enkel hamburgerlunch på denna röda dag!

Jag vet inte om ni har smakat ICAs färdiga hamburgare? Jag tycker faktiskt att de är helt okej och ibland säljer Maxi ut dem för en billig peng och då brukar jag köpa hem några paket. Alltid bra att frysa in två och två och ta fram när man vill ha något snabblagat. Har man inte hamburgerbröd hemma kan man rosta en vanlig brödskiva vilket jag gjorde till lunch idag. Jag hade GI-bröd i frysen som jag använde och det kändes både lite fräschare och nyttigare!


Enkel hamburgerlunch
(1 portion)

1 hamburgare (färdig eller hemmagjord - recept finns här)
1 eller 2 brödskivor
tomat
rödlök
sallad
ketchup
hamburgerdressing

Gör så här:
Stek upp hamburgaren, rosta brödskivorna och servera med valfria tillbehör! Svårare än så behöver det inte vara. ;)

söndag 3 juni 2012

Sommartårta - Jordgubbstårta!

I fredags hade vi lite fest hemma i Karlskrona för att fira att mina tre år på universitet (nästan) är över. Hela familjen var där och jag är så glad över min fina familj som stöttar mig i vått och torrt! Receptet på den här fantastiska sommartårtan som vi gjorde dagen till ära har jag fått tag på från en gammal vän. Det fiffiga med den är att den inte bara är gudomligt god utan även ganska enkel att slänga ihop. En perfekt tårta till sommarens alla höjdpunkter som är värda att firas lite extra!


Sommartårta
(ca 15 bitar)

Botten: 
8 äggvitor
6 dl strösocker
8 droppar ättika
6 dl riscrisp

Äggkräm:
8 äggulor
2 dl strösocker
2 msk mjöl
2 dl grädde
250 g smör

Övrigt:
2 liter jordgubbar
ca 5 dl vispad grädde

Gör så här:
Sätt ugnen på 125°. Vispa äggvitor, strösocker och ättika hårt. Rör försiktigt ned riscrispen i smeten. Gör två bottnar genom att först bre ut hälften av smeten till en rektangel på (eller annan valfri form) på ett bakplåtspapper. Grädda i ugnen i 1 1/4 timme. Gör sedan samma sak med resten av smeten så att du får två ungefär likadana bottnar, låt dem svalna. Vispa äggulor och strösocker till äggkrämen i en kastrull och ställ sedan kastrullen på plattan, häll i mjöl och grädde.Vispa krämen på svag värme tills den tjocknar, vispa hela tiden! Tag av kastrullen och rör i smöret medan krämen är varm. Låt krämen svalna. Vänd upp första bottnen på en stor bricka, den kan lätt spricka så ta det mycket försiktigt. Bred på all äggkräm på den första bottnen. Skär jordgubbarna i skivor och täck även bottnen med dem. Vänd även upp den andra botten ovanpå äggkrämen så att det bildar två lager. Bred på önskad mängd vispad grädde på toppen och dekorera med massvis av skivade jordgubbar.

lördag 26 maj 2012

Oxfilé på bädd av frästa grönsaker!

Tanken var att vi denna lördagskväll skulle gå ut att äta på restaurang men så kom vi på att det faktiskt är både billigare och trevligare att laga mat tillsammans hemma och så fick det även bli. :) Vi köpte en riktigt mör och fin bit med oxfilé som serverades med väldigt goda grönsaker som jag tillagat i lite olja, grönsaksbuljong och vin. Jag åt detta tillsammans med den här underbara rödvinssåsen medan Jimmy valde att äta sitt med lite bearnaisesås. Det hela resulterade i alla fall i en riktigt god maträtt som fick agera välkommen hem-middag för Jimmy!


Oxfilé på bädd av frästa grönsaker
(2 portioner)

ca 150g oxfilé per person
salt och svartpeppar

Frästa grönsaker:
ca 100g färsk grön sparris
75-100g sugar snaps
1 rödlök
½ röd paprika
1 morot
en skvätt olivolja
1 dl grönsaksbuljong (tärning+vatten)
1 msk rött vin

Gör så här:
Tvätta av sparrisen och dela dem på mitten. Skär rödlöken och paprikan i strimlor. Strimla moroten med en potatisskalare. Hetta upp en wokpanna eller liknande, häll i en stor skvätt olivolja och häll sedan över alla grönsakerna. Låt dem fräsa ca 5 minuter och hällsedan över buljong och vin, låt grönsakerna puttra 5-10 minuter till. Häll av i ett durkslag och ställ åt sidan. Salta och peppra oxfilén rikligt och lägg i en upphettad panna med lite olivolja, låt steka 3-5 minuter beroende på tjocklek och hur välstekt du vill ha den. Lägg upp grönsakerna på en tallrik och lägg köttet ovanpå, garnera gärna med lite färsk timjan. Servera med t.ex. rödvinssås, bearnaisesås och eventuellt potatisgratäng, klyftpotatis eller liknande.

fredag 25 maj 2012

Baconlindade kycklinginnerfiléer med fetaoströra!

Ibland är det verkligen det enkla som är godast, vilket jag definitivt kunde konstatera under dagens middag. Jag gjorde små baconinlindade kycklinginnerfiléer som jag serverade med en fetaoströra och lite sallad. Väldigt enkelt och snabblagat men riktigt jäkla gott, perfekt för en varm sommardag som det ju har varit idag! Äntligen kan man börja sitta på balkongen och äta middagen. Sent ikväll kommer min Jimmy hem igen, fyra veckor har minsann gått förvånansvärt fort. Så i helgen blir det middag på restaurang följt av en myskväll med diverse gott!


Baconlindad kyckling med fetaoströra
(1 portion)

1 kycklingfilé eller två mindre kycklinginnerfilé
2-4 skivor bacon
salt och svartpeppar

Fetaoströra:
ca ½ créme fraiche
25-50g fetaost
½-1 vitlök
en klick honung
salt och svartpeppar

Gär så här:
Salta och peppra kycklingbitarna och linda sedan in dem i baconet (om du använder en större kycklingfilé kan du skära den i två delar). Stek dem först på hög värme i en stekpanna så att de får färg, dra sedan ner värmen och låt dem stekas till de är genomstekta. Blanda ihop ingredienserna till fetaoströran, smaka av efter eget tycke med salt, svartpeppar och honung. Servera kycklingen med fetaoströran, lite sallad och/eller potatis eller pasta.

tisdag 22 maj 2012

Smoothie på mango och ananas

Det har varit lite tomt på recept här i bloggen nu under några dagar så därför letade jag upp ett recept på smoothie som jag gjorde för ett ganska bra tag sedan men som det aldrig blev av att jag bloggade om. Jag tänkte att det kunde passa bra nu när sommaren äntligen verkar vara på g. Oftast när jag är sugen på smoothie gör jag den här varianten med smak av blåbär och hallon, den är nämligen riktigt god! Dock blev jag lite nyfiken på att göra en smoothie med helt annan smak så jag använde mig istället av mango och ananas som smaksättare. Den blev god den också, inte riktigt lika klockren som blåbär- och hallonsmoothien men klart godkänd om man är sugen på just denna smakkombinationen.


Smoothie på mango och ananas
(1-2 portioner)

1 banan
2 dl fryst mango
2 ananasringar
ca 1 dl mjölk
ca 1 dl juice

Gör så här:
Mixa ihop frukten tills det blir en slät massa. Tillsätt mjölk och juice lite i taget tills du får den konsistens som du önskar. Servera med t.ex en ananasring som dekoration!

måndag 21 maj 2012

Fin långhelg!

I onsdags skickade vi äntligen in vår 50 sidor långa C-uppsats så redan i onsdagseftermiddag drog jag mig ner till Karlskrona för att spendera helgen där. Det har varit en riktigt härlig och fullspäckad helg med bland annat gökotta, dop för kusinbarn, träff med gamla gymnasiegänget och allmänt mys med familjen. Så som ni kanske förstår har det inte blivit så mycket matlagning denna helg heller. Igår var det ju till och med sommarväder och då passade jag på att hålla mig utomhus i princip hela dagen!

Syrenerna har äntligen börjat blomma. Underbart!

Frukosten har såklart ätits ute i varma solen.

Och massa mys med världens finaste unge har jag också hunnit med!

Men nu är det roliga slut och en vecka med skrivande inför opponeringen på C-uppsatsen står på schemat. På fredag kommer dock min Jimmy hem efter fyra veckor på havet så jag hoppas att dessa dagarna går fort! Men en sak i taget och först och främst ska jag sätta mig och planera en matsedel för kommande vecka!

måndag 14 maj 2012

Curry- och köttfärsröra med bulgur

Jag vet inte varför men köttfärs och curry har alltid låtit som en ganska konstig kombination i mitt tycke, lite som typ ketchup och pannkakor om ni förstår vad jag menar? Jag vet inte heller varför jag fick för mig att laga just denna kombinationen idag men vilken överraskning jag fick. Det var faktiskt förvånansvärt gott! Ett schysst alternativ till de vanliga currykyckling-rätterna som jag brukar laga. Jag serverade med lite bulgur och det passade riktigt bra tillsammans.


Curry- och köttfärsröra
(2-3 portioner)

ca 250g köttfärs
1 gul lök
1 morot
1½  tsk currykrydda
1 tsk spikummin
knappt ½  tsk röd currypaste
½ tsk sambal oelek
2 tsk ostronsås
1-2 rågade msk crème fraiche
salt och svartpeppar
olivolja

Gör så här:
Bryn färs och finhackad lök i lite olivolja, krydda med salt och svartpeppar. Grovriv moroten och blanda även i den. Tillsätt currykrydda, spiskummin, currypaste, sambal oelek och ostronsås. Låt puttra någon minut och tillsätt sedan även crème fraichen. Smaka av med lite salt och svartpeppar. Servera med t.ex. bulgur, pasta eller ris och en god sallad.

fredag 11 maj 2012

Kanelbullar!

Idag har jag faktiskt haft en ledig fredag och då passade jag på att göra kanelbullar. Riktigt goda blev dem och stora också för den delen. Så nu har jag precis mumsat i mig en ljummen bulle med ett glas kall mjölk till, det är inte mycket som slår den kombinationen! Receptet hittade jag på bloggen Min goda sida som i sin tur hade använt det receptet som finns på Kungsörnens mjölpaket. Det resulterade i alla fall i ett gäng väldigt fina, fluffiga och saftiga bullar!


Kanelbullar
(ca 32 stycken)

Bulldeg:
150g smör
5 dl mjölk
50g jäst
1 dl socker
½  tsk salt
1 ägg
ca 15 dl vetemjöl

Fyllning:
150g smör
1½ dl socker
2-3 msk kanel

Till penslingen:
ägg
pärlsocker

Gör så här:
Smält smöret i en kastrull, häll i mjölken och låt försiktigt värmas tills det är fingervarmt (37 grader). Smula jästen i en degbunke, häll över lite av smör/mjölkblandningen och rör om tills jästen har löst sig. Rör ner socker, salt och ägg, häll på resten av smör/mjölkblandningen och det mesta av mjölet. Låt mjölet arbetas in i degen och låt det knådas ordenligt i minst 5 minuter. Ställ att jäsa under bakduk i 30 minuter. Rör/mixa under tide ihop smör, socker och kanel till fyllningen och låt stå i rumstemperatur.
Dela degen i två delar och kavla ut varje så att den är ca 35x40 cm. Bred på hälften av fyllningen och rulla ihop degen så tajt det går. Skär i 2-3 cm breda bitar och lägg i bullformar på en ugnsplåt. Låt jäsa 40 minuter under bakduk. Pensla bullarna med ett uppvispat ägg och strö över socker. Grädda i 250° ca 6-7 minuter.

onsdag 9 maj 2012

Ugnsomelett med bacon, champinjoner och fetaost

Jag undrar hur det kommer sig att jag aldrig har gjort ugnsomeletter innan, det är ju verkligen perfekt att blanda ihop när man vill ha något som både ska gå snabbt och vara nyttigt! Dessutom var det mycket enklare att tillaga omeletten i ugnen än att steka den i stekpannan, det brukar alltid gå åt h*lvete för min del nämligen. ;) En stor tumme upp för ugnsomelett alltså! Jag smaksatte den med lite bacon, lök, champinjoner och fetaost men det går nog lika bra att vara kreativ och ta det som finns hemma.


Ugnsomelett
(2-3 portioner)

1 paket bacon
1 gul lök
8-10 st färska champinjoner
ca 50 g fetaost
4 ägg
2 msk vatten
salt och svartpeppar
olivolja eller smör

Gör så här:
Sätt ugnen på 225°. Klipp baconet i bitar och knaperstek det, lägg det sedan på lite hushållspapper och låt rinna av. Skiva champinjoner och skär löken i tunna "halvmånar", stek champinjonerna och löken i lite olja alternativt smör tills de fått lite färg och blivit mjuka. Lägg champinjonerna och löken i en mindre ugnsform, jag använde en teflonform så att det inte skulle fastna. Strö över baconet och smula även över fetaost. Blanda ihop ägg och vatten och krydda med salt och svartpeppar efter eget tycke (jag hade kanske 1-2 krm av varje). Häll över äggblandningen i ugnsformen och grädda i ugnen 10 minuter. Låt omeletten stå en stund en stund innan du skär upp den. Servera sedan tillsammans med en god sallad.

tisdag 8 maj 2012

Gul currykyckling!

Häromveckan gjorde jag ännu en curryrätt med en hel del hetta i sig, det är något som jag inte kommer tröttna på i första laget. I denna varianten använde jag mig som vanligt av de ingredienser som fanns hemma och det blev minsann gott även denna gång!


Gul currykyckling med hetta
(ca 4 portioner)

2-3 kycklingfiléer
1 morot
½ purjolök
1 paprika
lite mindre än 1 burk kokosmjölk
½ tsk currypaste
2 tsk currykrydda
½ tsk finriven ingefära
2 vitlöksklyftor
1 msk sweet chili-sås
1 msk ostronsås
salt och svartpeppar
½-1 paket valfria nudlar (jag använde shiratakinudlar)
ev. en näve cashewnötter

Gör så här:
Koka nudlarna enligt anvisningen på förpackningen och ställ sedan åt sidan. Bryn kycklingen i lite olivolja tills den fått färg och är genomstekt, krydda med salt och svartpeppar. Hyvla moroten i tunna strimlor med en potatisskalare, strimla purjolöken och hacka paprikan i bitar. Låt grönsakerna fräsa med kycklingen i någon minut. Häll över kokosmjölken och tillsätt sedan currpaste, currykrydda, ingefära, pressade vitlöksklyftor, sweet chili-sås och ostronsås. Låt alltsamans koka ihop under en liten stund och smaka ev. av med salt och svartpeppar. Rör i nudlarna (klipp dem lite på mitten så blir det lättare att röra om), strö över cashewnötter och servera sedan.

torsdag 3 maj 2012

En lite magrare köttfärspaj

När jag gör pajer har jag en favorit bland degrecepten som jag i princip alltid använder mig av, ni kan bland annat hitta det här. Igår kväll prövade jag dock att göra en annan deg där tanken var att få till en magrare variant och jag tyckte att den blev helt okej, lite knaprig på ytan och mjuk inuti. Gott!
Så nu har jag paj så det räcker i flera dagar, det blir minsann väldigt mycket mat över från middagarna nu när sambon inte är hemma!


Mager köttfärspaj
(4-6 portioner)

Pajdeg:

75g smör
2½ dl dinkelmjöl, fullkorn
¾ dl lättkesella

Kötfärsröra:
500-600g köttfärs
1 gul lök
ca 5cm purjolök
6-7 champinjoner
½ burk krossade tomater
1-2 msk balsamvinäger
1 msk röd pesto
ca 2-3 msk kesella
1 tsk kycklingfond
½ tsk sambal oelek
salt och svartpeppar
ev. någon favoritkrydda (jag använde en köttfärskrydda)
1 boll mozzarella
olivolja

Gör så här:
Blanda ihop smöret och mjölet till pajdegen så att det blir en smulig massa, rör sedan i kesellan. Tryck ut i en pajform och ställ kallt medan du fixar i ordning köttfärsröran.
Finhacka löken och fräs i lite olja tillsammans med köttfärsen, krydda med salt, svartpeppar och ev. favoritkryddan. Strimla purjolöken och häll i den. Tillsätt krossade tomater, pesto, kesella, fond och sambal oelek och låt puttra några minuter. Strimla champinjonerna och rör på slutet även i dem. Förgrädda pajskalet i 10 minuter på 200°. Häll sedan köttfärsröran i pajskalet (om inte all köttfärs får plats så kan du t.ex. frysa in resten). Skär mozzarellan i tunna skivor och lägg ovanpå köttfärsen. Ställ in i ugnen ytterligare 10-15 minuter eller tills skalet och osten fått lite färg. Servera med sallad!

tisdag 1 maj 2012

Enkel fisksoppa!

Ibland blir jag sådär spontant sugen på fisksoppa och idag var just en sådan dag. Efter en snabb titt i kylskåpet hittade jag lite potentiella ingredienser och slängde ner i en kastrull. Soppan gick väldans snabbt att laga, dessutom var det enkel att göra samtidigt som den faktiskt blev väldigt smakrik. En perfekt vardagssoppa!


Enkel fisksoppa
(ca 4 portioner)

ca 400g vit fisk
1 stor morot
½ purjolök
½ liter vatten
2 buljongtärningar
½ burk krossade tomater
½ burk crème fraiche, lätt
½ dl vitt vin
2 vitlöksklyftor
½ tsk sambal
en skvätt citronsaft
finhackad persilja
ev. lite maizenaredning
salt och svartpeppar
olivolja

Gör så här:
Fräs grönsakerna lätt i olivolja eller smör några minuter tills de mjuknar. Häll på vattnet och vinet. Lägg i buljongtärningarna, de krossade tomaterna, sambal oelek och pressa i vitlöksklyftorna.  Låt småkoka en liten stund. Blanda ner crème fraichen,  smaka av med salt, svartpeppar citron och persilja. Låt koka upp igen, skär fisken i små kuber lägg ner dem i den sjudande soppan. Låt fiskkuberna koka med i ca 10 minuter tills de är färdigkokta. Servera soppan varm med ett gott bröd eller knäckebröd!

söndag 29 april 2012

En helg med inte så mycket matlagning!

Nej, någon matlagning har det minsann inte blivit av på hela helgen. I lördagsmorse åkte sambon iväg till Stockholm tidigt på morgonen för att beta av sin kvarglömda praktik. Detta innebär att han ska åka båt i fyra veckor så under den tiden får jag tyvärr vara utan min andre hälft. Jag hoppas minsann på många presenter som kompensation när han kommer hem igen i slutet av maj. ;) Hela lördagen gick i alla fall åt till att hjälpa min vän Frida att flytta och lördagens middag intogs på exotiska Ikea. På kvällen kom fina Elin hit och vi drack vin och snackade skit tills vi somnade i soffan bägge två. Elin hade med sig Öländska bönchips, de smakade väldigt "örtigt" och kändes matiga på något vis och enligt mitt tycke de var faktiskt var förvånansvärt goda! 
Idag kom min familj från Karlskrona hit, både päronen och min bror med familj. Det är alltid lika roligt när de kommer hit och efter en dag med ännu ett Ikea-besök och lite shopping på stan åt vi en jättegod buffé på den grekiska restaurangen Zorbas här i Kalmar. Så som sagt, mycket tid för matlagning har det inte funnits. Vi får väl se hur det blir med den saken de kommande veckorna när Jimmy inte är hemma, jag har sagt det förr och jag säger det igen - det är helt enkelt inte lika kul att bara laga mat till sig själv. But I'll do my best!

Bönchips och det goda vinet Le Bistro!

tisdag 24 april 2012

Färgglad köttfärspanna med fetaost

Dagens middag blev väldigt snabblagad och tog nog inte längre än en kvart att göra, vilket alltid är uppskattat. Jag rörde ihop en enkel köttfärsröra som fick smak av röd pesto, en perfekt smaksättare som passar till det mesta! Det åkte även i lite blandade grönsaker och det hela serverades sedan med massa fetaost och lite ruccola. Vill man ha något mer matigt till fungerar det säkert med pasta, ris eller bulgur.


Köttfärspanna med fetaost
(4-6 portioner)

ca 600g köttfärs
1/2 grön paprika
1 stor tomat
1 burk majs
5-6 färska champinjoner
5 rågade tsk röd pesto
en liten skvätt soya
texmex/tacokrydda av något slag
salt och svartpeppar

Gör så här:
Bryn färsen i en djup stepanna, krydda med salt, svartpeppar och någon slags texmex/tacokryda efter egen smak. Hacka paprikan och tomaten i bitar, skiva champinjonerna och lägg över till köttfärsen. Häll även över majskornen och rör om. Smaksätt med peston och smaka av med lite soya. Servera med fetaost och sallad eller andra valfria tillbehör.